Menu
Ajax A1 heeft aan één helft genoeg

Ajax A1 heeft aan één helft genoeg

Ajax A1 heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met een ruime zege op FC Twente. Bij rust was de eindstand van 5-0 al bereikt dankzij treffers van Kaj Sierhuis (2), Dani de Wit (2, foto) en Ezra Walian. Ajax gaat als ‘winterkampioen’ de winterstop in, al begint Ajax in de tweede seizoenshelft in de kampioenspoule weer op nul punten.

Trainer Saïd Ouaali had na lange tijd weer eens een basisplaats op het middenveld ingeruimd voor de Deen Markus Bay. Hij werd op het middenveld geflankeerd door De Wit en Carel Eiting, terwijl Noussair Mazraoui van het middenveld naar de rechtsback-postie werd gehaald.

Ajax startte voortvarend. In de tiende minuut brak Walian door op rechts, en zijn schot - dat het midden hield tussen een voorzet en een doelpoging - belandde met een schitterende curve achter de Twentse keeper. Al in het eerste kwartier was de wedstrijd vervolgens min of meer al beslist toen goalgetter Kaj Sierhuis een strafschop binnenschoot: 2-0.

Aanval uit het boekje
De derde aanval was er een volgens het boekje. Gino Dekker werd vrijgespeeld, zette de bal vanaf links voor en vervolgens was het weer Sierhuis die scoorde. De aanvaller kwam voor zijn man en kopte de 3-0 binnen. Weer enkele minuten later kwam de voorzet van de voet van Walian vanaf de andere kant en tikte Dani de Wit de vierde treffer van de middag binnen. Zo stond na een half uur al 4-0.

Tussen grote kansen van Mazraoui en Sierhuis in maakte Ajax voor rust ook nog de 5-0. Een vrije trap van Dekker werd door Matthijs de Ligt tegendraads ingekopt; de keeper ving in eerste instantie de bal maar De Wit was er als de kippen bij om de fout af te straffen.

Waar Ajax voor rust flitste, was het na rust andere koek. Kansen werden schaarser en FC Twente kon er iets vaker uitkomen. Ajax bleef echter moeiteloos op de been en creëerde nog een grote kans toen Walian rakelings overkopte uit een afgemeten voorzet van Bay. Doelman Jeffrey de Lange onderscheidde zich nog met enkele mooie reddingen, maar de wedstrijd ging uit als de welbekende nachtkaars.

11 zeges
Koploper Ajax sluit de eerste seizoenshelft af met 11 overwinningen uit 13 wedstrijden. Na de winterstop speelt Ajax tegen de 7 andere beste clubs uit de eredivisie een nieuwe competitie met als inzet het landskampioenschap.

Ouaali is tevreden over die competitieopzet: ,,Dit is een uitstekende keuze van de KNVB. In het belang van de ontwikkeling van de spelers is het noodzakelijk dat ze wekelijks genoeg weerstand krijgen. Anders kom je stil te staan, en dat is niet de bedoeling.”

Over de eerste helft tegen Twente kon Ouaali niets anders dan blij zijn: ,,Ik heb met plezier naar de jongens staan kijken. We hebben steeds snel de bal veroverend, zowel individueel als collectief. Ze maakten goede combinaties en goede keuzes, wat leidde tot goede kansen en prachtige doelpunten. In de rust zeiden we dat ze zo door moesten gaan en steeds op zoek moesten blijven naar de volgende kans. Je zag echter al snel dat bij de jongens de uitdaging ontbrak om hetzelfde niveau te halen. Dat was best wel zonde. Het zijn jongens die altijd uitgedaagd moeten worden.”

Ajax A1 - FC Twente 5-0 (5-0):
10. Walian 1-0, 12. Sierhuis 2-0 (pen.), 25. Sierhuis 3-0, 30. De Wit 4-0, 40. De Wit 5-0.

Opstelling Ajax A1: Jeffrey de Lange, Noussair Mazraoui (62. Phillipe Sandler), Leon Bergsma, Matthijs de Ligt, Mauro Savastano (46. Teun van Zweeden), Carel Eiting, (70. Reda Boultam), Markus Bay, Dani de Wit, Ezra Walian, Kaj Sierhuis (70. Ché Nunnely), Vince Gino Dekker.Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees