Menu

Ajax 100 jaar

'Met dezen noodigen ondergeteekenden U beleefd uit a.s. Zondagmorgen 18 Maart ten 9 ¾ Ure in een der bovenzalen van Café Oost-Indië, Klaverstraat No 2, ons met Uwe tegenwoordigheid te vereeren, ter bespreking tot oprichting eener geheel nieuwe Voetbal-Veereniging…'

Toen Floris Stempel, Karel Reeser en Han Dade honderd jaar geleden 'eener geheel nieuwe Voetbal Vereeniging' oprichtten, konden ze nooit voorzien dat de club ruim zeventig jaar later wereldkampioen zou worden. De vereniging AFC Ajax heeft vanaf de eerste omwentelingen van de bal op het veldje in de Buiksloterham een ongekende groei doorgemaakt en grote sportieve successen geboekt.

Ajax heeft nationaal en internationaal een goede naam verworven. Uit de geschiedenis van de club blijkt dat verenigingsmensen met hart en ziel hun kwaliteiten in dienst hebben gesteld van de club. Dat is de basis geweest voor het succes. Daarom ook is de viering van 100 jaar Ajax in de eerste plaats een ode aan de vereniging. De meeste festiviteiten zijn bedoeld voor een grote groep van (veelal) vrijwilligers die de vereniging gemaakt hebben.

Daarnaast kan het grote publiek het feest samen met Ajax vieren. Voor de supporters is een aantal evenementen bedacht met een feestelijk karakter, zoals het Amsterdam Centenary Tournament, de jeugdtoernooien met internationale topclubs uit de gehele wereld en een groot afsluitend feest, met een erewedstrijd in december 2000.

Agenda Ajax heeft vanaf 18 maart, de datum van oprichting, de volgende activiteiten op de kalender staan: 17 en 18 maart - Oud- en Nieuwjaar Ajax viert samen met de mensen van de vereniging en een select gezelschap van genodigden een Oudjaarsfeest. Voor de club begint het nieuwe jaar dus niet op 1 januari, maar op 18 maart. Net als bij het 'officiële' Oud- en Nieuwjaarsfeest wordt het oude jaar (voor Ajax eigenlijk de vorige eeuw) uitgeluid met een groot feest.

Op 18 maart, de eerste dag van een nieuwe eeuw Ajax, houdt de club een Nieuwjaarsfeest. Traditioneel hoort daar een Nieuwjaarsconcert bij. In het Amsterdamse Concertgebouw voert het Nederlands Filharmonisch Orkest speciaal voor Ajax een Nieuwjaarsconcert uit. Er wordt momenteel onderhandeld om een directe uitzending van dit evenement op televisie te krijgen. 19 maart - Historisch Perspectief Op 19 maart speelt Ajax de eerste thuiswedstrijd in zijn 100 jarige bestaan. Het eerste elftal zal tegen FC Twente eenmalig aantreden in een traditioneel Ajax-tenue, zonder sponsornamen. Daarnaast vindt op die dag in het Ajax Museum, de plek waar honderd jaar Ajax-geschiedenis uitgebreid wordt behandeld, de presentatie plaats van het jubileumboek van Ajax. Alle geïnterviewde oer-Ajacieden zullen te gast zijn en ook de pers zal worden uitgenodigd voor deze boekpresentatie. 21 maart - De Staatsloterijshow Op RTL4 zal een volledige aflevering van de Staatsloterijshow gewijd zijn aan Ajax 100. De uitzending begint om 20.30 uur en er zullen vele gasten aanwezig zijn die een rol van betekenis hebben gespeeld in de geschiedenis van de Amsterdamse club. 17 en 18 april - Ajax Revue Niet alleen in 1910 maar ook in 1950 bracht Ajax een Revue op de planken. Ook bij dit jubileum zal Ajax in de Amsterdamse Stadsschouwburg twee avonden een voorstelling geven. Net als de eerdere Revues wordt de inbreng van de eigen personeels- en bestuursleden gecombineerd met een kwalitatieve impuls van professionals. De Revue is door het publiek te bezoeken. Nadere details over de kaartverkoop (voor een zeer beperkt aantal plaatsen!) volgen nog. Jeugdtoernooien en Amsterdam Centenary Tournament Het grote publiek kan genieten van een aantal toernooien met zeer aansprekende affiches. Alle leeftijdscategorieën van de jeugd van Ajax spelen op Sportpark de Toekomst tegen internationale tegenstanders van formaat.

A-junioren (18, 19, 20 augustus): Ajax, Feyenoord, PSV, Sao Paulo, Arsenal, Bayern München, Juventus en Barcelona.

B-junioren (26 en 27 augustus): Ajax, Feyenoord, PSV, Liverpool, Bayer 04 Leverkusen, Club Brugge, Internazionale Milaan.

C-junioren (13 mei): Ajax, Feyenoord, PSV, Willem II, Brøndby, Schalke '04, Standaard Luik. Ook de jeugdselecties van de deelnemingen (Ghana en België) doen mee aan dit toernooi.

D- en E-junioren (6 mei): Ajax, Feyenoord, PSV, Willem II, Fortuna Sittard, Sparta, Club Brugge, Bayer 04 Leverkusen. Ajax zaterdag 1 en 2 (22 april): Vriendschappelijke duels tegen SC Feijenoord 1 en 2.

Ajax 1: Het eerste elftal speelt de tweede aflevering van het Amsterdam Tournament. Ook dit toernooi staat volledig in het teken van Ajax 100. De clubs die worden uitgenodigd, bestaan honderd jaar en zijn van internationale naam en faam. In de laatste week van februari 2000 worden de namen van de deelnemers middels een persbericht bekend gemaakt. De Ajax film Samen met ID&Dtv produceert Ajax een documentaire over alles wat er bij de club achter de schermen plaatsvindt. Het gehele seizoen 1999-2000 volgt een cameraploeg de activiteiten van de selectie en de andere werknemers bij Ajax. Het geheel wordt in een documentaire gevat die in september/oktober 2000 vertoond wordt in de bioscoop. Zes maanden later is de documentaire te zien bij de NSP. Ajax Merchandising Ajax Merchandsing brengt een collectie producten op de markt met de historie van Ajax als uitgangspunt. Naast de voor de hand liggende producten als caps, sjaaltjes en t-shirts verdienen het Ajax-jubileumboek en de jubileumuitgave van de video extra aandacht. Ook de memorabilia (toegangskaartjes, programmaboekjes, posters etc.) met het oude logo zijn voor veel fans artikelen die ze graag zullen verzamelen.

Het Ajax jubileumboek is in samenwerking met bureau D'arts gemaakt en kan gezien worden als een ode aan de vereniging. Naast een imponerende selectie foto's uit 100 jaar Ajax bevat het boek interviews met zogenaamde oer-Ajacieden. Al deze verenigingsmensen vertellen hun persoonlijke verhaal over de band met de Amsterdamse club.

De video, gemaakt door Zeppers, toont de historie van Ajax aan de hand van de grote trainers. Naast interviews met markante figuren als Rinus Michels zijn er voetbalbeelden te zien uit de periode van een bepaalde trainer.

Alle producten zijn vanaf 18 maart 2000 verkrijgbaar bij Ajax Direct, de Ajax Fanshop en andere winkels waar Ajax-fanartikelen verkrijgbaar zijn.