Menu

Ajax 2 plaatst zich ongeslagen voor volgende ronde Amstel Cup

Ajax 2 heeft zich geplaatst voor de eerste knock-outronde van het Amstel Cuptoernooi. Dat deed de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink door een 2-3 zege bij eerstedivisionist Volendam. Ajax-Volendammer Ruud Kras moest tegen zijn oude club vanwege een blessure toekijken vanaf de tribune. Brutil Hose, Pius Ikedia en Johnny Heitinga scoorden namens Ajax.

Ook de vaste ploeg van Ajax 2 is een goed team. Dat bleek donderdagavond aan de Volendamse dijk. Waar tegen Huizen en ADO´20 soms wel meer dan een handvol A-selectiespelers meededen, waren tegen de eerstedivisionist alleen Ikedia en Heitinga binnen de lijnen gezet. En ook zij wonnen. Dat terwijl er zelfs drie A-junioren - buiten Heitinga om - stonden opgesteld: Sneijder, De Jong en Rafael.

Doelman Stekelenburg is de A-junioren nog maar net ontgroeid en mocht zich gisteravond tot man van de wedstrijd kronen. In de vierde minuut redde hij goed en in de vijfde minuut was zijn uittrap veel te moeilijk voor Volendam-verdediger Holwijn, die Hose alle gelegenheid bood om te scoren. Dat deed Hose met een fraai lobje, 0-1.

Volendam kon in de 25e minuut langszij komen, maar Ouhsaine slaagde er, nadat Walker zich simpel had laten aftroeven, niet in Stekelenburg te passeren. In de aanval daarop was Ajax wel weer succesvol. Prima werk van de hardwerkende Stefano Seedorf bracht de bal bij Ikedia en de kleine Nigeriaan stifte de bal puntgaaf in het doel, 0-2.

Bij Volendam moest er wat gebeuren, wilde ze niet de tweede smadelijke nederlaag lijden in het Amstel Cuptoernooi. Maandag had de ploeg al met 2-1 van Huizen verloren. De wijdbroeken gingen meer pressie-voetbal spelen en kregen via Bartele en opnieuw Ouhsaine levensgrote kansen. De afwerking faalde echter hopeloos.

Ook Hose ging mee in de afrondingsmalaise. Nadat doelman Need in de fout ging, belandde Hose na een duel met de keeper op de grond, maar kreeg geen strafschop. Net voor rust kreeg de thuisclub wederom een kans, maar Buys kopte terug in plaats van doelgericht te zijn.

Al snel na rust kwam de aansluitingstreffer er toch. Uit een rommelige situatie schoot invaller Leeflang binnen, 1-2. De Ajax-defensie maakte er een rommeltje van, waardoor bij Volendam weer wat hoop kon gloren. Putter en Rose bleven echter kampen met faalangst voor het doel. Daardoor bleef de voorsprong van Ajax lang staan.

Die werd zelfs in de 63e minuut groter, doordat Pienaar in de zestien meter onreglementair werd gestuit. Johnny Heitinga benutte, met enig fortuin, omdat de keeper er nog aanzat, de penalty, 1-3.

Vanaf dat moment ging Volendam voetballen, maar had Ajax het geluk dat Stekelenburg in een blakende vorm verkeerde. Hoewel hij in de 77e minuut kansloos was op een van richting veranderd schot van Rose (2-3), tikte hij een aantal keren de ballen subliem uit de kruising. De wedstrijd werd nog helemaal een echte spannende bekerstrijd met ballen op de paal en een zeer lange blessuretijd, maar Ajax viel niet. De laatste kansen waren nog voor Nigel de Jong aan Ajax-kant die op keeper Need stuitte en Faria Reginald van Volendam die voorlangs schoot. Maar de stand bleef ongewijzigd. Ajax won met 2-3 en plaatste zich voor de eerste ronde van de Amstel Cup.

,,We nemen de Amstel Cup heel serieus", zei trainer Jan Olde Riekerink na afloop. ,,Ik voelde het niet als verplichting om door de poule te komen, maar we moesten wel kans maken om verder te gaan. Dan zie je tegen de twee topamateurclubs dat we verder zijn dan zij. Verrassend dat we hier winnen, vind ik het niet. Volendam was minimaal gelijkwaardig, maar dan moet je mazzel hebben en dat hadden we. We hebben drie goede wedstrijden gespeeld", aldus de lachende trainer. ,,Zelf ben ik met Sparta eens uitgeschakeld door Ajax 2. Dat vond ik heel vernederend. Het is niet zo dat ik nu hoop dat we Sparta loten om vervolgens eens aan de andere kant te staan en met Ajax 2 Sparta uit te schakelen. Dan zouden we namelijk ook Aron uitschakelen..."

Volendam-Ajax 2 2-3 (0-2) 5' Hose 0-1 26' Ikedia 0-2 48' Leeflang 1-2 63' Heitinga (pen) 1-3 77' Rose 2-3

Opstellingen: Volendam: Need, Holwijn, Loran, Bartele (46. Leeflang), Salden, Ouhsaine (71. Reginald), Buys, Rose, Putter, Ten Heuvel, Truong Ajax 2: Stekelenburg, Obodai, Heitinga, Walker, Mofokeng, Seedorf, Ikedia, Sneijder (70. De Jong), Hose (70. Rafael), Pienaar, Culina