Menu
Ajax 110: 1930 - 1939

Ajax 110: 1930 - 1939

De historie van Ajax is rijk en interessant. In aanloop naar Ajax 110e verjaardag neemt Ajax iedere dag een decennium uit de clubgeschiedenis onder de loep. In deze aflevering: 1930 - 1939.

1930 - 1931: Op 11 januari 1931 viert Ajax de grootste overwinning in zijn dan (bijna) 31-jarig bestaan. VUC wordt met 17-0 verslagen. Piet Strijbosch scoort maar liefst zeven keer. Piet van Reenen maakt vijf doelpunten. Nog nooit eerder scoorde een ploeg uit de Eerste Klasse zeventien keer in een duel. De jaren dertig gelden, net als de jaren zeventig, als een gouden decennium in de clubgeschiedenis.
Ajax besluit het seizoen met een 5-2 zege op PSV. Het wachten is op Feyenoord; twee weken later kunnen de Ajacieden, na een nederlaag van Feyenoord, worden gekroond tot kampioen. Ajax verovert de titel van de Eerste Klasse Afdeling I en ook het Kampioenschap van Nederland, dat sinds 1918-1919 niet meer is gewonnen.

1931: Het kampioenselftal. 1931: Het kampioenselftal.

1933 - 1934: Een van de eerste profvoetballers in Nederland maakt zijn debuut voor Ajax: Gerrit Keizer. De vliegende Hollander is naast doeman bij de Amsterdammers ook nog keeper voor Arsenal. Iedere week pakt Keizer het vliegtuig naar Amsterdam om te spelen voor Ajax.
Met Keizer strijdt Ajax voor het Kampioenschap van Nederland. Een spannende periode is het voor Ajax, Willem II en KFC, want na acht duels hebben de drie teams evenveel punten. Er volgt eind juli een halve beslissingscompetitie. Ajax en KFC winnen van Willem II waardoor alles afhangt van het duel tussen Ajax en KFC. De Amsterdammers hebben het moeilijk in de eerste helft en gaan met een 2-0-achterstand de rust in. In de tweede helft wordt Ajax gevaarlijker in het spel. Henk Blomvliet passeert enkele spelers en scoort de eerste treffer namens Ajax. Piet van Reenen maakt de gelijkmaker een minuut voor tijd door een prachtige kopbal. Gejuich en een enorme vreugde bij de rood-witten volgt. De Amsterdammers zijn op doelgemiddelde kampioen geworden. Het spel is gespeeld. Ajax is dé kampioen van Nederland. De enige man aan Ajax-zijde die dit belangrijke en beslissend duel mist, is trainer Jack Reynolds. De Engelsman had al een vakantie geboekt naar zijn vaderland...

Gerrit Keizer (r): de vliegende Hollander. Gerrit Keizer (r): de vliegende Hollander.

 

1934: Op 21 april 1934 slaat voorzitter Marius Koolhaas de eerste paal, voorzien van een rood-witte kop, van het nieuwe Ajax-stadion. Op 9 december 1934 wordt Ajax’ stadion de Meer geopend. De Ajacieden openen het stadion in stijl; met een 5-1 overwinning op Stade Français uit Parijs. Ajacied Bob ten Have schrijft geschiedenis door als eerste te scoren in de Meer.

1936 - 1937: Negen duels is Ajax ongeslagen in de competitie en de grote voorsprong op de nummer twee is zo groot, dat Ajax op 17 januari 1937 al kampioen wordt. Het elftal van Ajax-trainer Jack Reynolds wint thuis met 2-1 van Stormvogels en eist het kampioenschap op. Ajax schrijft geschiedenis deze dag: nog nooit eerder is Ajax zo vroeg in het seizoen kampioen geworden.

1939 - 1940: Op 1 september 1939 begint de oorlog in Europa. Door de afgekondigde mobilisatie van het Nederlands leger, stelt de voetbalbond de start van de competitie uit. Veel voetballers kunnen niet spelen voor hun club door de dienstplicht. Ajax mist Dick Been, Henk Blomvliet, Jan Schubert en Piet van Reenen.
Er volgt uiteindelijk een Noodcompetitie. De westelijke Eerste Klasse is verdeeld in een noord en een zuid afdeling. Ajax is ingedeeld met de twee andere Amsterdamse clubs: DWS en Blauw Wit. Tegen beide teams weet Ajax niet te winnen. DWS is met 5-1 te sterk en Blauw Wit zet Ajax met 3-1 aan de kant. Ajax eindigt aan het einde van de Noodcompetitie op de zesde plaats.


Foto's: Beeldarchief Ajax
Tekst: Ajax.nl