Menu
Ajax 110: 1910 - 1919

Ajax 110: 1910 - 1919

De historie van Ajax is rijk en interessant. In aanloop naar Ajax 110e verjaardag neemt Ajax iedere dag een decennium uit de clubgeschiedenis onder de loep. In deze aflevering: 1910 - 1919.

Maart 1910: Ajax viert het tienjarig bestaan met een banket en een gekostumeerde voetbalwedstrijd. Het jubileum is aanleiding voor een week van festiviteiten, waaronder drie vriendschappelijke wedstrijden tegen Engelse clubs. Achtereenvolgens zijn Woodford Albion (0-1), Roundhay (1-1) en Manchester University (0-0) de tegenstanders. Verkleedpartijen waren vanaf het begin van de vorige eeuw een gangbaar onderdeel van het programma, als men iets te vieren had, maar deze duels werden in normale voetbaloutfits gespeeld.

25 september 1910: John Kirwan maakt zijn competitiedebuut als eerste Ajax-trainer. In de zomer van 1910 beseft de club een trainer nodig te hebben om hogerop te kunnen komen. De Ierse ex-international Kirwan wordt daarop gecontracteerd.

1911: Bij de promotie naar de eerste klasse verandert Ajax van tenue. Het debuut in de eerste klasse dwingt Ajax eigenlijk tot een ingrijpende wijziging van het tenue. Het gestreepte shirt wordt, om verwarring met dat van Sparta te voorkomen, verruild voor een wit shirt met een verticale rode baan. Daarmee is het latere, over de hele wereld befaamde Ajax-shirt geboren.

19 maart 1911: Gé Fortgens is de eerste speler van Ajax in het Nederlands elftal. Fortgens wint met Oranje in Antwerpen met 1-5 van de Belgen. Kort daarop wordt de Ajacied door zijn club getrakteerd op een bijzondere ceremonie ter viering van die eerste interland.

2 juni 1912: Ajax treft tijdens zijn eerste buitenlandse trip voor het eerst een tegenstander buiten Nederland. In Boedapest staan de Ajacieden tegenover MTK. Bij de club uit Boedapest treden acht internationals aan. De Hongaren winnen uiteindelijk met ruim verschil: 5-1.

16 maart 1913: Ajax leidt de grootste nederlaag in de clubgeschiedenis. DFC is in Amsterdam met maar liefst 1-9 oppermachtig. Drie weken eerder verloren de Ajacieden in Dordrecht al met 6-0 van dezelfde tegenstander.

Ajax en Hercules poseren gebroederlijk samen rondom hun wedstrijd op 6 oktober 1918. Ajax en Hercules poseren gebroederlijk samen rondom hun wedstrijd op 6 oktober 1918.

17 mei 1914: Ajax degradeert voor de eerste en enige keer in zijn clubhistorie. De promotie/degradatiewedstrijd tegen Hercules wordt de Ajacieden van trainer John Kirwan fataal. Ajax wist tweemaal eerder, op de valreep, te ontkomen aan degradatie. Maar na het seizoen 1913-1914 blijkt de stap terug toch onafwendbaar. Ajax keert in 1917 pas weer terug in de eerste klasse.

1915: In de zomer van 1915 wordt Jack Kirwan opgevolgd door Jack Reynolds, oud-speler van West Bromwich Albion en Aston Villa. Reynolds neemt pas in 1947 afscheid als hoofdtrainer. Reynolds legde met zijn revolutionaire oefenstof en zijn grote belangstelling de basis voor de befaamde jeugdopleiding van Ajax.

21 mei 1916: Ajax verslaat HFC Haarlem in een promotie/degradatiewedstrijd met liefst 5-1, maar grijpt toch naast promotie. De enigszins onnavolgbare, of in elk geval lastig te interpreteren reglementen van de voetbalbond dwarsbomen de sportieve en door Ajax gewenste sportieve stap omhoog. De vijfklapper leidt dus nergens toe.

27 mei 1917: Ajax wint zijn eerste hoofdprijs. In Amsterdam wordt de NVB Beker (voorloper KNVB Beker) veroverd. In de bekerfinale wordt de Velsense derdeklasser VSV flink geslachtofferd: 5-0. De bekerwinst wordt dezelfde avond nog gevierd met een bezoek aan een theatervoorstelling aan het Rembrandtplein.

31 maart 1918: Ajax wint van Sparta en verovert zijn eerste afdelingskampioenschap. Vijfvoudig landskampioen Sparta wordt met 4-1 verslagen. Na afloop wordt voor het eerst het nieuwe clublied ten gehore gebracht. ‘Een juichkreet daav’re langs de velden voor ons dierbaar Rood en Wit’.

9 juni 1918: Ajax wordt voor de eerste keer in zijn bestaan landskampioen. In de kampioenswedstrijd wordt in Tilburg Willem II verslagen. Sterspeler Jan de Natris is absent; hij miste de trein. In het seizoen erop verovert Ajax de titel zelfs zonder ook maar een wedstrijd te verliezen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Archief Ajax/ Ajax Images

Actiefoto uit de wedstrijd Ajax - Haarlem op 23 maart 1919. Actiefoto uit de wedstrijd Ajax - Haarlem op 23 maart 1919.
Het Ajax-bestuur poseert in vol ornaat in het seizoen 1918-1919. Het Ajax-bestuur poseert in vol ornaat in het seizoen 1918-1919.