Menu
Ajax 110: De mooiste titel

Ajax 110: De mooiste titel

De mooiste titel die een Ajacied naast een kampioenschap kan behalen is het erelidmaatschap van de club. Begin 2010 kregen Sjaak Swart en Piet Kiezer de gouden speld uitgereikt. Aan de vooravond van Ajax’ 110e verjaardag op 18 maart zet Ajax.nl het selecte gezelschap (overleden) ereleden en leden van verdienste op een rij.

Swart en Keizer werden eind januari tijdens het jaarlijkse diner van Lucky Ajax in het Volendamse restaurant Spaander benoemd tot ereleden van de club. De benoeming is uitzonderlijk. Na de oorlog zijn er nooit meer spelers, met uitzondering van Johan Cruijff, benoemd tot erelid. Het geeft aan dat beide oer-Ajacieden zich met het eretitel in een uiterst select gezelschap bevinden.

Na het officiële verzoek van erelid Wim Schoevaart tot voordracht van de twee legendes tot erelid kreeg de lauwering een serieus karakter. Het bestuur - bestaande uit Uri Coronel, Joop Krant en Cor van Eijden - droeg Swart en Keizer officieel voor bij de ledenraad. Dit 24-koppige orgaan moest zijn goedkeuring geven alvorens de benoeming plaats kon hebben. Daarbij moest de ongeschreven regel worden veranderd, dat spelers geen erelid kunnen worden. Daardoor is het nu wel mogelijk om de iconen, die zich hun hele leven aan Ajax hebben verbonden, toch te eren. Swart en Keizer kwamen nooit voor een andere club uit dan Ajax.

,,Ik ben op m’n tiende bij Ajax gekomen en op 36-jarige leeftijd gestopt”, sprak Swart na het opspelden van de gouden speld. ,,Nog steeds ben ik een verschrikkelijke Ajacied en dat zal ik altijd blijven. Ik ben bijzonder trots op het erelidmaatschap.” Ook Keizer was vereerd met zijn onderscheiding. ,,Ik ben verrast en blij. Het is een fantastische onderscheiding”, sprak Keizer onlangs voor de camera van Ajax TV.

Alle ereleden en leden van verdienste op een rij:

Ereleden
De ereleden van Ajax zijn: M.U. Coronel, H.J. Cruijff, H.P.J. Henrichs, A. Kraan, A.L. van Os, M. van Praag, W.F. Schoevaart, A.R. Been Sr, P.J. Keizer en J. Swart.

Overleden Ereleden van Ajax
F. Stempel, H.D. Dade H. Nzn., C.C. Holst, L.W. van Vliet, F.H. Stallman, K.W.F. v.d. Lee, H. Alofs, F. Schoevaart, J.J. Grootmeijer, J. Oudheusden, W.F. Egeman, J. Schoevaart, M.J. Koolhaas, J. Roodenburgh, Th.J.F. Brokmann Sr., F.H.W. de Bruijn, J. de Boer Sr., F. Couton, A.L. Desmit, W.G. Anderiesen, W.F. Volkers, J. Elzenga, R.P.J. Vunderink, C.H. Geudeker, G. de Jongh, J. Reynolds, F. Dukker Sr., A. de Wit Sr, W.F.C. Bruijnesteijn, J.H. Westrik, J. van Praag, J. Hordijk, M.J.W. Middendorp, M.H.J. Michels, H.G.A. Timman, J.H. Potharst en B. Haarms.

Leden van verdienste:
De leden van verdienste van Ajax zijn: H. Bijvank, T. Bogaard, C.A. van Eijden, C.C. Harms, W.W. Heisterkamp, D.D.W. de Groot, M. Middendorp, J. Neefjes, I. Waas, L.M. van Wijk en R. Grootenboer.

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Bekijk hier de reportage over de ereleden Swart en Keizer op Ajax TV