Menu
Ajax A1 geen kampioen in De Kuip

Ajax A1 geen kampioen in De Kuip

Ajax A1 moet het kampioenschap nog minimaal twee weken uitstellen. Het hoogste jeugdelftal van Ajax slaagde er vrijdagmiddag niet om bij nummer 2 Feyenoord te winnen: 5-3. Door de nederlaag is het verschil tussen koploper Ajax en Feyenoord twee wedstrijden voor het einde nog slechts twee punten. Zaterdag 5 mei volgt voor Ajax een nieuwe kans in de thuiswedstrijd tegen PSV A1.

Het duel met Feyenoord was een rechtstreeks gevecht om de titel. De club uit Rotterdam was drie speelrondes voor het einde de enige overgebleven concurrent in de strijd om het kampioenschap. Met vijf punten voorsprong had de A1 aan een overwinning genoeg om twee rondes voor het einde de schaal te veroveren. Het liep echter anders af.

De wedstrijd speelde zich af in een vrijwel lege Kuip. Vanwege veiligheidsmaatregelen was er uitgeweken naar het stadion van Feyenoord. Alleen de families van Ajax- en Feyenoord-spelers waren getuige van het duel. Halverwege de eerste helft veerden de meegereisde fans uit Amsterdam op toen Rowendy Schoop de A1 op een 0-1 voorsprong zette. De spits reageerde attent na een gekeerd schot van Davy Klaassen. Zo werd de aanval via Klaassen en Fischer alsnog met een doelpunt opgewaardeerd.

Viktor Fischer aan de bal in de lege Kuip. Viktor Fischer aan de bal in de lege Kuip.

Lange tijd leek die 0-1 tussenstand ook de ruststand te worden. Na opnieuw een kans van Schoop en een grote kans voor Klaassen (open doel) was Ajax zelfs dicht bij een tweede treffer. Op slag van rust veranderde de vooruitzichten echter toen Matthew Steenvoorden de gelijkmaker binnenschoot. De middenvelder van Feyenoord zorgde er met zijn 1-1 voor dat Ajax in de tweede helft in ieder geval nog een keer moest scoren om de landstitel veilig te stellen.

Aan die opdracht voldeed Ajax na rust. In de 52ste minuut benutte Klaassen een strafschop nadat Fischer in de zestienmeter was neergehaald. Op overtuigende wijze schoot de aanvoerder van Ajax A1 achter Feyenoord-doelman Boy de Jong: 1-2. Voor Klaassen was het de tweede keer dat hij in De Kuip in actie kwam. Samen met de 46-jarige coach Fred Grim was hij de enige met ‘Kuipervaring’. Na zijn invalbeurt bij de Klassieker eerder dit seizoen speelde hij vrijdagmiddag een voorname rol met zijn eigen team op Rotterdams grondgebied. Datzelfde gold voor Schoop, die vier minuten later het kampioenschap nog een stuk dichterbij bracht. Vanaf de rand van het zestienmetergebied nam de maker van de eerste goal ook Ajax’ derde treffer voor zijn rekening: 1-3.

Met nog een half uur op de klok leek er aanvankelijk weinig aan de hand. Totdat Feyenoord binnen twee minuten twee keer scoorde. Via goals van verdediger Kongolo en aanvaller Manu (strafschop) stond het halverwege de tweede helft ineens 3-3. Het leverde een zenuwslopende laatste 25 minuten op, waarin Ajax opnieuw moest scoren om de titel veilig te stellen. Het was echter vooral Feyenoord dat op jacht ging naar een vierde goal. Met name Manu, de man van de benutte strafschop, kwam meerdere keren gevaarlijk in de buurt van Ajax-keeper Mickey van der Hart.

Acht minuten voor tijd raakte de titel helemaal uit zicht toen Feyenoord opnieuw een strafschop kreeg. Tonny Trindade de Vilhena benutte die buitenkans feilloos: 4-3. In de slotminuut maakte Feyenoorder Boëtius er ook nog 5-3 van. Door de nederlaag is de voorsprong van koploper Ajax twee duels voor het einde geslonken tot twee punten. De A1 krijgt zaterdag 5 mei opnieuw de kans om kampioen te worden in de thuiswedstrijd tegen PSV A1. Daarbij is het dan wel afhankelijk van Feyenoord.


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De warming-up in een lege Kuip. De warming-up in een lege Kuip.
Blijdschap na de 0-1 van Rowendy Schoop. Blijdschap na de 0-1 van Rowendy Schoop.
Davy Klaassen schiet. Feyenoord-verdediger Kongolo op de achtergrond. Davy Klaassen schiet. Feyenoord-verdediger Kongolo op de achtergrond.
Rowendy Schoop in een kopduel. De spits scoorde twee keer. Rowendy Schoop in een kopduel. De spits scoorde twee keer.
Fabian Sporkslede tussen twee Feyenoorders in. Fabian Sporkslede tussen twee Feyenoorders in.
Fred Grim zag dat zijn team geen kampioen worden in De Kuip. Fred Grim zag dat zijn team geen kampioen worden in De Kuip.
Mickey van der Hart keert een kans van Feyenoorder Manu. Mickey van der Hart keert een kans van Feyenoorder Manu.