Menu

Ajax 2 bewijst zich slechte dienst

De reserves van Ajax hebben opnieuw dure punten laten liggen. In de thuiswedstrijd tegen FC Twente 2 verprutsten de aanvallers zoveel kansen, dat de stand op 1-1 bleef steken. In de strijd om de titel kwam dat de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink zeer slecht uit.

De opstelling van Ajax oogde goed. Olde Riekerink had weinig hoeven sleutelen, want verdediger Jose Valencia kon ook weer spelen. Hij was enige tijd geblesseerd, maar is toch redelijk snel weer op de been.

Maar Ajax was in de eerste helft tegen FC Twente niet goed bezig. De Amsterdamse formatie liep zich regelmatig vast in een fuik van stugge Twentse verdedigers. De aanwezige bondscoaches Louis van Gaal en Mark Wotte zullen zich meerdere malen vertwijfeld achter de oren hebben gekrabd.

Didi Longuet, toch een van de kandidaten voor het WK in Argentinie, was onzichtbaar en Youssouf Hersi kwam er ook nauwelijks aan te pas.

Het meeste gevaar kwam van FC Twente en na een half uur kwam de ploeg van trainer Rini Coolen dan ook niet verrassend op voorsprong. Ajax-doelman Joe Didulica schatte de situatie voor hem totaal verkeerd in waardoor de mee opgekomen verdediger Edwin Hilgerink vogelvrij inkopte.

Nog voor rust hadden de gasten, gade geslagen door Fred Rutten, trainer van het eerste van FC Twente, op 0-2 kunnen komen. Boudewijn Pahlplatz schoot echter voor een leeg doel naast.

Het publiek geloofde er nog in. Stond het immers tegen Vitesse ook niet 0-1 voor rust en liepen de beloften van Ajax er in de tweede helft toen ook niet met gemak overheen? Jazeker, maar gisteravond lukte dat niet. De mogelijkheden waren er zeker wel.

Olde Riekerink had Cruz in de kleedkamer achtergelaten en Kiran Bechan als rechtsbuiten opgesteld. In de 52e minuut ging Didi Longuet goed door, gaf de bal af op Bechan, maar zijn voorzet ging veel te ver voorlangs. Een minuut later viel een boogbal van Bobson nog bijna achter Twente-doelman Marc Veurink. De bal landde echter net naast het doel.

Ook Hersi verzuimde Ajax naast Twente te schieten. De kansen voor Ajax stapelden zich op en Twente stelde daar erg weinig tegenover. Hun keeper Veurink sleepte de ploeg er door toen hij goed redde op een schot van fris spelende Bechan. Kansloos was hij in de 66e minuut, maar de voorzet van Quansah werd door Hersi gemist.

Quansah zelf miste voor het doel de scherpte. De Ghanees kreeg het laatste kwartier de meeste mogelijkheden, maar een slechte controle voorkwam succes. Ook Walker lukte het niet om de gelijkmaker te scoren toen hij mee opgekomen was. Elf minuten voor tijd gaf Bobson een goede voorzet van links, maar opnieuw verzuimde Quansah de 100 procent kans te verzilveren.

Toch werd het 1-1. Quansah werd in de zestien meter gehaakt en tien minuten voor tijd kreeg Ajax een penalty. Veurink maakte zich erg gehaat door de bal net voor de zich voorbereidende Hersi weg te tikken. De Ajax-aanvoerder liet zich echter niet van de kaart brengen en schoot beheerst in.

Ajax drukte door en de winnende treffer hing wel in de lucht, maar nadat wederom Quansah in blessuretijd een kans om zeep had geholpen floot scheidsrechter Wiedemeijer voor het laatst.