Menu

Ajax 2 sterker dan Leverkusen

'Dit zouden we veel vaker moeten doen', vond trainer Jan Olde Riekerink van Ajax 2. Met 'dit' doelde de oefenmeester op het spelen van internationale wedstrijden, zoals zijn team maandagmiddag deed tegen Bayern Leverkusen. 'De speelwijze is anders, de duels krachtiger.' Dat Ajax 2 won met 1-0 deed hem extra deugd.

De wedstrijd zou eigenlijk vanavond worden gespeeld, maar op het laatste moment werd het duel vervroegd naar half drie. Die wijziging bracht met zich mee dat er naast de scheidsrechter slechts één grensrechter beschikbaar was. Voor Stanley Menzo geen punt. Hij wilde wel als lijnrechter fungeren en betrapte zichzelf dat hij niet altijd op een lijn stond met de laatste man. Een kniesoor die daar op lette. Kritiek kreeg hij niet. Zijn collega aan de andere kant wel een beetje nadat Didi onderuit was getrokken in het strafschopgebied. Scout Gerrie Muhren kon het niet nalaten een opmerking aan zijn adres te plaatsen. De grens kon er wel om lachen en bleef zeker van zijn waarneming dat het vergrijp geen penalty waard was.

Jan Olde Riekerink heeft ondertussen nog nauwelijks genoeg spelers om op te stellen in de vriendschappelijke wedstrijd. In de competitie kan hij altijd rekenen op de jongens die bankzitter waren bij het eerste, maar maandagmiddag kon hij dat niet. Langs de lijn stonden wel, diep weggedoken in hun jassen, zijn 'oud-' pupillen Pius Ikedia, Daniel Cruz, Christopher Kanu en Youssouf Hersi.

Olde Riekerink zag echter Serge van den Ban naar Haarlem gaan en Jason Culina vertrok in zuidelijke richting, naar GBA. Gelukkig loopt Jade North net nu stage, waardoor er precies elf spelers over bleven. Over de Australiër kon Olde Riekerink nog weinig zeggen: 'Wat kan je nu van een wedstrijd over die jongen vertellen? Nog niets. Laat hem nu eerst maar eens lekker spelen hier.'

North zal zich in de eerste helft een hoedje zijn geschrokken toen de Duitser Dogar vrije doorgang kreeg van Walker na een slippertje. De Duitse spits dacht met een lobje Didulica wel te verschalken, maar vergiste zich daar lelijk in. Didulica rekte zich op tijd en ving de bal ogenschijnlijk simpel op.

De eerste kans van Ajax kwam op naam van Didi Longuet. De talentvolle nummer 8 was knap aangespeeld, maar schoot hard schuin voorlangs. Ook Pienaar liet zich gelden. De Zuid-Afrikaan, die een uitnodiging van jong Bafana Bafana afwimpelt en bij Ajax blijft, lanceerde Kevin Bobson, maar diens voorzet kwam niet aan bij de voorwaartsen.

Daardoor bleef de stand bij rust 0-0.

In de tweede helft bracht de zeer actieve en goed spelende Obodai Ajax op voorsprong. 1-0 werd ook de eindstand. Veel gebeurde er nadien ook niet meer. De wedstrijd speelde zich voornamelijk op het middenveld af en grote kansen kwamen er voor geen van beide ploegen meer.

Volgende week maandag nemen de reserves van Ajax het op tegen Anderlecht 2.

Opstelling Ajax 2: Didulica; North, Mokoena (Barakat), Walker, Valencia, Longuet, Pienaar, Obodai, Bobson, Quansah, Hosé (Seedorf)