Menu

Ajax 2 eenvoudig ronde verder in Amstel Cup

Ajax 2 heeft zich eenvoudig geplaatst voor de volgende ronde van het Amstel Cup-toernooi. De Amsterdamse formatie, waarbij alleen Nigel de Jong en Wesley Sneijder officieel tot Ajax 2 behoren en de overige negen spelers uit de A-selectie waren, won de laatste poulewedstrijd tegen Hollandia met 6-0. Sneijder en De Jong namen samen de helft van de productie voor hun rekening.

Dat Sneijder en De Jong samen drie keer scoorden was opmerkelijk. Beiden stonden als vleugelverdediger geposteerd. Maar dat maakte vooral Sneijder – oorspronkelijk aanvallende middenvelder – niets uit. De Utrechter bleef offensief zeer sterk, terwijl hij ook verdedigend zijn mannetje stond.

Nadat het eerste kwartier redelijk stroef was verlopen voor Ajax – de beste kans was in de zesde minuut voor Vis van Hollandia- bemoeide Sneijder zich in de 20e minuut zelf met de opbouw. Vanaf de linkerflank kwam de gelegenheidsverdediger op, combineerde met Wamberto waarna hij zelf de bal in de verre hoek schoot, 1-0. Daarvoor had Witschge uit de draai op de paal geschoten en miste Nikos Machlas een grote kans op de openingstreffer.

Vier minuten later liet ook De Jong zich opbouwend gelden. Het 17-jarige talent bediende Machlas op maat, maar ook nu kon de Griek het net niet vinden. Twee minuten later was het wel raak. Richard Witschge bracht de bal na een vrije trap voor het doel en Yakubu schoot de 2-0 binnen. Voor het rustsignaal hadden Pienaar en De Jong – meerdere doelpogingen – de mogelijkheid om de score verder op te voeren maar het was uiteindelijk Pienaar die na een fraai hakje van Machlas 3-0 op het scorebord zette.

Hollandia deed in de eerste helft nog wat terug en had eigenlijk de eretreffer in de 42e minuut moeten maken, maar Vis schoot alleen voor de debuterende Henk Timmer hoog over. Wamberto slaagde er op zijn beurt niet in om de ruststand naar 4-0 te tillen. De Braziliaan zag zijn inzet via de binnenkant van de paal in de handen van Erik Heijblok belanden.

Ajax wisselde niet na rust en zou dat helemaal niet doen. Hollandia-trainer Marcel Lieshout bracht in de 51e minuut wel een verse speler in. Aanvaller Steve de Lege verliet het veld en verdediger Peter Neuvel kwam binnen de lijnen. Het hielp de Hoornse formatie niet. Na een snelle aanval tikte Machlas in de 57e minuut de bal slim naar Sneijder die zijn tweede goal van de avond maakte. ,,Het was voor mij een volslagen verrassing dat ik in de verdediging stond opgesteld. In de kleedkamer zag ik op mijn plaats het shirt met nummer 5 liggen. Daar keek ik wel vreemd van op. Ik kan mij niet herinneren ooit op die plaats gespeeld te hebben. Maar het ging best goed, vond ik. De twee keer dat ik mee opkwam, scoorde ik ook, dus dat was wel lekker.”

Ook zijn ploegmaat Nigel de Jong liet zijn voeten spreken. De ijzersterke jeugdinternational was in de 62e minuut alert na een actie van Johnny Heitinga en zette de 5-0 achter zijn naam. De laatste treffer van de avond werd door Wamberto gemaakt. Hij schoot in de 71e minuut op fraaie wijze Ajax’ zesde binnen.

Bij Machlas wilde het afwerken niet lukken. Een kwartier voor tijd bracht Witschge hem in goede positie, maar ook nu ging de bal via de buitenkant van de paal over de achterlijn. Hollandia kreeg zes minuten voor tijd nog een uitgelezen kans op een doelpunt. Tom Hes mocht zich achter de bal zetten voor een penalty, maar Timmer wilde zijn doel schoonhouden en stompte de bal weg. De bal werd door Ajax direct naar voren gespeeld, waar Machlas eindelijk zijn doelpunt zou kunnen maken. Maar ook nu stuitte hij op Heijblok, waardoor de eindstand op 6-0 bleef staan.

Voor trainer Gerard van der Lem viel er weinig te coachen. Het waren immers zijn jongens niet, op Sneijder en De Jong na. ,,Ik ben blij dat de jongens van de A-selectie een hele wedstrijd hebben kunnen spelen", reageerde de winnende coach na afloop. ,, Ronald Koeman wilde hen op bepaalde posities zien waardoor de links – en rechtsbackpositie over bleven. Ik had daar de vaste vleugelverdedigers Cruz en Valencia kunnen neerzetten, maar Cruz was niet helemaal fit en ik vond dat Sneijder en De Jong het verdienden om te spelen. Uiteraard ben ik blij dat we de volgende ronde hebben gehaald.”