Menu

Ajax A1 in finale tegen São Paulo

Ajax heeft zich door een 2-1 overwinning op Feyenoord geplaatst voor de finale van het internationale jubileumtoernooi voor A-junioren. Tegenstander in de eindstrijd is het Braziliaanse São Paulo, dat in de halve finale veel te sterk was voor Arsenal (4-1). De finale wordt gespeeld in de Amsterdam ArenA als onderdeel van het Kick Off Festival (zondag 15.15 uur, toegang gratis).

Het duel tussen Ajax en Feyenoord, bijgewoond door ruim 2500 toeschouwers, was niet altijd even fraai, maar wel spannend. Voor de ploeg van Danny Blind was de druk groot. Een finaleplaats op het eigen toernooi behalen was de logische opdracht; daarbij kwam de morele plicht om er alles aan te doen dat uitgerekend Feyenoords hoogste jeugdelftal zou komen te acteren in de Amsterdam ArenA tijdens Ajax' Kick Off Festival.

De A1 slaagde in de opdracht, maar vooral in de eerste helft was het spel moeizaam en slordig. Feyenoord deed het evenwel weinig beter, al konden de Rotterdammers in de beginfase enkele keren gevaarlijk dicht bij doelman Maarten Stekelenburg komen.

Slordigheid in de afwerking behoedde Ajax voor een achterstand. Enigszins tegen de verhouding in kwam Ajax na ruim twintig moeizame minuten op voorsprong door een fraai genomen vrije trap van Johnny Heitinga.

In de tweede helft werd door beide ploegen zuiverder, sneller en feller gespeeld en werd het een attractieve wedstrijd. Nadat Feyenoord door een leep hakballetje van Donna Nkunku langszij was gekomen, was de spanning volop terug.

Aardige combinaties leverden Ajax een goede kans voor Rafael van der Vaart op. Zijn schot kon door de Rotterdamse keeper via de lat onschadelijk gemaakt worden. Acht minuten voor tijd werd de ban door dezelfde Van der Vaart gebroken.

Uit een vrije trap schoot hij vanaf de rechterhoek van het strafschopgebied de winnende goal in de kruising.

De aftrap voor de finale tegen de Brazilianen is om 15.15 uur. Toegang tot de Amsterdam ArenA is gratis.