Menu

Ajax 2 laat Den Helder genieten

De voorzitter van het Maritiemtoernooi Jack de Vries sprak fraaie woorden nadat Ajax 2 de finale met 6-2 van hoofdklasser Hollandia had gewonnen. Het Ajax dat hij twee dagen op zijn pro-toernooi te gast had, was hem aanvankelijk tegen gevallen, want hij miste de grote namen als Jan van Halst en Babangida. Maar het jonge team dat de Nieuwedieper nu kreeg te zien, verraste hem met goed voetbal. Zo goed, dat De Vries zelfs hardop uitsprak dat Ajax 2 niet zou misstaan op het hoofdtoernooi. Daar kwamen dit jaar AZ, Cambuur, Groningen en Roda JC in uit.

Nadat de jongelingen van trainer Jan Olde Riekerink woensdagavond het Helders Streekelftal met 1-10 hadden geklopt, moest vrijdagavond hoofdklasser Hollandia (in 1999 nog landskampioen bij de amateurs) er aan geloven. De razendsnelle Pius Ikedia bekroonde al in het eerste kwartier een spectaculaire solo met een doelpunt, 1-0.

Vier minuten later lag ook de tweede treffer achter de Hoornse doelman Eugene Korse. Daniel Cruz was dit maal de doelpuntenmaker. En Ajax ging door. Hollandia kwam amper de middenlijn over en lukte dat wel een keer dan waren de verdedigers Aaron Mokoena, Jose Valencia, Christopher Kanu en Walker paraat. Doelman Joe Didulica heeft in de eerste helft geen enkele Hollandiaan van dichtbij kunnen zien.

Dat Ajax voor rust nog uitliep naar 4-0 was gezien het spel niet verwonderlijk. Youssouf Hersi zette Ajax op drie, na een voorzet van Rafael van der Vaart. Van der Vaart zelf bracht de score op 4-0. De Beverwijker wachtte het juiste moment af om vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal heel beheerst in de linkerbenedenhoek te plaatsen.

De voetbalshow die de Ajax reserves hadden gegeven, ging in de tweede helft aanvankelijk door. Een voorzet van Van der Vaart vanaf links kwam op het hoofd van Didi Longuet, maar hij raakte de bal niet echt lekker. Wel belandde deze bij Hersi die scoorde. Daarna ging Ajax rommeliger spelen. Achterin vielen er gaten en Hollandia schoof iets meer op richting het doel van Didulica. De Australier zag tot zijn grote schrik dat Didi compleet verkeerd terugspeelde, waardoor Calvin Blankendal de bal kon oppikken en hij liet Didulica kansloos, 5-1.

De mooiste actie (moeilijk kiezen was het wel, Ikedia en Hersi deden eveneens zeer fraaie dingen met de bal) kwam van Cruz. De nummer 6 passeerde keeper Korse heel stijlvol met een sleepbeweging en begeleidde de bal over de achterlijn, 1-6. Het laatste woord was aan Hollandia, dat in de laatste vijf minuten de stand nog een iets draaglijker aanzien gaf. Joep Groen kopte de bal prima in. Didulica was kansloos, 2-6.

Behalve de beste teamprestatie, had Ajax 2 ook de beste speler van het toernooi in de gelederen. De commissie van het Pro Maritiem Toernooi vond dat Rafael van der Vaart die eretitel verdiende.

Ajax 2: Didulica; Kanu, Mokoena, Valencia (Ikedia), Walker; Cruz, Van der Vaart, Hersi; Ikedia (Obodai), Culina (Bechan), Longuet.