Menu
Ajax 2 KAMPIOEN

Ajax 2 KAMPIOEN

Ajax 2 heeft met overtuiging het kampioensduel tegen FC Utrecht gewonnen. Na 35 seconden schoot Knopper de bal binnen. Kort daarna kopte Quansah de 2-0 achter de Utrechtse doelman. Ook het derde doelpunt kwam uit een kopbal. Uitblinker Walker maakte zijn verdiende treffer.

In stadion Nieuw Galgenwaard maakten de Utrecht-supporters, die met velen op de wedstrijd waren afgekomen, zich op voor het kampioenschap. Ajax-supporters waren niet welkom om de veiligheid te kunnen waarborgen. De feeststemming die de fans van de thuisclub etaleerde, kreeg echter snel een flinke knauw. Ajacieden die er wel waren, onder andere Co Adriaanse, Peter Boeve, Arie van Eijden, Leo Beenhakker en bestuurslid Arie van Os hadden nauwelijks hun plaats ingenomen of ze konden weer staan om te juichen. Richard Knopper schoot na precies 35 seconden, in de eerste doelpoging, de bal achter de Utrechtse keeper.

Trainer Jan Olde Riekerink wilde vooral zijn 'vaste' ploeg laten spelen. Hij stelde in het belang van de club ook Andre Bergdolmo op, die speelminuten moet krijgen. De Noors international nam samen met A-junior Johnny Heitinga het centrum van de verdediging voor zijn rekening.

De doelpuntenmachine raakte op toeren. In de zevende minuut sneed Ajax door de Utrechtse defensie en kopte Quansah de 2-0 achter Koroglu. Dat beloofde wat voor de rest van de wedstrijd.

Voor Jose Valencia duurde het kampioensduel nog geen tien minuten. Toen raakte de Ecuadoriaan geblesseerd aan de schouder. Dinsdag wordt in het ziekenhuis nader bekeken wat er aan de hand is.

Maar Ajax kreeg vlot na die 2-0 met een tegenslag te maken. Verdediger Jose Valencia kwam lelijk neer op het gras. Hij verliet het veld - met wat leek op een schouder-uit-de-kom - en voor hem in de plaats kwam Antony Obodai. Daardoor verhuisde Kanu van rechts naar links in de verdediging en nam Obodai de positie over van de Nigeriaan.

Utrecht kon de snelle achterstand niet verkroppen en ging erg hard spelen. Kastoredjo ging er meedogenloos in tegen Walker en werd volkomen terecht op de bon geslingerd.

Utrecht kwam er gevaarlijk uit, nadat de grensrechter had verzuimd te vlaggen voor een overtreding aan de zijlijn. Daardoor kon Kastoredjo richting achterlijn. Zijn voorzet werd gekopt door Groot, maar diens inzet belandde naast het doel van Joey Didulica.

Tot een gevaarlijk schot kwam Utrecht nog wel in de eerste helft. In de 41e minuut schoot Dennis van de Berg hard op doel. Die redde, al sprong de bal een klein stukje bij hem weg. Hij had geen problemen die in tweede instantie te pakken. Daardoor bleef de voordelige marge voor Ajax tot de rust gehandhaafd.

In de tweede helft wisselde trainer Jan Olde Riekerink niet. Ook Utrecht-trainer Bert van Sas voerde geen wijzigingen door.

De eerste kans in het tweede bedrijf was voor Utrecht. Van der Ree stond vrij rechts voor het doel, maar schoot ver over. Ook in de 49e minuut was de Ajax-defensie niet alert. Rodney Cairo had moeten scoren toen hij vrij voor het doel stond, maar schoot daarentegen hoog over.

De storm leek na tien minuten wat te gaan liggen. Didulica lette keer op keer goed op bij ballen die achter de Ajax-defensie vielen. Ajax creeerde zich kansjes. Kevin Bobson had in de 57e minuut het derde Ajax-doelpunt op zijn schoen, maar schoot te gehaast in het zijnet.

Ajax kreeg meer mogelijkheden. Utrecht-verdediger Schut verslikte zich in Quansah, die de bal voorgaf. De bal belandde bij Hersi, die laag inschoot. Zijn inzet werd echter van de lijn gehaald.

Jan Olde Riekerink haalde in de 67e minuut Knopper naar de kant. Voor hem kwam Longuet in het veld. De Amsterdammer maakte direct zijn eerste rush en zette voor vanaf rechts. Utrecht kon ternauwernood de bal tot corner verwerken.

Walker torent hoog boven zijn opponent uit. De Ajacied voelde zich heerlijk in de nieuwe rol. Hij speelde tussen de viermans verdedigingslinie en de nummer 10 plaats in.

In de 77e minuut schoot Ajax maar weer een keer van afstand. De goed spelende Walker schoot echter naast.

Met iets minder dan tien minuten nog te spelen zette Olde Riekerink ook Steven Pienaar in. Quansah mocht de laatste minuten vanuit de dug-out volgen. De Zuid-Afrikaans international zette in de 86e minuut vanaf rechts voor, Longuet was er rap bij, maar trof het zijnet.

De voorsprong had groter moeten zijn dan de marge van twee. Pienaar stuurde Bobson weg, die de achterlijn wel opzocht, maar de bal niet langs de Utrecht-keeper kreeg. Maar de derde Ajaxtreffer kwam er wel. Een corner van Hersi werd door uitblinker Walker prachtig ingekopt, 3-0.

Het laatste fluitsignaal deed de Ajacieden ontploffen van vreugde. Met een intiem feestje van alle spelers in de middencirkel zag het er erg gezellig uit op het veld. Dat aanvoerder Youssouf Hersi de kampioenschaal vol trots omhoog hield, was het mooiste hoogtepunt van het seizoen.

Hersi was na afloop uiteraard een tevreden man. ,,Het is een lekker gevoel als je die schaal omhoog houdt´´, wist de jeugdinternational. ,,Het is mooi dat als je zo jong bent, dat je een kans in het tweede krijgt. Ik draaide goed dit seizoen, bij oranje -18, -19 en soms in jong oranje. We hebben het verdiend. En het t-shirt met nummer 10? Daar staat de naam op van mijn zaakwaarnemer. Hij is een goede vriend van mij en heeft onlangs een zoon gekregen. Ik ben trots op hem en dat wilde ik zo laten zien.´´

Hoofdtrainer Co Adriaanse stak na afloop zijn hoofd even om de hoek van de kleedkamer. Peter Boeve is nabij.

Olde Riekerink:,,We hebben goed en slim gespeeld na de 2-0 voorsprong. Maar als die ballen er niet in waren gegaan dan hadden we het nog moeilijk gehad.´´

,,Dit is een beloning voor het seizoen´´, sprak trainer Jan Olde Riekerink. ,,We wilden met jonge jongens spelen. Andre Bergdolmo en Richard Knopper moesten speelminuten hebben. Dan gaat clubbelang boven teambelang. Door het hebben van twee nummers 10, Knopper en Hersi, gingen we de rest van het team om hen heen formeren.´´

Daniel Cruz viert het feestje met de schaal nog even dunnetjes over in de kleedkamer.

Olde Riekerink wist dat zijn team meer kwaliteit herbergt dan dat van Utrecht. ,,Maar kwaliteit heeft ook met de mentale gesteldheid te maken. Utrecht heeft dat misschien meer in huis. Maar het werd niet getest, want de angel was al vrij snel uit de wedstrijd door de twee snelle goals. We moesten consolideren en de voorsprong verdedigen. Dat is niet ons sterkste punt, maar ik vind dat we het heel professioneel hebben gedaan. Ik ben erg blij voor de jongens dat we kampioen zijn geworden.´´