Menu
Ajax A1 heeft titel in eigen hand

Ajax A1 heeft titel in eigen hand

Ajax A1 kan volgende week zaterdag op bezoek bij De Graafschap het landskampioenschap veiligstellen. Het team van Fred Grim maakte zaterdag geen fout door zelf met 1-0 van PSV te winnen. Doordat concurrent Feyenoord met 5-3 van FC Groningen won, gaat koploper Ajax de laatste speelronde met twee punten voorsprong in. De A1 heeft de titel daardoor in eigen hand.

De ontlading was groot toen Davy Klaassen Ajax A1 in de 82ste minuut naar een 1-0 zege kopte. Tot opluchting van alle Ajax-fans stelde de A1 op een volgepakt sportcomplex de Toekomst de overwinning in de slotfase veilig. Terwijl op het naastgelegen veld bij Ajax Zaterdag 1 de doelpunten als rijpe appelen vielen (8-0) had de speaker het bij de spannende topper tussen Ajax en PSV een stuk rustiger. Maar één goal was uiteraard voldoende om de koppositie volgende week definitief te verzilveren.

Ajax A1 startte tegen PSV in dezelfde opstelling als twee weken geleden tegen Feyenoord. In De Kuip liet Ajax toen de kans liggen om het kampioenschap al te beslissen. Ondanks een 1-3 voorsprong na een uur spelen, ging de A1 uiteindelijk met 5-3 onderuit waardoor Feyenoord het gat naar koploper Ajax tot twee punten verkleinde. Zaterdag volgde opnieuw een kans voor de A1. In het geval het hoogste jeugdelftal van Ajax thuis van PSV zou winnen en Feyenoord punten zou laten liggen tegen FC Groningen, was het kampioenschap een feit.

Invaller Nick de Bondt verzorgde de assist bij de winnende goal van Ajax A1. Invaller Nick de Bondt verzorgde de assist bij de winnende goal van Ajax A1.

Dat scenario raakte halverwege de wedstrijd eerst nog even uit zicht. Na driekwartier voetbal stond het in Rotterdam 2-0 voor Feyenoord, terwijl de A1 en PSV in de eerste helft niet tot scoren kwamen. Virtueel stonden Ajax en Feyenoord op dat moment gelijk in de stand. De beste kansen waren voor Viktor Fischer (schot tegen de paal) en Davy Klaassen (recht in de handen van de keeper). Aan de andere kant onderscheidde keeper Mickey van der Hart zich met een fraaie redding na een goed schot van PSV-aanvaller Van Overbeek.

Na rust keerden de kampioenskansen weer in het voordeel van Ajax. Hoewel Feyenoord A1 uiteindelijk naar een 5-3 zege uitliep, deed Ajax wat het moest doen: winnen. Gedurende de tweede helft namen de kansen toe, alleen duurde het lang tijd voordat de thuisploeg er een van verzilverde. Aanvoerder Davy Klaassen kreeg een kwartier voor tijd een prima kans, maar zich schot eindigde tegen de paal. Ook de rebound leverde geen goal op (bal van de lijn gehaald). Acht minuten voor tijd brak Klaassen alsnog de ban met een rake kopbal. Uit een vrije trap van invaller Nick de Bondt knikte de blonde nummer 10 van Ajax de bal overtuigend achter PSV-keeper Bertrams: 1-0.

Grim was uiteraard content met de zege, al had de A1 de overwinning wat hem betreft wel iets eerder veilig mogen stellen. ,,Allereerst wil ik onze spelers een compliment maken voor hun instelling en de wijze waarop ze vandaag zijn blijven voetballen. Ze zijn continu kansen blijven creëren. Alleen moet je ze wel benutten. Dan maak je het jezelf een stuk makkelijker. Met het lange uitblijven van de 1-0 nam de tijdsdruk natuurlijk ook een beetje toe, maar gelukkig hebben we gescoord.”

De A1 heeft het kampioenschap volgende week in eigen hand. Bij een overwinning tegen De Graafschap is de A1 kampioen. Grim: ,,De afgelopen dagen stonden focus, bereidheid en scherpte centraal in aanloop naar deze wedstrijd. Die drie onderdelen, gekoppeld aan onze voetbalkwaliteiten, moeten allemaal goed zijn om uiteindelijk kampioen te worden. Vandaag klopte dat. Volgende week in Doetinchem moeten die drie elementen opnieuw goed zijn. Als dat zo is, kunnen we het kampioenschap pakken. Dat hebben deze jongens ook verdiend. Maar eerst moeten we daar winnen. We hebben op dit moment nog niets.”

Opstelling Ajax A1: Van der Hart, Nieuwpoort, Kuipers (63. Fennich), Denswil, Dijks, Sporkslede, Klaassen, El Hasnaoui (74. Keskin), Lazic, Schoop (59. Gravenberch), Fischer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Viktor Fischer raakte in de eerste helft de paal. Viktor Fischer raakte in de eerste helft de paal.
Invaller Danzell Gravenberch was ook nog in de buurt van een doelpunt. Invaller Danzell Gravenberch was ook nog in de buurt van een doelpunt.
Davy Klaassen op weg naar de 1-0. Davy Klaassen op weg naar de 1-0.
Aanvoerder Davy Klaassen stelde de overwinning veilig met een rake kopbal. Aanvoerder Davy Klaassen stelde de overwinning veilig met een rake kopbal.
Blijdschap na de 1-0 van Davy Klaassen. Blijdschap na de 1-0 van Davy Klaassen.