Menu

Ajax A1 bekert zich naar halve finale

Ajax A1 heeft zich zaterdagmiddag op eigen veld geplaatst voor de halve finale van de beker voor A-junioren. In de kwartfinale maakte Ajax korte metten met Excelsior A1, 6-3.

Het aantal goals was groot op het hoofdveld van sportcomplex De Toekomst. Toch had Ajax in het begin moeite met de defensieve strijdwijze van de Rotterdamse gasten. Pas na ruim een kwartier spelen kreeg Stanley Aboraa, die zich deze middag een absolute hoofdrol toe zou eigenen, de eerste grote kans van de wedstrijd. De voorzet van Jerghino Sahadewsing was perfect, maar de afwerking van de spelverdeler van Ajax liet te wensen over.

Doordat Ajax de overmacht niet in goals wist uit te drukken kon het in de 26ste minuut zomaar gebeuren dat Excelsior op voorsprong kwam. Daar was wel een fout van scheidsrechter Pijlman voor nodig. Doelman Kenneth Vermeer liet na een vangbal de bal een keer stuiteren voor hij hem weer in het spel wilde brengen. In de ogen van Pijlman een reglementaire fout. Dus kregen de gasten een indirecte vrije trap te nemen ter hoogte van de penalty-stip. Hoewel het leek of de Ajax-defensie het gevaar had afgezworen, schoot Ryan Koolwijk de bal nog met niet al te veel kracht op doel. Niemand kon de dwarrelbal tegenhouden en zo leidde de Rotterdamse formatie onverwacht en tegen de verhouding in met 0-1. Pijlman gaf in de rust toe de situatie verkeerd beoordeeld te hebben. Gelukkig had dat geen gevolgen voor de uitslag.

Want voor rust had Stanley Aboraa orde op zaken gesteld. Na een fraaie solo prikte hij de gelijkmaker achter Juri Heskes en vier minuten later was hij succesvol nadat hij de bal uit een corner goed onder controle had gekregen, 2-1. Rachid Tiberkanine bracht vervolgens de ruststand op 3-1 in Amsterdams voordeel na een goed lopende aanval.

In de tweede helft liep Ajax in twee minuten uit naar 5-1. Allereest was de mee op gekomen aanvoerder Hedwiges Maduro succesvol (63ste minuut) en daarna (64ste minuut) bekroonde Cees Keizer een prima aanval over links met een treffer. De steekbal was van Cameron, de fraaie voorzet van invaller Ferdi Elmas.

Daarna werd Ajax slordig en liet achterin grote gaten vallen. Tot twee keer toe wist Excelsior-invaller Danique Soares daarvan te profiteren en met nog zes minuten op de klok was de stand 5-3. In de negentigste minuut pikte invaller Måns Sörensson zijn doelpunt mee. De Zweedse spits, stond 21 minuten in het veld en was alert bij een vrije trap. Met zijn treffer bepaalde hij de eindstand op 6-3.