Menu
Ajax 110: 1900 - 1909

Ajax 110: 1900 - 1909

De historie van Ajax is rijk en interessant. In aanloop naar Ajax 110e verjaardag neemt Ajax iedere dag een decennium uit de clubgeschiedenis onder de loep. In deze eerste aflevering: 1900-1909.

18 maart 1900: Tijdens een vergadering in Café Oost-Indië aan de Kalverstraat wordt AFC Ajax opgericht door leerlingen van de HBS aan de Weteringschans. De aanzet tot deze officiële oprichtingsdatum is enkele jaren eerder al ingezet door diezelfde HBS-leerlingen. Onder meer Han Dade en J. van der Net richten vlak voor de eeuwwisseling een club op die, volgens de overlevering, eerst heel even ‘Union’ heette, maar daarna al snel ‘Footh Ball Club Ajax’ (inclusief spelfout) werd genoemd. Een naam die, volgens een overgebleven diploma van 3 juni 1894 al sinds die tijd zou hebben bestaan. Net als de Ajax-kleurencombinatie van rood en wit.

Voorjaar 1902: Ajax pakt de eerste ‘prijs’, beter gezegd: een troostprijs. De Amsterdamse voetbalbond reikt na afloop van het seizoen 1901-1902 een medaille uit aan het team met het beste doelgemiddelde. Ondanks dat Ajax geen kampioen van Amsterdam werd, hebben de Ajacieden wel het beste doelpuntenmoyenne. Het doelgemiddelde werd overigens bepaald door het aantal tegentreffers te delen op het aantal gescoorde treffers. Deze formule had als voordeel dat de kans op een gelijk doelgemiddelde voor twee clubs bijna uitgesloten was.

25 december 1904: De kerstdagen van 1904 brengen de spelers van Ajax in Zutphen door. Be Quick organiseert op 25 en 26 december een speciaal toernooi, waardoor de Ajacieden de kerstdagen niet in huiselijke kring vieren. Op tweede kerstdag verliest Ajax in de finale met 3-2 van eersteklasser Vitesse.

Het vijfjarig bestaan van Ajax wordt gevierd met een gekostumeerde voetbalwedstrijd. Het vijfjarig bestaan van Ajax wordt gevierd met een gekostumeerde voetbalwedstrijd.

18 maart 1905: Het vijfjarig bestaan van Ajax wordt gevierd met een gekostumeerde voetbalwedstrijd. Verkleedpartijen vormen aan het begin van twintigste eeuw een populaire vrijetijdsbesteding.

7 januari 1906: Ajax lijdt de grootste nederlaag uit de clubhistorie. In het bekerduel met AVV treedt Ajax wegens het ontbreken van de spelers Buijs en Machielse met negen spelers aan. Het duel eindigt na 75 minuten bij een 4-0 tussenstand omdat de Ajacieden boos van het veld lopen. De reden? Ze zijn het niet eens met scheidsrechter Wolff en vinden dat hij partijdig fluit. Uit protest loopt Ajax van het veld. De voetbalbond legt Ajax naast een geldboete ook vijf tegendoelpunten als straf op, waardoor het bekerduel AVV – Ajax met een uitslag van 9-0 in de boeken komt te staan.

Zomer 1907: Vanwege de stadsontwikkeling moet Ajax zijn heil elders zoeken. De Amsterdammers verhuizen van de Laanweg in Amsterdam-Noord naar de Middenweg in de Watergraafsmeer. Ajax huurt twee velden en kleedt zich om in Café Brokelmann, aan de overkant van de weg.

11 oktober 1908: De competitiewedstrijd AF & HC – Ajax wordt zonder toeschouwers gespeeld. Niet vanwege de geringe publieke belangstelling, maar omdat er nooit toeschouwers werden toegelaten tot het complex van AF & HC. De club speelt zijn thuiswedstrijden namelijk op het kazernecomplex is Willemsoord, waar ‘normale burgers’ geen toegang toe hebben.

Foto's: Archief Ajax
Tekst: Ajax.nl