Menu
Ajax 2 was al eens op plaats waar nu restanten Ajax-paleis zijn gevonden

Ajax 2 was al eens op plaats waar nu restanten Ajax-paleis zijn gevonden

Archeologen hebben deze week bekendgemaakt dat ze denken de restanten van het 3500 jaar oude paleis van de mythische held Ajax te hebben gevonden. Ajax was de krijgshaftige Griekse koning die in de Ilias van Homerus optreedt als een van de belangrijkste helden in de Trojaanse oorlog.

Ruim dertig jaar geleden bezocht het toenmalige team van Ajax B het Griekse eiland Salamis. De selectie was daar op uitnodiging van Ajax Salamis. Via Athene en Piraeus bracht een boot het team naar het eiland Salamis. De Nederlandse Ajacieden wisten niet wat ze overkwam, want bij aankomst bleek een zeer grote, enthousiaste menigte zich verzameld te hebben om Ajax B te ontvangen. Klappend, handen gevend en luid scanderend: ‘Ajax! Ajax!’

De volgende ochtend volgde er een bezoek aan de geboortegrond van de Griekse held Ajax. Het zou dus zomaar kunnen dat de Amsterdammers toen bovenop de ruïnes van het recent ontdekte paleis stonden. ,,Waar de mythe zegt dat Ajax hier is geboren, staat nu een kleine ruïne. Een plaats die je als Ajacied toch even stil maakt, je toch wel wat doet”, vermeldde de heer André Kraan geëmotioneerd in het clubblad van juli 1973.

Toen de Amsterdammers bijna twee uur voor het aanvangstijdstip het stadion betraden, waren alle vijfduizend plaatsen al bezet. Muziek, volksdansen, de minister van sport, eregasten en vele speeches vulden de tijd tot de aftrap. De wedstrijd zelf was ondertussen van onderschikt belang. Ajax Amsterdam klopte de kleine broer uit Salamis dankzij twee treffers van Johnny Rep met 2-0.

En anno 2006, 33 jaar later, stuitten de archeologen onder leiding van de Griek Yannos Lolos op datzelfde eilandje op een groot paleis, dat ooit vier verdiepingen en meer dan dertig kamers zou hebben geteld. Ze zijn er zeker van dat het de thuisbasis van Ajax betreft.

Ajax was volgens de Ilias betrokken in de tienjarige oorlog om de stad Troje, die uiteindelijk door een list viel. Dat zou zijn gebeurd rond 1180 voor Christus. Volgens Lolos is het paleis op Salamis rond dezelfde tijd verlaten en in verval geraakt. Ajax zou de laatste koning zijn geweest die er leefde.

„Het is een van de zeldzame gevallen waarin een Myceens paleis vrijwel zeker kan worden toegeschreven aan een Homerische held”, zei Lolos tegen de Britse krant The Times.

Voor de mythe rond Ajax klik hier