Menu

Ajax 2 na winst alleen aan leiding

Ajax 2 heeft door een 3-1 zege op hoofdklasser ADO'20 de leiding genomen in poule 2 van de Amstel Cup. Donderdag heeft de equipe van trainer Jan Olde Riekerink aan een gelijkspel tegen Volendam genoeg om zich te plaatsen voor de eerste knock-out ronde.

Jan Olde Riekerink zal zorgelijk naar de tribune gekeken hebben. Niet dat die op instorten stond, maar het aantal in Ajax-vrijetijd-shirten gestoken spelers dat erop plaatsneemt, groeit per wedstrijd gestaag.

Het bekende geblesseerde tweetal Kiran Bechan (dinsdagavond veelvuldig door de Heemskerker jeugd voor Mido aangezien) en Jose Valencia, had gisteren gezelschap gekregen van Kwame Quansah (opnieuw aan de knie geblesseerd), Chris Kanu (enkel) en Gabriel Mofokeng. De laatste spelers raakten afgelopen weekeinde tijdens het Hilversumtoernooi geblesseerd.

Maar in het veld stonden ook dinsdagavond tegen ADO'20 bekende namen uit het eerste team opgesteld. De vleugelspitsen waren niemand minder dan Wamberto en Ikedia. Net als Daniel Cruz, die net als de eerstgenoemden zondag niet in actie kwam tegen AS Roma, speelden zij de gehele wedstrijd. Waar de Braziliaanse linksbuiten tot een score van drie assists kwam, bleef de Nigeriaanse rechtsbuiten steken op een handvol leuke individuele acties zonder rendement. Want Ikedia stuitte keer op keer, als ware de bal een magneet, op de Heemskerkse keeper Rene van Marsbergen.

Van hetzelfde euvel had Steven Pienaar last. De Zuid-Afrikaan was door Olde Riekerink als diepste spits geposteerd met Richard Knopper in zijn rug. Pienaar bleek gisteravond geen killer, hoewel hij de scheidsrechter ook niet op zijn hand had. Pienaar kreeg na een duw-en-trekpartij zelfs geel voor een vermeende schwalbe, terwijl hij zelf weinig kon doen aan de val.

De eerste grote kans was voor de thuisploeg. Na een ongelukkige actie van Ruud Kras, die donderdag ijs-en-weder-dienende- tegen zijn oude ploegmaten van Volendam zal spelen, volleerde Wilgo van Dams de bal over Maarten Stekelenburg heen. De Ajax-doelman is echter zo lang, dat Van Dams met die actie ook over de doellat schoot. Ook in de 22e minuut kreeg ADO een mogelijkheid na balverlies op het middenveld, waarbij Heitinga de bal bijna in eigen doel werkte.

Tussen die acties in zaten nog twee doelpogingen van Wamberto, maar beide gingen naast. Wamberto was wel succesvol met zijn voorzetten. In de 26e minuut rondde Pienaar dankbaar af en zes minuten later deed Richard Knopper hetzelfde. Met de 0-2 op het scorebord brak de rust aan, want een raakgeschoten vrije trap van Knopper werd door scheidsrechter Van den Boorn wegens hands in het strafschopgebied afgekeurd.

In de tweede helft keerde Ruud Kras niet terug in het veld. Zijn positie werd overgenomen door Daniel Cruz waadoor invaller Stefano Seedorf op het middenveld kwam te spelen. Het neefje van Clarence was de derde speler die op maat werd bediend door Wamberto. In de 66e minuut schoot hij Ajax naar 0-3 en leek ADO' 20 steeds een stapje te kort te komen. Ajax kon namelijk drie kansen binnen een minuut creeren. Anthony Obodai was dicht bij een treffer, maar hij trof de lat. Invaller Brutil Hose kopte op de keeper en Wamberto schoot naast.

Door een misverstand tussen het middenveld en keeper Stekelenburg kon ADO´20 de eretreffer maken. Lenny Macnack was al trekkenbekend verantwoordelijk voor de enige Heemskerkse goal. Daarna vielen de gastheren bij bosjes met kramp op de grond. Nog een grote kans kon Ajax noteren. Opnieuw zette Wamberto vanaf links goed voor, maar invaller Erik Lina werkte de bal over zijn eigen doel heen. Daardoor bleef het 1-3 voor Ajax en kunnen de Amsterdammers zich donderdag in Volendam plaatsen voor de volgende ronde van de Amstel Cup.

ADO'20-Ajax 1-3 (0-2) 26' Pienaar 0-1 32' Knopper 0-2 68' Seedorf 0-3 78' Macnack 1-3

Opstellingen:

ADO'20: Van Marsbergen, Held (46. Lina), Evers, Van Aken, Kolder (80. Munnik), Zonneveld, Van Dams, Eelhart, Beentjes (40. Nota), Macnack, Berghahn.

Ajax: Stekelenburg, Vierklau, Walker, Heitinga, Kras (46. Seedorf), Obodai, Ikedia, Cruz, Pienaar (69. Hose), Knopper, Wamberto.

Scheidsrecher: Van den Boorn. Gele kaarten: Eelhart (ADO), Pienaar (Ajax)