Menu
Ajax A1 in spannend duel langs AZ A1

Ajax A1 in spannend duel langs AZ A1

Ajax A1 heeft zaterdagmiddag de topper tegen AZ A1 met 2-1 gewonnen. Ajax had bij rust een 2-0 voorsprong genomen door Abdelmalek El Hasnaoui en Queensy Meenig. Na rust kwam AZ met tien man terug tot 2-1.

Na de Europese wedstrijd afgelopen woensdag in Noorwegen tegen Molde, die Ajax A1 met 5-0 won, stond deze zaterdag het competitieduel met AZ op het programma. Ajax leek zich aanvankelijk goed te hebben hersteld van de Europese trip, want de beginfase was goed. ,,We hadden als doelstelling die goede wedstrijd die we tegen Molde speelden te continueren", gaf Fred Grim na afloop aan. ,,We wilden goed voetbal laten zien met creativiteit en dominantie. De baas zijn in eigen huis. We startten goed, maar die fase duurde veel te kort."

Ajax A1 liet AZ te veel los, waardoor zij te vaak de vrije man op het middenveld konden vinden. AZ kreeg vervolgens ook goede kansen, die niet werden benut. Dankzij Abdelmalek El Hasnaoui nam Ajax in de 35ste minuut wel een voorsprong. Toen drie minuten voor rust AZ'er Yemaro Hoogdorp met een rode kaart moest vertrekken en Ajax een strafschop kreeg, benutte Queensy Meenig die koelbloedig. Ajax hield die 2-0 voorsprong tot de rust vast.

Queensy Meenig zet Ajax vanaf de stip op 2-0. Queensy Meenig zet Ajax vanaf de stip op 2-0.

,,In de rust hebben we gezegd wat je moet doen in een overtalsituatie. Dus de bal snel rond laten gaan, het spel breed houden en op de juiste momenten de diepte zoeken", aldus Grim. ,,Maar we hebben het niet goed uitgespeeld."

Nadat Ajax de kans op 3-0 niet benutte, scoorde AZ in de 72ste minuut de aansluitingstreffer, 2-1 waarna een zeer spannende slotfase zich aandiende. De Alkmaarders geloofden er, onder toeziend oog van onder andere hun hoofdtrainer Gertjan Verbeek, nog meer in. Daardoor ontstonden er af en toe hachelijke situaties voor het doel van Peter Leeuwenburgh. Maar ook Ajax kreeg nog kansen via Nick de Bondt en Serhat Cakmak. De score wijzigde echter niet meer, waardoor Ajax drie zwaarbevochten punten kon bijschrijven. ,,De midweekse wedstrijd heeft toch veel energie gekost", wist Grim. ,,Voor veel van onze spelers was zo'n Europese trip in de NextGen ook nieuw."

Volgende week treft Ajax A1 Feyenoord in Rotterdam. ,,Een mooie testcase en we kunnen op een normale manier naar die wedstrijd toewerken. Vorige week speelden we bij Sparta na een interlandweek waarin we veel spelers twaalf dagen kwijt waren, deze week was er de wedstrijd op woensdag tegen Molde, maar nu hebben we een normale week", weet Grim.

Scoreverloop: 35. El Hasnaoui 1-0, 42. Meenig 2-0 (pen), 72. Gyasi 2-1

Opstelling Ajax A1 : Leeuwenburgh; Tete, Gravenberch, Kuipers, Rosheuvel; Anderson, Fischer (Noordhoff), El Hasnaoui; Acolatse (46. Kishna, 90. Van den Boomen), Menig, De Bondt.

In het AEGON Toekomst Journaal op Ajax TV zit dinsdag een samenvatting van Ajax A1 - AZ A1.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Viktor Fischer moest met een voetblessure het veld verlaten. Viktor Fischer moest met een voetblessure het veld verlaten.
Danzell Gravenberch is zijn opponent te snel af. Danzell Gravenberch is zijn opponent te snel af.
Nick de Bondt overweegt zijn opties met twee AZ'ers voor zijn neus. Nick de Bondt overweegt zijn opties met twee AZ'ers voor zijn neus.
De felicitaties gaan uit naar de Ajacieden die hun Europese optreden een goed vervolg gaven. De felicitaties gaan uit naar de Ajacieden die hun Europese optreden een goed vervolg gaven.