Menu
Ajax 110: 1950 -1959

Ajax 110: 1950 -1959

De historie van Ajax is rijk en interessant. In aanloop naar Ajax 110e verjaardag neemt Ajax iedere dag een decennium uit de clubgeschiedenis onder de loep. In deze aflevering: 1950 – 1959.

12 maart 1950: Een week voordat Ajax 50 jaar bestaat pakken de Ajacieden de zestiende afdelingstitel. Een 4-2 uitzege bij HBS levert Ajax het kampioenschap op. De titel is slechts een troostprijs, want het landskampioenschap gaat dit jaar aan Ajax voorbij.

18 maart 1950: Ajax’ gouden jubileum wordt groots gevierd met vele festiviteiten. In het Amsterdams Historisch Museum wordt de tentoonstelling ‘De Watergraafsmeer en 50 jaar Ajax’ geopend en voeren de spelers Rinus Michels, Cor van der Hart en Guus Drager een revue ter ere van het Ajax-jubileum op. Ook komen er tijdens de jubileumreceptie liefst 59 sprekers aan het woord.

februari 1954: In het jaar dat het betaald voetbal in Nederland wordt ingevoerd, wordt er voor het eerst melding gemaakt van het bestaan van een supportersvereniging. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog gingen er meestal zo’n 80 supporters mee naar uitwedstrijden. Om een bijzondere reden werd dat aantal destijds niet uitgebreid. De supportersvereniging wilde namelijk dat supporters onderweg naar een uitwedstrijd ook iets konden eten en drinken. ,,Er zijn maar weinig restaurants die een groter aantal kunnen herbergen”, zo valt in het boek ‘Ajax 1900-2000’ te lezen waarin de voorzitter aan het woord wordt gelaten.

Zomer 1950: Cor van der Hart neemt afscheid van Ajax. De stopperspil is officieel de eerste Ajacied die de – toen nog – amateurs van Ajax voor een profclub verruilt. Hij gaat in Frankrijk spelen bij Olympique Lille. Joop van Stoffelen is enkele maanden later, in december, de volgende speler van Ajax die voor een buitenlands avontuur gaat. Net als Van der Hart vertrekt ook hij naar Frankrijk; naar Racing Paris.

Op 16 september 1956 maakt Mister Ajax Sjaak Swart zijn debuut in Ajax 1. Op 16 september 1956 maakt Mister Ajax Sjaak Swart zijn debuut in Ajax 1.

16 september 1956: De achttienjarige Sjaak Swart maakt zijn debuut voor Ajax tijdens de bekerwedstrijd tegen Stormvogels. Swart, die dan al zeven jaar bij Ajax voetbalt, zal uiteindelijk tot het indrukwekkende aantal 603 officiële wedstrijden in Amsterdamse dienst. Aan die cijfers van Mister Ajax heeft nog niet nooit iemand kunnen tippen.

11 november 1956: Het eerste seizoen van de nieuw opgezette Eredivisie levert de rentree van de Klassieker op. De landelijke competitie zorgt ervoor dat Ajax en Feyenoord elkaar op reguliere basis gaan treffen. De uitslag van de 36e Klassieker eindigt voor Ajax in een nederlaag. In Rotterdam gaat het team van trainer Karl Humenberger met 7-3 onderuit. Datzelfde seizoen neemt Ajax daags voor zijn 57e verjaardag (17 maart 1957) revanche. In Amsterdam maakt Willy Schmidt het enige doelpunt tijdens de 37e editie van de Klassieker.

1957: Ajax viert dit jaar het enige landskampioenschap in de jaren ’50. Naast de afdelingstitels in 1950 en 1952 is dit het enige ‘echte’ kampioenschap.

20 november 1957: Ajax speelt voor het eerst een Europacupwedstrijd. In het Duitse Aue is SC Wismut de tegenstander. De heenwedstrijd wordt, onder toeziend oog van vier meegereisde supporters, overtuigend met 3-1 gewonnen. Piet van der Kuil (2 keer) en Wim Bleyenberg zorgen voor de Amsterdamse treffers. Een week later in het Olympisch Stadion maakt Ajax de klus definitief af met een 1-0 overwinning. Piet Ouderland brengt de 18.155 toeschouwers tien minuten voor tijd aan het juichen. Het Europese debuut van Ajax levert de club meteen een plaats in de volgende ronde op.

Foto boven: In het seizoen 1953-1954 was Ajax 1 voor het laatst een amateurelftal. Daarna werden de spelers van Ajax bij de invoering van het betaald voetbal profs.

Foto's: Archief Ajax
Tekst: Ajax.nl