Menu

Ajax 1 en 2 wennen in stadion aan nieuwe mat

Ajax 1 en Ajax 2 trainden woensdagochtend in het stadion om te wennen aan de nieuwe grasmat. Donderdagavond staat voor beide elftallen de kwartfinale van de Amstel Cup op het programma. Ajax 2 speelt om 18.00 uur tegen Stormvogels/Telstar en Ajax 1 neemt het bijna drie uur later op tegen FC Groningen.

Trainer Jan Olde Riekerink van Ajax 2 beet woensdagochtend met zijn achttiental het spits af. Klokslag half elf arriveerde de succesvolle oefenmeester met zijn even zo succesvolle talenten.

Jammergenoeg kan hij twee van die diamantjes waarschijnlijk nog niet inzetten. Vleugelspits Kiran Bechan maakte wel het slot van de partij mee en hij zit morgen dan ook op de bank, maar voor verdediger Ruud Kras zit een groepstraining er nog niet in.

Om 18 man op de spelerslijst te hebben staan, waren de A-junioren Nando Rafael, Nigel de Jong, Jussi Kujala, Wesley Sneijder en keeper Bram Verbist ook van de partij. Ole Tobiasen en Christopher Kanu completeerden de negentallen in de oefensessie, maar zijn er morgenavond niet bij.

Olde Riekerink liet Walker en Yakubu in het centrum spelen bij de reserves. Het verdedigingsduo vormt morgenavond het hart van de Ajax-defensie. Gabriel Mofokeng en José Valencia completeren waarschijnlijk de laatste linie. Obodai was in het basisteam op de training de centrale verdediger, maar zal morgenavond zeer waarschijnlijk met Seedorf en Pienaar het middenveld vormen. Van der Gun, Quansah en Culina staan in de aanval geposteerd. ,,Ik ben wel een beetje nerveus", bekende Culina. ,,Ik sta in de basis en speel vanaf links. Ik weet bijna niets van Telstar." Culina scoorde in de wedstrijd tegen FC Twente in de slotfase de gelijkmaker. ,,Als ik dat zou kunnen herhalen, zou het heel mooi zijn. Overtreffen? Ja, wie weet..."

Ook keeper Maarten Stekelenburg voelt zich prima. ,,Ik heb helemaal geen last meer van mijn knie. Dus morgen sta ik weer onder de lat. De blessure is wel snel genezen, in drie weken. Maar dat heb ik altijd al gezegd."

Tijdens de training stopte hij enkele stafschoppen. Hebben we hier te maken met een specialist? ,,Nee", vindt hij zelf. ,,Ik gok een kant en hoop dat het goed is. Penalty's blijft een loterij. Of ik hoop dat we via strafschoppen winnen en dat ik de held ben? Maakt niet uit. Als we maar winnen! Maar Boschker stopte er ook eens drie, dus waarom niet?"

Behalve Yakubu, die bij de A-selectie hoort, is dus ook Van der Gun aan de groep van Olde Riekerink toegevoegd. De hele dag bewogen de twee zich bij Ajax 2, tot en met het eten aan toe.

Nadat Ajax 2 de training in het stadion had afgerond, kwam het eerste team de Arena binnen. Ook Koeman koos voor een stevige partijvorm van negen tegen negen. Grim stond op doel, Vierklau, Bergdolmo, Chivu en De Cler vormden de verdediging, Galasek, Van der Vaart en O'Brien waren de spelers op het middenveld en Zlatan moest het voorin in zijn eentje klaren, aangezien de vleugelspelers bij de tegenpartij waren ingepast.

Uit die opstelling kan geconcludeerd worden dat Koeman kiest voor Van der Vaart op "10" en dat hij voor de vleugels Van der Meyde en Ikedia op het oog heeft. Bij de reserves vervulde Wamberto de belangrijke positie achter de spits. Maar het kan natuurlijk nog alle kanten op. Misschien dat Van der Vaart wel 'gewoon' linkshalf speelt, Knopper op "10" en O'Brien op de bank begint. Dan zijn Wamberto en Van der Meyde weer de aangewezen personen voor de flanken.

De trainer heeft dus de keuze. ,,Maar ik weet nog niet wat ik doe", gaf Koeman aan. ,,Ik heb de groep nog niet ingelicht. Het lijkt me logisch dat ik Zlatan nog het vertrouwen geef. Ik heb hem wel gezegd dat hij moet beseffen dat hij beter en agressiever moet spelen. En dat hij weet dat hij iemand achter zich heeft die goed bezig is."

Ook Mido zit weer bij de groep. De Egyptenaar was vanmorgen al wel weer in Amsterdam, nadat hij maandagavond nog met zijn land de kwartfinale van de Afrika Cup in Mali speelde. In de partijvorm gaf de spits echter nog geen acte de presence. Maar mede dankzij zijn snelle terugkeer, heeft de spits wel weer een plekje in de selectie voor de bekerwedstrijd afgedwongen.

Ajax en Groningen voor zevende keer bekeropponenten

Ajax en Groningen staan morgenavond voor de zevende keer tegenover elkaar in een bekerduel. Bijna altijd kwamen de Noordelingen naar Amsterdam. Slechts een keer, in 1989, moest Ajax naar Groningen toe en dat beviel slecht, gezien de afgetekende 3-0 overwinning voor de groenwitte formatie.

Dit is al de vierde keer in de bekerhistorie dat Ajax en Groningen elkaar in een kwartfinale treffen. In 1981, toen de bekerstrijd nog over twee duels werd beslist, won Ajax met 3-0 in Amsterdam en speelde in het hoge Noorden gelijk (1-1).

Vijf jaar later had Ajax aan een doelpunt genoeg om ten koste van Groningen verder te komen.

Ook een jaar later troffen de tegenstanders van morgenavond elkaar, maar toen waren beide ploegen al tot de halve finale gekomen. Het eerste duel in Amsterdam eindigde doelpuntloos gelijk. Daarom moest Ajax ook nog uit naar Groningen en daar werd het 0-3. In dat jaar won Ajax de KNVB-beker voor de elfde keer.

Het seizoen daarna stonden beide ploegen weer tegenover elkaar, nu al in de tweede ronde en Ajax won opnieuw (3-1), maar in 1989 ging het mis voor de Amsterdammers die toen naar Groningen moesten (3-0). De laatste keer dat het affiche Ajax-Groningen in de stad hing, was in 1991. In de derde ronde rekende Ajax met 3-1 af met de bewoners van het Oosterpark.

Voor Ajax is de ontmoeting van donderdagavond pas de tweede bekerwedstrijd van het seizoen. In de eerste werd met hangen en wurgen gewonnen van RBC. Na een 1-3 achterstand, werd het nog 3-3 en scoorde Wamberto in de verlenging de Golden Goal.

Voor Groningen is het al de zevende wedstrijd in het bekertoernooi. Zonder een tegendoelpunt te incasseren won Groningen zijn poule met negen uit drie voor Drachter Boys, Veendam en Be Quick Groningen. Ook de amateurs van Kloetinge (1-4) en ACV (7-1) waren geen partij voor de mannen van trainer Dwight Lodeweges. In de middagwedstrijd tegen FC Zwolle liepen de groenwitten met gemak naar een 3-0 overwinning.

Dit seizoen won Ajax in de competitie de uitwedstrijd tegen Groningen met 1-4, waarin Van der Vaart, Wamberto, Machlas en Van der Meyde scoorde.

Ajax mist nog altijd Pasanen vanwege een blessure en Trabelsi die nog niet is teruggekeerd uit Afrika. Maxwell is nog in Brazilië vanwege het tragisch overlijden van zijn broer Gustavo.

Groningen heeft meer problemen. Lodeweges moet het stellen zonder Drent (enkel), Tuhuteru (ribben/nier), Elshot (teen), Johansson (voet), Boekweg (knie), Janssen (voet), Van de Looi (rug), Hardarson (hamstring)