Menu
Ajax A1 doet 'Merseyside-walk'

Ajax A1 doet 'Merseyside-walk'

Ajax A1 heeft zich woensdagochtend met een wandeling door Liverpool voorbereid op de halve finale in de NextGen Series. Langs de oever van de rivier de Mersey liepen de A-junioren van Ajax zo’n veertig minuten langs een aantal bezienswaardigheden van de Engelse stad. Assistent-coach Ronald de Boer was met de afstand de meest ervaren wandelaar van het gezelschap.

Tijdens de wandeling was het af en toe even goed opletten geblazen. Daags na aankomst in Liverpool was het nog altijd even wennen aan het linksrijdende verkeer in Engeland. Bij de verschillende zebrapaden moesten de Ajacieden goed bij de les blijven. Gelukkig bestond de wandeling, die niet over de wereldberoemde Penny Lane ging, voor het grootste gedeelte uit een loop langs de Mersey. Daags na de Merseyside-derby tussen Liverpool en Everton maakte het team van Fred Grim er daardoor een ‘Merseyside-walk’ van.

De meest ervaren wandelaar uit het gezelschap was zonder twijfel Ronald de Boer. De assistent-coach van de A1 maakte in de jaren negentig talloze wandelingen op de ochtenden van belangrijke Europese wedstrijden van Ajax. In de rol van trainer geniet De Boer op zijn beurt van de manier waarop de tieners van de A1 hun Europese avontuur met Ajax beleven. ,,Ik kan me heel goed verplaatsen in die jongens. Het is altijd lekker om op de ochtend van zo’n Europees duel even je zinnen te verzetten. Juist zo’n gezamenlijke wandeling in de frisse buitenlucht zorgt ervoor dat je je hoofd even leeg kan maken. Natuurlijk zijn ze de hele tijd met de wedstrijd bezig, maar een beetje sightseeing breekt de dag en de spanning. Ik vond het vroeger als speler altijd lekker om er even uit te zijn.”

Trainer Fred Grim in gesprek met Lesly de Sa langs de oever van de Mersey. Trainer Fred Grim in gesprek met Lesly de Sa langs de oever van de Mersey.

In verschillende opzichten laten de Next Series zich vergelijken met de UEFA Champions League. Davy Klaassen, Lesly de Sa en Ruben Ligeon hebben dat eerder dit seizoen al ondervonden toen ze met Ajax 1 mee mochten. De Boer: ,,Daarom is dit nieuwe initiatief ook zo waardevol voor de grootste U-19-teams van Europa. De spelers kunnen op die manier alvast een beetje wennen hoe het er later aan toegaat. Het reizen, de verschillende culturen en het groepsproces zijn facetten die je weliswaar ook bij jeugdtoernooien tegenkomt, maar bij zo’n halve finale in de NextGen Series is het hele schema en ritme van de dagen hetzelfde als bij Ajax 1. De jongens die straks uiteindelijk de top halen hebben dat op deze manier dan al een paar keer meegemaakt. Daarom zijn dit soort wedstrijden heel waardevol in hun ontwikkeling.”

Als trainer in opleiding is Ronald de Boer samen met coach Fred Grim veel met het groepsproces bezig. ,,We hebben het er vaak over hoe we de dingen zullen aanpakken. Telkens moet je je als trainer de vraag stellen: hoe zullen de spelers erop reageren? Ik speelde bijvoorbeeld altijd heel goed als ik me steeds maar inbeeldde dat mijn tegenstander heel goed was. Het hielp me dan als de trainer dat telkens bleef benadrukken. Maar voor iedere speler geldt weer een andere benadering. Je moet ze als groep, maar zeker ook individueel proberen te raken. Zeker in aanloop naar een belangrijke wedstrijd zoals de halve finale tegen Liverpool vanavond.”

Liverpool A1 - Ajax A1 begint woensdagavond om 20:00 uur (Nederlandse tijd) en is rechtstreeks te zien op Eredivisie Live.

Volg Ajax A1 in Liverpool via Ajax.nl, Ajax TV en Twitter @AFCAjax.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax A1 maakte woensdagochtend een wandeling door Liverpool. Ajax A1 maakte woensdagochtend een wandeling door Liverpool.
De loop voerde de Ajacieden ook langs het Liverpool Museum. De loop voerde de Ajacieden ook langs het Liverpool Museum.
Ronald de Boer was met afstand de meest ervaren wandelaar van het gezelschap. Ronald de Boer was met afstand de meest ervaren wandelaar van het gezelschap.
Uitwaaien langs de Mersey. Uitwaaien langs de Mersey.
Fred Grim in gesprek met Rowendey Schoop. Fred Grim in gesprek met Rowendey Schoop.
Bij het oversteken was het goed opletten geblazen met het linksrijdende verkeer. Bij het oversteken was het goed opletten geblazen met het linksrijdende verkeer.
Na de wandeling ging de focus weer helemaal op de wedstrijd tegen Liverpool A1. Na de wandeling ging de focus weer helemaal op de wedstrijd tegen Liverpool A1.