Menu

Ajax 2 stunt ook tegen FC Twente

Ajax 2 stuntte woensdagavond in de bekerwedstrijd tegen FC Twente opnieuw. Na een 0-1 achterstand bij rust schoot invaller Jason Culina Ajax in blessuretijd volkomen verdiend naast FC Twente. De golden goal viel in de zevende minuut van de verlening toen Walker een strafschop onberispelijk achter Boschker schoot.

Ajax 2 moest tegen bekerhouder FC Twente eerst de zenuwen onder bedwang zien te krijgen, want door zoveel supporters waren ze nog nooit toegejuicht. José Valencia kreeg met Ellery Cairo te maken en was in zijn eerste balcontacten enigszins aarzelend.

Hoewel Bechan in de vijfde minuut de bal in het strafschopgebied kwijtraakte werd hij gehaakt door Hulshoff. Scheidsrechter Bossen oordeelde dat hij zich niet in scoringspositie bevond. Geen penalty dus.

Voorin was Hosé de centrale spits en moest Quansah hem vanaf de linkerkant bedienen. De centrale spits liep goed door op Boschker en dwong de ervaren doelman bijna tot een fout. Boschker herstelde zich echter op tijd.

Maar verrassend genoeg zette Ajax de Tukkers onder druk. Uiteraard bleef het wel oppassen geblazen met de uitvallen van de gasten. Zo ook in de tiende minuut toen Cairo er vandoor ging over rechts. Zijn schot ging over de kruising.

In de dertiende minuut leek Jack de Gier voor Twente, dat loerde op de counter, de score te openen. Hij kwam vrij voor Maarten Stekelenburg, maar de Ajax-doelman gooide zijn lichaam voor de bal en redde knap.

In de twintigste minuut veerde het publiek op. Quansah had Seedorf in stelling gebracht en 'het neefje van' haalde verwoestend uit, maar jammergenoeg miste hij de kruising op een haar na.

Waarschijnlijk was Tommie van der Leegte geblessseerd aan de wedstrijd begonnen, anders is het niet te verklaren dat hij al na 25 minuten werd gewisseld voor Jeroen Heubach.

In de 27e minuut kwam Twente toch op voorsprong. Na een slippertje van Ruud Kras kon Twente onverwacht een aanval opzetten. De teruggelegde bal kwam voor de voeten van Cziommer en hij schoot via een Ajax-been raak, 0-1.

Ajax 2 liet zich niet ontmoedigen en de eerste corner was dan ook voor Ajax. Pienaar ontfermde zich over de bal en besloot tot een voorzet richting de penaltystip. Daar stond echter Boschker klaar om de bal te vangen.

Ook de tweede corner was voor Ajax. Nu was het Pienaar die op rechts de bal voor bracht. Zijn inzet vloog jammergenoeg over iedereen heen.

Nadat Van der Doelen een gele kaart kreeg, ontspoorden enkele Twente-spelers, die Brutil Hosé hard aanpakten nadat hij een beweging had gemaakt. Onder hen Hulshoff die behoorlijk aangeslagen leek. Bossen liep vervolgens naar de Ajacied toe en wachtte daar Hulshoff op. Beiden spelers kregen een rode kaart voorgehouden. Uit de tv-beelden bleek dat Hulshoff eerst een kopstoot tegen het hoofd van Hosé had gegeven, waarna ook de Ajacied zich niet onbetuigd liet in het gevecht een uithaalde naar de Enschedeër.

De vrije trap werd nog genomen, maar daarna floot de scheidsrechter voor de rust.

In de tweede helft moesten beide teams dus verder met tien man. Dat weerhield Ajax niet van aanvallen en ook nu waren het de Amsterdammers die de eerste hoekschop mocht nemen. Van der Weerden kon echter opruimen. De beloften heroverden de bal weer snel. Ook nu had dat geen kans tot gevolg.

Twente kwam op zijn beurt gevaarlijk over de vleugels op en het was goed dat Stekelenburg bij de les was, anders had de ploeg van Johnny van ´t Schip in de 49e minuut op 0-2 gekomen.

In de 52e minuut ging Bechan op avontuur. In het strafschopgebied vond hij Seedorf die net niet bij de bal kon.

Bechan had het naar zijn zin op links, terwijl hij de eerste helft op rechts had gespeeld, en dolde Grujic enkele malen. Dat liet de Twente-speler niet over zijn kant gaan en haalde het talent neer. Bossen blonk niet uit in het kort houden van de spelers en liet veel doorgaan, wat ten koste ging van de frêle Ajacieden.

Ajax solliciteerde nadrukkelijk naar de gelijkmaker. In de 66e minuut was Obodai dichtbij een treffer, maar Twente degradeerde de inzet tot corner. Ook in de 71e minuut was Ajax in het strafschopgebied van Twente te vinden. Jammergenoeg kopte Seedorf over. Dat was des te meer jammer, omdat Ajax 'gewoon' de betere ploeg was. Dat ontlokte de F-side tot gezangen als ´Ze krijgen les van het tweede'.

In de 78e minuut stond Nando Rafael klaar om in te vallen. De spits van de A1 kwam in het veld voor Obodai en bewaarde goede herinneringen aan bekeren met het tweede. Het was Rafael namelijk die in de vorige bekerontmoeting, tegen De Graafschap, de tweede goal voor Ajax maakte.

Bij Twente was in de slotfase enige activiteit te bespeuren en dat leverde zowaar een corner op. Die belandde echter in handen van Stekelenburg die aan de andere kant van het veld Rafael vond. De aanval strandde vroegtijdig door een oplettende Tukker.

Vijf minuten voor tijd moest Bechan geblesseerd het veld verlaten en voor hem kwam Michael Krohn-Dehli in het veld.

Het laffe FC Twente leek weg te komen met de kleine overwinning, maar in de blessuretijd schoot Jason Culina Ajax volkomen verdiend met een wonderschone treffer naast de Enschedese ploeg. Dat was te danken aan een prima uittrap van Stekelenburg op Rafael. De Angolees legde terug op de Australiër die dus niet aarzelde en met zijn goal liet zien dat er nog gerechtigheid bestaat op het voetbalveld.

Zo dwong de ploeg van Olde Riekerink een verlening af waarin het aan de Golden Goal genoeg had om de kwartfinale te halen. Nu was de eerste corner wel voor de uitploeg, maar Van der Doelen schoot de bal hoog over.

Twente kreeg in de vijfde minuut van de verlenging via Houwing een kans. Ook nu verdedigde Ajax adekwaat.

In de zevende minuut kreeg Ajax een penalty. Krohn-Dehli ging een duel aan, de Twente-verdediger maakte hands en na beraad met de grensrechter ging de bal op de stip. Walker zette zich achter de bal, moest de zenuwen door zijn keel voelen gieren maar schoot Ajax 2 naar de kwartfinale! Opnieuw een stunt voor Ajax 2, dat niet een maar twee ererondes door hun stadion liep. In de kwartfinale mag Ajax 2 het weer tegen een eerstedivisieploeg opnemen. Stormvogels/Telstar komt op 30 januari (onder voorbehoud) naar de Arena.