Menu

Ajax A1 in bekerfinale

Ajax A1 heeft zich dinsdagavond na een zenuwslopend duel tegen Vitesse geplaatst voor de bekerfinale. Na de reguliere speeltijd was het 2-2, maar Ajax nam de strafschoppen beter dan de Arnhemmers. De Deense spits Per Weinrauch maakte zijn rentree na een lange blessureperiode, maar hij haalde na een ongelukkige val waarbij hij enige tijd het bewustzijn verloor, het einde niet.

Ajax A1 speelde een goede eerste helft in Arnhem, maar kon net als opponent Vitesse nauwelijks kansen creëren. Dat lukte wel vier minuten voor rust, toen Jan Vertonghen de bal ontfutselde van een Arnhemmer en oprukte naar de achterlijn. Vanaf daar bracht hij de bal voor en Johan Plat scoorde de openingstreffer, 0-1. In de 42ste minuut gaf Per Weinrauch, die goed speelde bij zijn rentree, de voorzet vanaf rechts maar Johan Plat kon er niet bij om de bal met hoofd tot doelpunt te promoveren.

In de tweede helft was het met het overwicht van Ajax gedaan. Vitesse bracht twee nieuwelingen binnen de lijnen waarna het beter liep bij de gastheren. Hoewel Ajax via Vertonghen en Javier Martina nog kansen kreeg, moest ook Kenneth Vermeer handelend optreden. Dat ging hem tot een kwartier voor tijd goed af. Toen werd hij geklopt door een afstandsschot en daarna moest hij nogmaals vissen, 2-1. Ajax vocht zich terug, maar bij een kopbal na een vrije trap van Travis Reuser kwam Per Weinrauch zo ongelukkig op zijn rug terecht dat hij het bewustzijn verloor. Na anderhalve minuut kwam de Ajacied gelukkig weer bij. Hij werd wel vervangen door Ruud Jong. Nauwelijks een minuut na de entree van Jong frommelde Rydell Poepon de gelijkmaker in het doel, 2-2.

Bij die stand bleef het, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Aanvoerder Robbert Schilder schoot de eerste treffer binnen, Vitesse trok gelijk, Ruud Jong maakte de volgende namens Ajax en vervolgens stopte Kenneth Vermeer de inzet van Vitesse. Jan Vertonghen scoorde zijn penalty en ook Vitesse mikte raak. Johan Plat bracht de marge weer op twee, waarna Vitesse de bal over schoot. Zo bereikte Ajax de finale van het bekertoernooi voor A-junioren.

Voor Per Weinrauch viel de blessure mee. Bij onderzoek in het ziekenhuis werd geen letsel geconstateerd waarna de Ajacied naar huis mocht. Ajax A1 speelt op 4 juni de finale in Klazienaveen. De tegenstander is nog niet bekend. NAC en Feyenoord spelen volgende week de andere halve finale.