Menu
Ajax 110: Jubilea door de eeuw heen

Ajax 110: Jubilea door de eeuw heen

Ajax bestaat deze maand 110 jaar. De Amsterdamse Football Club heeft dus al menig feestje kunnen vieren en deed dat dan ook. Hieronder een overzicht in beeld van de diverse festiviteiten in de afgelopen eeuw.

Het Ajax-elftal viert de eerste verjaardag van de club. De roodwitte pet hoorde bij het officiële wedstrijdtenue, maar Ajax schafte dat als een van de eerste clubs af. Het Ajax-elftal viert de eerste verjaardag van de club. De roodwitte pet hoorde bij het officiële wedstrijdtenue, maar Ajax schafte dat als een van de eerste clubs af.

Aan het begin van de twintigste eeuw waren gekostumeerde wedstrijden een gebruikelijke manier om het jubileum luister bij te zetten. De Ajacieden deden daar graag aan mee. Tijdens het vijfjarig jubileum waren de spelers op fantastische wijze uitgedost.

Begin 1900 was het gebruikelijk bij feestelijkheden een gekostumeerde wedstrijd te organiseren. Begin 1900 was het gebruikelijk bij feestelijkheden een gekostumeerde wedstrijd te organiseren.
Een gekostumeerde wedstrijd bij het tienjarig bestaan. Een gekostumeerde wedstrijd bij het tienjarig bestaan.

Het zilveren jubileum van Ajax werd in 1925 groots gevierd. Er was een veteranenwedstrijd, de gebruikelijke kostuumwedstrijd ontbrak niet en er werd een erewedstrijd gespeeld tegen stadsgenoot Blauw Wit. Voor aanvang kreeg aanvoerder Frans Couton van zijn collega-captain Jan Schindeler een bloemrijke krans overhandigd ter ere van het 25-jarig bestaan. Ajax en Blauw Wit deelden vervolgens keurig de punten, 2-2. In datzelfde jaar maakte de Ajax-kop van de Griekse held zijn intrede en wel op een jubileumtegel. Drie jaar later zou het karakteristieke hoofd ook in het Clubnieuws verschijnen. Vanaf dat moment tot 1991 was dat het officiële Ajax-logo.

In september 1912 was er een 'bierfuif' ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan. In september 1912 was er een 'bierfuif' ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan.

Het seizoen 1949-1950 stond helemaal in het teken van het gouden jubileum. Het uitgebreide feestprogramma omvatte onder andere een tentoonstelling over de geschiedenis van Watergraafsmeer en Ajax. Er werd een nieuwe versie van het clublied opgenomen. Voorzitter en platenhandelaar Jaap van Praag had zijn broer Max, zanger van het populaire Accordeola, bereid gevonden het in te zingen. Op de b-kant van het plaatje zongen Truce Speyk en Johan Boskamp het liedje 'Ga je mee naar het Ajax-stadion', dat uit de jubileumrevue 'Ajax in 't Goud' kwam. Er werd een film gemaakt en een jublileumboek. Tenslotte werd er een feestwedstrijd tegen Feyenoord afgewerkt, die de Amsterdammers verloren met 1-4. Belangrijker dan die wedstrijd, was echter de competitie waarin Ajax goed meedraaide en kampioen werd van de eerste klasse afdeling II. In de strijd om het kampioenschap van Nederland verloor Ajax echter te veel wedstrijden waardoor er in het jubileumjaar geen landstitel gevierd kon worden.

Trainer Jack Reijnolds, zittend derde van links, temidden van zijn spelers aan het diner bij het vijftigjarig jubileum. Trainer Jack Reijnolds, zittend derde van links, temidden van zijn spelers aan het diner bij het vijftigjarig jubileum.
De spelers Jan Ditmeijer, Joop Stoffelen en Guus Dräger assisteren Tony More van het Cocktail Trio bij het zestigjarig jubileum. De spelers Jan Ditmeijer, Joop Stoffelen en Guus Dräger assisteren Tony More van het Cocktail Trio bij het zestigjarig jubileum.

Tien jaar later bij het zestigjarig jubileum liep het voor Ajax, dat inmiddels in de Eredivisie speelde, wel goed af. Samen met Feyenoord eindigden de Ajacieden de competitie als beste met vijftig punten. In de beslissingswedstrijd tegen Feyenoord, op 26 mei 1950, won Ajax met 5-1.

Het allergrootste feest had natuurlijk tien jaar geleden plaats. In de hoofdstad reed ter ere van honderd jaar Ajax een tram met gekozen Ajax-foto's rond, er was een jubileumconcert in het Concertgebouw. Medewerkers en aanhangers voerden de Musivue op, een prachtige musical met de Ajax-historie als leidraad. In de wedstrijd tegen FC Twente speelden de Ajacieden in ouderwetse tenues. Jammergenoeg ging de wedstrijd verloren en in de week na het eeuwfeest moest trainer Jan Wouters wegens slechte prestaties opstappen. Een domper op de feestvreugde.

Wie weet kan de jubileumwedstrijd van dit jaar, aanstaande zondag 14 maart tegen PSV, voor nieuwe hoop zorgen. Bij winst draait het team van trainer Martin Jol weer volop mee om de bovenste plaatsen die deelname aan de (voorronde van de) Champions League betekenen. En wat zou er mooier zijn in het jubileumjaar 110 als er met een titel kan worden afgesloten?

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Beeldarchief Ajax en Louis van de Vuurst
Bron: o.a. Jubileumboek Ajax 100 jaar van Evert Vermeer

Er reed zelfs een Ajax-jubileumtram door de straten van Amsterdam. Er reed zelfs een Ajax-jubileumtram door de straten van Amsterdam.
De musivue was een daverend succes. De musivue was een daverend succes.
Voorzitter Michael van Praag is suppoost Crooswijk. Voorzitter Michael van Praag is suppoost Crooswijk.
Ook een stijlvol concert in het Concertgebouw behoorde in 2000 tot de festiviteiten. Ook een stijlvol concert in het Concertgebouw behoorde in 2000 tot de festiviteiten.