Menu
Ajax 110: ‘Zlatan maakte de mooiste’

Ajax 110: ‘Zlatan maakte de mooiste’

Zlatan Ibrahimovic heeft volgens de Ajax-supporters het mooiste Ajax-doelpunt in de (bijna) 110-jarige clubgeschiedenis gemaakt. De treffer van de Zweedse spits kreeg de meeste stemmen in de verkiezing van mooiste Ajax-doelpunt aller tijden.

Zlatan Ibrahimovic voltooide op 22 augustus 2004 een indrukwekkende slalom door de defensie van NAC Breda met een doeltreffend schot. In de Amsterdam ArenA waren die bewuste zondagmiddag 46.124 toeschouwers live getuige van de fantastische solo, waarbij zes Bredanaars werden gepasseerd. Doelman Davy Schollen was het zevende slachtoffer. Ibrahimovic bepaalde met zijn droomgoal de tussenstand op 5-1, in de uiteindelijk met 6-2 gewonnen competitiewedstrijd. Die bijzondere middag droegen twee treffers de signatuur van de spits.

Ajax-clubchroniqueur en (vooral) –teammanager David Endt beschreef de majestueuze treffer in het officiële Ajax Jaarboek 2004-2005 als volgt:

‘…Dan, in de 77e minuut vaart extase de ArenA binnen. In het hart van het Bredase zestienmetergebied dribbelt Zlatan als een kruising tussen een toreador en een slalomspecialist alle geelhemden die hem de voet dwars zetten voorbij. Er lijkt geen einde te komen aan het Zweedse kunststuk. Tuimelende NAC-ers, kreten vanaf de tribune, ingehouden adem. De film eindigt met een volslagen waanzinnig happy end wanneer Ibrahimovic voorbij het door hem aangerichte slagveld de bal langs de doelman schuift. Een wondergoal.’

Later in hetzelfde wedstrijdverslag wordt het doelpunt nog als historisch aangeduid. Vijfenhalf jaar later krijgt het doelpunt de meeste stemmen in de SMS-verkiezing op Ajax.nl en Ajax TV. Ibrahimovic speelde overigens tegen NAC zijn - naar later bleek - laatste wedstrijd als Ajacied. Kort na Ajax - NAC maakte Ibrahimovic de overstap naar Juventus.

Ibrahimovic houdt met zijn historische doelpunt Ajax-grootheden als (onder meer) Marco van Basten, Johan Cruijff en Dennis Bergkamp achter zich. De Zweed is zelfs met twee treffers in de toptien vertegenwoordigd. Op de vierde plek staat het doelpunt dat Ibrahimovic op 28 maart 2004 maakte in de uitwedstrijd tegen AZ. De omhaal is volgens de stemmers nét iets minder fraai dan de slalom tegen de NAC.

Onder de inzenders van het doelpunt van Ibrahimovic zijn een aantal prijzen verloot. Winnaar VIP-arrangement Ajax - PSV voor 2 personen: Vito Heemskerk, Delfgauw. Winnaars boek 'Ajax Wereldclub': Dave de Graaff, Alblasserdam; Fred Voetee, Dordrecht; Bjoln van Summeren, Voerendaal; Patrick Wormhoudt, Amstelveen en Richard Remmerswaal, Leidschendam.

De toptien van de doelpuntverkiezing:

1. Zlatan Ibrahimovic: Ajax – NAC, 22 augustus 2004

2. Rafael van der Vaart: Ajax – Feyenoord, 30 november 2003

3. Marco van Basten: Ajax – FC Den Bosch, 9 november 1986

4. Zlatan Ibrahimovic: AZ – Ajax, maart 2004

5. Klaas Jan Huntelaar: Ajax – Roda JC, 22 maart 2006

6. Patrick Kluivert: Ajax – AC Milan, 24 mei 1995

7. Dennis Bergkamp: Ajax – Vitesse, 27 januari 1993

8. Jesper Olsen: Feyenoord – Ajax, 28 november 1982

9. Wesley Sneijder: PSV – Ajax, 18 maart 2007

10. John van 't Schip: Ajax - FC Den Haag, 24 april 1990

Bekijk vanaf vrijdagavond de tien mooiste en populairste Ajax-doelpunten aller tijden op Ajax TV

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl