Menu
Ajax A1 besluit seizoenshelft met zege

Ajax A1 besluit seizoenshelft met zege

Ajax A1 heeft de drukke eerste seizoenshelft afgesloten met een zege op Roda JC A1. Na doelpunten van Zakaria El Azzouzi (2) plus een eigen doelpunt van de tegenstander werd het 1-3 voor Ajax. Hiermee besluit Ajax de eerste seizoenshelft als koploper van de Eredivisie voor A-junioren. Na de winterstop gaan de beste acht teams in een nieuwe competitie strijden om het landskampioenschap.

Coach Gery Vink had in het laatste duel van 2014 enkele spelers rust gegeven. Zo was er een basisplaats voor middenvelder Melvin Vissers en maakten ook de keepers Mike Grim en Joost Meendering hun eerste speelminuten in de A1. Roda kwam nog wel op voorsprong, maar grote man aan Ajax-zijde was wederom El Azzouzi. Met twee doelpunten boog hij de achterstand om naar een voorsprong. De Ajacieden tekende alweer voor zijn 9e en 10e goal in de laatste vijf wedstrijden. Het eigen doelpunt van Roda JC maakte de overwinning voor Ajax nog iets groter.

Coach Gery Vink was tevreden over de wedstrijd: ,,Ik moet de ploeg een groot compliment maken. Het was een lange seizoenshelft, enkele spelers kampten met pijntjes en mede daarom heb ik Donny van de Beek bijvoorbeeld wat rust gegeven. Ook Abdel Nouri en Vaclav Cerny konden geen hele wedstrijd spelen. Toch ben ik zeer trots op de jongens. Roda speelde fel, terwijl het veld ook moeilijk bespeelbaar was. Bovendien waren de weersomstandigheden erg slecht. We hebben de jongens meegegeven dat het niet alleen belangrijk is dat we goed presteren in de UEFA Youth League, maar ook in competitiewedstrijden als ‘Roda-uit’. Dat hebben ze heel goed opgepakt.”

Met de overwinning op Roda JC komt een einde aan de fysiek zware eerste seizoenshelft. De Ajacieden kregen op jonge leeftijd al te maken met het ritme van drie wedstrijden in een week. Die extra ervaringen kunnen later in hun carriere mogelijk voordeel opleveren. Niet alleen het spel was soms oogstrelend, ook de resultaten zijn reden om met trots terug te kijken op het eerste deel van het seizoen.

De resultaten in de Youth League sprongen het meest in het oog. De A1 van Paris Saint-Germain werd in twee wedstrijden finaal van het veld geveegd en ook van Barcelona en FC APOEL werd eenmaal gewonnen waardoor Ajax onbedreigd groepswinnaar werd. Na de winterstop probeert de A1 zijn zegetocht in Europa voort te zetten met als einddoel de finale in het Zwitserse Nyon.

Zakaria El Azzouzi was tweemaal trefzeker tegen Roda JC. Het talent behoorde tot de opvallendste Ajacieden in de eerste (succesvolle) seizoenshelft. Zakaria El Azzouzi was tweemaal trefzeker tegen Roda JC. Het talent behoorde tot de opvallendste Ajacieden in de eerste (succesvolle) seizoenshelft.

Het seizoen begon voor Ajax al direct met een prijs: in de strijd om de Supercup werden de leeftijdsgenoten van Feyenoord met 3­2 verslagen. In de bekercompetitie werd Ajax weliswaar uitgeschakeld door AZ, maar in de Eredivisie gaat het Ajax voor de wind: na 13 wedstrijden sluit koploper Ajax de eerste helft van de competitie af met 29 punten.

De prestatie is des te knapper wanneer wordt gekeken naar het aantal wedstrijden dat moest worden afgewerkt. Maar liefst 20 keer kwamen de Ajacieden dit seizoen al in actie. De grootste kilometervreters waren linksback Mauro Savastano en linksbuiten Vaclav Cerny. Zij misten beiden slechts één duel. Ook op Adham El Idrissi, Abdel Nouri en Terry Lartey­Sanniez werd vaak een beroep gedaan: zij speelden 18 wedstrijden voor Ajax A1. Twee spelers kwamen in het begin van het seizoen nog weinig aan spelen toe, maar maken nu in bijna elke wedstrijd hun opwachting: de pas 16­jarige Carel Eiting speelt regelmatig op het middenveld en Zakaria El Azzouzi scoort de laatste weken aan de lopende band. Hij kwam in 8 van zijn 10 gespeelde wedstrijden tot scoren en maakte in die 10 wedstrijden liefst 14 doelpunten. Ook El Idrissi (9), Cerny (8) en Donny van de Beek (7) waren regelmatig trefzeker voor Ajax.

Toch begint Ajax na de winterstop weer helemaal opnieuw. De competitie wordt opgedeeld, waarbij de beste acht teams in een thuis­ en uitwedstrijd gaan uitmaken wie zich kampioen van Nederland mag noemen.

Opstelling Ajax A1: Mike Grim (45. Joost Meendering), Damil Dankerlui (77. Darren Sidoel), Damon Mirani, Leon Bergsma, Mauro Savastano, Ashraf el Mahdioui, Melvin Vissers, Vaclav Cerny (60. Abdel Nouri), Zakaria el Azzouzi, Adham el Idrissi, Gino Dekker.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst, Gerard van Hees (midden)