Menu

Ajax 2 te sterk voor reserves Champions League-deelnemer

Ook de tweede oefenwedstrijd in de winterstop tegen een buitenlandse topclub heeft Ajax 2 in winst omgezet. Trainer Jan Olde Riekerink had in tegenstelling tot zijn Brusselse collega slechts een wissel op de bank. Na een 0-1 ruststand in het voordeel van Anderlecht, won Ajax met 2-1. Cedric van der Gun maakte zijn rentree op de velden.

Tekst Monique Janse. Foto's Tim Kallenbach.

De Belgen, nog immer deelnemer in de Champions League, waren fysiek veel sterker dan de Ajacieden. Met Nederlander Patrick van Diemen (ex-NEC) als aanvoerder speelden de Brusselaars vanuit een compacte verdediging. Via de lange bal trachtte Anderlecht de rappe buitenspelers aan te spelen en zo snel 'oorlog' te maken voor Joe Didulica. In de negende minuut moest de Australische goalie al ingrijpen en deed dat kordaat.

Ajax kwam er in de beginfase sporadisch goed uit. In de dertiende minuut had de thuisploeg een kans via Quansah na een voorzet van Didi Longuet. De Ghanees benutte hem niet. Een minuut later counterde Anderlecht zich naar een voorsprong. Yasin Karaca passte direct nadat hij de bal van de keeper kreeg, door naar de volledig vrijstaande Jarakovic. Die aarzelde niet en scoorde de 1-0.

Kwame Quansah had in de 23e minuut gelijk moeten maken, maar hij vond de paal op zijn weg. Ook Van der Gun, die weer wedstrijdritme op deed na zijn blessure, had na een fantastische demarrage de kans op de egaliserende treffer. Via de handen van de keeper ging de bal echter achter.

Anderlecht zat niet stil. Een minuut voor rust stond Calvo plotseling vrij voor Didulica, maar hij miste de bal volledig. De laatste mogelijkheid voor rust was voor Ajax. Didi Longuet schoot fraai, maar Carlier redde opnieuw.

Na de onderbreking schoof de Vlaamse trainer zijn centrale verdediger Ngalula naar voren. Dat had hij beter niet kunnen doen. De organisatie achterin was compleet weg en Hersi profiteerde. Daar had Ajax wel een ietwat dubieuze penalty voor nodig. Hersi schoof de bal laag in de hoek, 1-1.

Ajax overklaste Anderlecht in de beginfase van de tweede helft. Met Daniel Cruz in de hoofdrol, die met Quansah een aanval opzette, kwam Ajax zelfs op voorsprong. Quansah schoot na 20 minuten de 2-1 binnen.

De Amsterdamse ploeg kroop vijf minuten later door het oog van de naald. Bij Anderlecht was inmiddels de oud-Ajacied Karim Bridji in de ploeg en hij zag zijn ploeggenoot Mrdakovic uithalen. De bal schoot onder Didulica door, maar de doelman herstelde zich en plukte de bal nog net voor de lijn weg.

Ook op een kopbal van Hasi was de Australier alert. Daardoor won Ajax 2 ook de tweede oefenwedstrijd tegen een internationale opponent. Vorig week waren de reserves namelijk al met 1-0 te sterk voor Bayern Leverkusen. Van der Gun kwam tot een respectabel aantal van 70 minuten waarna Olde Riekerink hem wisselde voor Kevin Bobson.

Opstellingen: Ajax 2: Didulica, Kanu, Mokoena, Yakubu, Valencia; Pienaar, Van der Gun (70.Bobson), Cruz; Longuet, Hersi, Quansah. Anderlecht: Carlier, Calvo, Ngalula Mbuyi, Ilic, Nicolay, Pjord, Van Diemen, Hasi, Mrdakovic, Jarakovic, Karaca. Ingevallen: Deschacht, Scozzri, Mbemba, Traore, Bridji, Kulla, Ouseini.