Menu
Ajax A1 gaat strijdend ten onder

Ajax A1 gaat strijdend ten onder

Ajax A1 heeft de finale van de NextGen Series tegen Internazionale zondag verloren. In een zinderend duel trok de Italiaanse grootmacht in de strafschoppenreeks aan het langste eind, nadat de reguliere speeltijd en de verlenging onbeslist waren gebleven (1-1).

Het jeugdige Ajax-elftal voetbalde en speelde met durf en en bravoure. De spelers van Internazionale lieten dat gebeuren en loerden vooral op de counter. In de beginfase van het duel verliep het prima voor de A1. Binnen een kwartier tijd kreeg het elftal van Grim en De Boer via Viktor Fischer een fraaie kans. De Deense speler schoot een snoeiharde vrije trap net over het doel. Even later kreeg hij opnieuw een fraaie schietkans. Fischer, met slechts een man voor zich, raakte de bal niet goed waardoor zijn zachte schot onverwachts bij Fabian Sporkslede eindigde. Sporkslede reageerde snel, maar schoot te hoog over het doel.

De kansen bleven komen voor de A1 met de beste mogelijkheid voor Davy Klaassen. De aanvoerder maakte een prachtige omhaal vlak voor het doel van Inter en zag zijn schot wonderbaarlijk genoeg tegen de binnenkant paal ketsen. Met een duik van keeper Raffaele Di Gennaro werd de aanval meteen gestopt. Mats Rits had vlak voor het einde van de eerste helft zijn team naar een voorsprong kunnen schieten, maar zijn schot ging na een goede voorzet van Lesley de Sa naast het doel.

Op het moment dat iedereen dacht dat beide elftallen met een 0-0 stand de kleedkamers in zouden gaan, viel tóch een doelpunt. Niet aan de Ajax-zijde, maar Inter scoorde de 1-0. Via de gevreesde counter tikte Samuele Longo in de 45e minuut de bal in het doel van Mickey van der Hart. Ondanks het betere spel en de beste kansen kwam Ajax A1 op een achterstand te staan.

Ajax speelde een gedeelte van de wedstrijd met een man meer na rood voor Inter. Ajax speelde een gedeelte van de wedstrijd met een man meer na rood voor Inter.

Maar zoals Mitchell Dijks zaterdag op Ajax.nl al zei: ,,Als we achter komen te staan, moeten we ons koppie niet laten hangen. We moeten gewoon geduldig blijven.’’ Heel geduldig hoefden de Amsterdamse A-junioren niet te zijn, want kort in het tweede bedrijf viel de gelijkmaker op formidabele wijze. Een vrije trap van Stefano Denswil werd met flair en elegantie snoeihard in de kruising geschoten. Als er een ‘mooiste doelpunt van de NextGen Series’ verkiezing zou bestaan, zou de treffer van Denswil hoge ogen gooien.

De gelijkmaker was een mooie opsteker. Ajax A1 bleef voetballend naar oplossingen zoeken, Inter had daar duidelijk moeite mee. Twintig minuten voor de reguliere speeltijd kwamen zij ook nog eens met tien man te staan. Voor een grove tackle op Joël Veltman kende scheidsrechter Lee Collins gelijk een rode kaart toe aan Ibrahima Mbaye. In de slotfase van het duel kreeg de A1 nog een grote kans via Klaassen die tegen de lat kopte. Tot scoren kwamen beide elftallen niet meer, wat een verlenging betekende.

Inter begon de verlenging meteen goed met een schot tegen lat. Ook Denswil trof de lat in de tweede verlenging van het duel, evenals Longo. Met nog vijf minuten verwijderd van een strafschoppenserie scoorde Nick de Bondt de 2-1, maar zag zijn doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel. In de extra tijd van de verlenging kreeg Ajax A1 nog een allerlaatste kans via Abdelmalek El Hasnaoui, die snoeihard in handen van de Inter-doelman schoot.

De doelpuntloze verlenging leidde naar de strafschoppenreeks. Denswil scoorde de eerste Ajax-penalty raak. Ook Klaassen schoot koelbloedig achter De Gennaro. Veltman was de derde Ajacied die een penalty nam, helaas werd zijn schot gestopt. Nadat alle strafschoppen van Inter raak waren, kon het niet meer goedgemaakt worden door de jonge Amsterdamse spelers. De A1 streed 120 minuten lang, maar ging in de penaltyreeks strijdend ten onder.

,,Ik ben natuurlijk teleurgesteld’’, sprak trainer Fred Grim na afloop. ,,Het was een geweldig toernooi en we hebben zeer goede wedstrijden gespeeld. Als je dan de finale bereikt, wil je die ook winnen. We hebben goed gevoetbald, maar helaas niet goed genoeg om de Italianen te breken. Ik kan eerlijk zeggen dat er geen ander team het beter deed dan ons. Wij hebben heel goed voetbal laten zien in de NextGen Series.’’ Volgend jaar kan Ajax A1 zich revancheren. Met goed voetbal én een prijs.

Opstelling Ajax A1: Mickey van der Hart, Sven Nieuwpoort, Joël Veltman, Stefano Denswil, Mitchell Dijks, Fabian Sporkslede, Davy Klaassen (c), Mats Rits (105. El Hasnaoui), Lesley de Sa (75. Nick de Bondt), Rowendey Schoop (58. Gravenbergh), Viktor Fischer.


Tekst: Ajax.nl/Nadia Marhoum
Foto's: NextGen Series

Davy Klaassen schoot raak in de penaltyserie. Davy Klaassen schoot raak in de penaltyserie.
Joël Veltman ziet zijn inzet gekeerd door de Inter-goalie. Joël Veltman ziet zijn inzet gekeerd door de Inter-goalie.