Menu

Ajax 2 rekent in tweede helft af met Vitesse

De wedstrijd tussen Ajax 2 en Vitesse 2 stond maandagavond in het teken van diverse testen. Zo probeerde de technische staf Daniel Cruz als rechtsback en Andy van der Meyde als spits. Pas toen alles weer bij het oude was (Cruz in de aanval en Van der Meyde op rechts) liep het gestroomlijnd bij Ajax. Na een 0-2 achterstand, legde de formatie van trainer Jan Olde Riekerink Vitesse in de luren, 4-2.

Met Daniel Cruz als rechtsback wordt gekeken binnen Ajax wie er geschikt is om de positie, die momenteel de achilleshiel van Ajax is, te bekleden. Cruz kwam niet echt in grote problemen, aangezien Vitesse in de eerste helft nauwelijks de vleugels wist te vinden. Dat lukte een keer, na een krap half uurtje spelen. Jhonny van Beukering kreeg de bal op links en schoot schitterend met een curve langs Didulica heen, 0-1.

Die stand was compleet tegen de verhouding in. Ajax domineerde een half uur lang en kreeg de beste kansen. Didi had gepasst op Van der Meyde en de gelegenheidsspits omspeelde doelman Lucke (ex-Ajax jeugd). De Ajacied was echter te ver van de goal afgedwaald om een doelpoging te kunnen wagen. Dat zag hij zelf ook in en bediende vervolgens Quansah die er veel beter voor stond. De Ghanees produceerde echter niet meer dan een veel te zachte inzet. Quansah was in de eerste helft wel de gevaarlijkste Amsterdamse aanvaller, maar gelukkig in de afwerking was hij allerminst.

Na de gemiste kansen tijdens het overwicht viel het middenveld van Ajax stil en verzaakte het. Vitesse profiteerde onmiddellijk door 100 procent rendement te halen uit de aanvallen. Jeugdinternational Van Beukering scoorde de openingstreffer.

Veel leek er niet aan de hand voor Ajax, dat een overwicht bleef houden. Maar nadat Van der Meyde Groeneveld had gepoort, kopte Hersi diens voorzet naast. Hersi was in de slotminuut van de eerste helft samen met Quansah verantwoordelijk voor onzorgvuldig handelen, waardoor er opnieuw een mogelijkheid in de kiem werd gesmoord.

De kantine van sportpark De Toekomst was na de rust nog nauwelijks leeggestroomd of Vitesse had de voorsprong verdubbeld. Theo Groeneveld was de verantwoordelijke man. Maar Ajax gaf snel weerwoord. Voetballend richting De Toekomst, waar de gouden voorhoede Swart, Cruijff en Keizer van achter glas toekeek op de beloften, scoorde Andy van der Meyde rap de aansluitingstreffer. Vijf minuten later gaf een ontketende Van der Meyde, spelend vanaf zijn vertrouwde rechterkant, prima voor op Quansah maar de Ghanees trof geen doel. Ook Didi Longuet kon, alleen op Lucke afkomend, de gelijkmaker niet binnen werken.

Daar was een verdediger voor nodig. Walker Fronio was bij een corner mee naar voren getrokken. Niet voor niets bleek in de 55e minuut. De Braziliaan, afgevallen voor het team tot 20 jaar dat begin februari Zuid-Amerikaans voetbalkampioen werd, kopte keurig binnen, 2-2.

Vitesse leek rijp voor een afstraffing, maar Van Beukering leek zich in de 60e minuut weinig aan te trekken van de Ajax-overmacht. Bijna kopte de Arnhemmer zijn ploeg weer naar voorsprong, maar Didulica kon de bal van de vrijstaande spits simpel in zijn handen vangen.

Met Hosé en Heitinga in de ploeg voor Longuet en Obodai verschoof de Ajax-opstelling behoorlijk. Cruz stak diagonaal het veld over om als linksvoor verder te gaan en Heitinga nam de stek aan de rechterkant over. Kort na die omzetting kreeg Tom Sier het op zijn heupen. In de eerste helft liet de Volendammer wat steken vallen, maar zijn demarrage in de 65e minuut deed dat allemaal vergeten. Sier drong, nauwelijks gehinderd, de Arnhemse zestien meter binnen en prikte de bal met onverwachte precissie in de verste hoek, 3-2.

Daar bleef het niet bij. Met nog een kwartier op het horloge van de scheidsrechter kreeg Hosé een penalty mee. Lucke zag geel en zag vervolgens Youssouf Hersi voor hem staan op de penaltystip. De aanvoerder van het tweede koos niet voor een hoek, maar joeg de bal met ongekende snelheid in het dak van het doel, 4-2.

Vitesse was geknakt. Ajax had de score kunnen opvoeren, maar John O'Brien had de pech dat zijn schitterende kopbal na een even zo fraaie voorzet van Van der Meyde op de paal belandde. Hersi, Quansah en opnieuw O'Brien zagen in het slot van de wedstrijd allen nog hun inzet net naast het doel van Lucke verdwijnen.

Ajax: Didulica; Cruz, Mokoena, Walker, Sier; Obodai, Hersi, O'Brien; Longuet, Van der Meyde, Quansah.

Vitesse: Lucke; Nanu, Groeneveld, Knol, Komol, Echargui, Sone, Samuel, Van Beukering, Fafiani, Mustapha.