Menu
Ajax 110: 1940 - 1949

Ajax 110: 1940 - 1949

De historie van Ajax is rijk en interessant. In aanloop naar Ajax 110e verjaardag neemt Ajax iedere dag een decennium uit de clubgeschiedenis onder de loep. In deze aflevering: 1940 - 1949.

26 mei 1940: Wim Anderiesen senior, een van de beroemdste vooroorlogse Ajacieden, speelt zijn laatste wedstrijd in Ajax 1. De laatste wedstrijd – zijn 309e - wordt gespeeld tegen Haarlem en daarmee wordt de noodcompetitie in de afdeling 1 afgesloten. De spil is vijftien jaar de motor van Ajax geweest. In die vijftien jaar maakte Anderiesen twintig treffers.

24 juni 1940: De Tweede Wereldoorlog treft ook Ajax. Ajax-trainer Jack Reynolds wordt als ‘staatsburger van een vijandelijk land door de Duitse bezetters geïnterneerd’. Reynolds wordt gevangen gezet in een interneringskamp in Schoorl. De club staat machteloos en kan slechts oproepen om de geïnterneerde trainer brieven te schrijven. Ook kan Reynolds een pakket worden toegestuurd. De hoop op een snelle vrijlating van de trainer bleek ijdel; Reynolds zou vrijwel de hele oorlog in gevangenschap doorbrengen. Het voetbal gaat lange tijd ‘gewoon’ door.

6 maart 1941: Een week na de koninklijke overwinning op Xerxes (9-1) komt Ajax tot een korfbaluitslag bij VUC: 6-6. Naast de uitslag is vooral ook het scoreverloop spectaculair. De Amsterdammers kijken bij rust nog tegen een 6-0 achterstand aan. Vlak voor tijd trekt Ajacied Joop Stoffelen de stand (uit een strafschop) gelijk.

18 oktober 1942: Piet van Reenen (foto boven) speelt zijn laatste wedstrijd in Ajax 1. Goaltjes Piet komt in zijn laatste seizoen als Ajacied niet verder dan 2 duels, waarin hij een keer scoort. Van Reenen (met 273 goals Ajax’ clubtopscorer aller tijden) is geen geslaagd afscheid gegund: Ajax verliest de achttiende oktober met 2-0 van Blauw Wit.

27 juni 1943: Ajax pakt zijn eerste en enige prijs in oorlogstijd. Onder leiding van oud-eerste elftalspeler Dolf van Kol wint Ajax de beker door in het Olympisch Stadion DFC te verslaan: 3-2. Het is de eerste keer in 26 jaar dat de Ajacieden de bekerfinale weer hebben bereikt. De 33.359 toeschouwers op de tribunes van het Olympisch Stadion zijn een nationaal bekerrecord. Uiteindelijk ontvangt Ajax-keeper Gerrit Keizer de beker uit handen van bondsvoorzitter Karel Lotsy.

De Ajacieden voor de thuiswedstrijd tegen Blauw Wit op 7 november 1943. De Ajacieden voor de thuiswedstrijd tegen Blauw Wit op 7 november 1943.

9 juni 1946: Rinus Michels maakt een opvallend debuut in Ajax 1. Ajax verslaat in Den Haag ADO met 8-3. De overwinning levert de Ajacieden het afdelingskampioen op. Maar liefst vijf doelpunten dragen de handtekening van Rinus Michels.

27 juli 1946: De Bordjesclub komt voor de eerste keer bijeen. Het gezelschap van leden die minimaal 25 jaar aan de club zijn verbonden ontmoet elkaar in het Minerva-paviljoen in Amsterdam.

4 januari 1948: Gerrit Keizer, Ajax’ ‘vliegende kiep’/ ‘vliegende Hollander’ keept zijn 302e en laatste wedstrijd voor Ajax. Keizer debuteerde op 1 april 1929 en verdedigde een periode lang gelijktijdig het doel van zowel Ajax als Arsenal. Op zaterdag gaf de handelaar in groente en fruit acte de presence (als amateur) in de Engelse profcompetitie. De zondag daarop hield Keizer het doel schoon namens Ajax. Keizer keepte ook twee interlands voor Oranje en overleed op 5 december 1980.

4 augustus 1948: Het eerste sportcontact tussen Nederland en Suriname is een feit. Ajax en Suriname besluiten hun vriendschappelijke wedstrijd in het Olympisch Stadion met een 2-2 eindstand. Tien dagen later spelen de Ajacieden nog een ‘exotisch’ duel. De Amsterdammers worden met 1-5 verslagen door India. De Indiërs spelen zonder schoenen.

24 maart 1949: Ruud Krol ziet het levenslicht. De verdediger zou later uitgroeien tot een van de allerbekendste en beste Ajacieden ooit. In het seizoen 1968-1969 maakt de Amsterdammer als 19-jarige zijn debuut in Ajax 1. Bijna twaalf jaar (en 457 officiële duels) later vertrekt hij bij de Amsterdamse club. Ook in het Nederlands elftal laat de Amsterdammer van zich spreken. In de vijftien seizoenen waarin de verdediger (vaak als aanvoerder) het oranje draagt, voetbalt hij 83 interlands bij elkaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Beeldarchief Ajax

Rinus Michels (rechts) maakt op 9 juni 1946 een in meerdere opzichten geslaagd debuut. Rinus Michels (rechts) maakt op 9 juni 1946 een in meerdere opzichten geslaagd debuut.