Menu
Ajax A1 in thriller voorbij AZ

Ajax A1 in thriller voorbij AZ

Ajax A1 heeft de zeer belangrijke topper tegen AZ onder 19 gewonnen. Een half uur voor tijd stond er nog 1-3 op het scorebord, maar dankzij twee treffers van Kaj Sierhuis en Matthijs de Ligt in blessuretijd boog Ajax de achterstand om in een overwinning. Door de zwaarbevochten zege kan Ajax volgende week uit bij Willem II landskampioen worden.

Op een druk Sportpark de Toekomst koos trainer Gery Vink voor een aanvallende opstelling. Naast de viermans verdediging en Carel Eiting daarvoor speelden er louter offensieve middenvelders en aanvallers. Voor Ajax was het dan ook een alles-of-niets-wedstrijd, waar AZ bij een overwinning (en puntenverlies van concurrent PSV) zelfs kampioen kon worden.

Ajax kwam er in de beginfase moeilijk uit. AZ smeet met energie, probeerde Ajax al vroeg onder druk te zetten, maar moest na een kwartiertje toch een tandje terugschakelen. Ajax creëerde daarop de eerste kansen, waarbij het gevaar vooral via Vince Gino Dekker kwam. Zijn voorzetten kwamen echter net niet aan, al was Ché Nunnely nog het dichtst bij een treffer. Plotsklaps stond het dan toch 0-1, toen Zia Sakirovski na een snelle counter de bal onder keeper Jeffrey de Lange schoot.
Ajax liet zich niet van de wijs brengen en kreeg al snel grote kansen via Leon Bergsma (kopbal) en Eiting (afstandsschot). Laatstgenoemde legde vijf minuten voor rust de bal op een presenteerblaadje voor Nunnely, die de bal mooi meenam en voor 1-1 zorgde.

AZ op rozen
In de tweede helft maakte de doelpuntenmaker plaats voor Justin Kluivert, die vrijdag zijn eerste contract voor Ajax tekende. Koud in het veld stond hij, en moest lijdzaam toezien hoe AZ razendsnel toesloeg. Uit het niets kon Ferdy Druijf de bal binnenschieten, en twee minuten later was het Jeremy Helmer die een blunder van De Lange afstrafte: hij kreeg de bal in zijn voeten gespeeld en schoot vanaf een meter of 35 schitterend binnen. 1-3, AZ op rozen en Ajax moest er ineens drie maken om kans te houden op de landstitel.

Vink koos om ‘va banque’ te gaan spelen. Verdediger Bergsma eruit, aanvaller Sierhuis erin. Alle ballen voor de pot en opletten bij de gevaarlijke counters. Deyovaiso Zeefuik voorkwam met een perfecte sliding de dodelijke 1-4, en enkele minuten later kopte Matthijs de Ligt de 2-3 binnen uit een corner. AZ kwam er nauwelijks meer uit, ging tijd rekken en Ajax bleef maar proberen om een opening te vinden in de Alkmaarse defensie.

Houdini-act
Dekker slingerde de ene na de andere voorzet voor, Kluivert liet mooie acties zien op de rechterflank maar de kostbare seconden tikten weg. En waar de AZ-bank al op hun horloge zat te kijken perste Ajax er met hun allerlaatste krachten een slotoffensief uit. Ajax beukte door en in de 93e minuut was het Kluivert die de bal panklaar op het hoofd van Sierhuis legde: 3-3. Ajax had nog één goal nodig, gaf nog eenmaal gas en een minuut later was de wonderbaarlijke ontsnapping daar. Dekker zette voor, de bal kwam bij De Ligt en die haalde verwoestend uit: 4-3! De Houdini-act was voltooid, al werd er nog enkele minuten doorgespeeld waarin invaller Abdelhak Nouri twee gele kaarten en dus rood kreeg en AZ nog twee keer kon voorgeven. Er werd niet meer gescoord en dus smaakten de druiven in Alkmaar erg zuur en was de euforie aan Ajax-zijde gigantisch.

Koploper
Door de overwinning wipt Ajax A1 over AZ heen op de ranglijst. Samen met concurrent PSV, dat ook won, staat Ajax nu bovenaan. Ajax is kampioen als het in de laatste wedstrijd wint van Willem II en PSV punten ziet verspelen op bezoek bij AZ. Winnen zowel Ajax als PSV, dan volgt er een beslissingswedstrijd om de landstitel.

Vink had genoten van de wedstrijd: ,,Qua scoreverloop was het zeker een krankzinnige wedstrijd. Ik denk wel dat we de gehele wedstrijd de betere ploeg waren. In de eerste helft was met name Dekker goed op dreef, al was de bezetting voor het doel niet goed. AZ speelde vanuit de omschakeling, en na rust kwamen we op een knullige manier met 1-3 achter tegen een goed georganiseerd team. Nu moet ik zeggen dat we er wel in zijn blijven geloven. We bleven spelen om te winnen en daar geef ik het team een groot compliment voor.”

Wedstrijd nooit vergeten
De slotfase was er volgens Vink één om nooit te vergeten: ,,Dat je in blessuretijd nog de 3-3 en 4-3 scoort is een apotheose die zijn weerga niet kent. Iedereen zat de hele wedstrijd op het puntje van de stoel, het was een echte kampioenswedstrijd. Het was een onvergetelijke wedstrijd die we nooit zullen vergeten. Deze pot moesten we winnen, en dat hebben we gedaan. Het was bovendien een verdiende overwinning.”

Scoreverloop: 27. Sakirovski 0-1, 41. Nunnely 1-1, 48. Druijf 1-2, 50. Helmer 1-3, 60. De Ligt 2-3, 90+3. Sierhuis 3-3, 90+4. De Ligt 4-3.

Opstelling Ajax A1: Jeffrey de Lange, Deyovaio Zeefuik, Matthijs de Ligt (90+5. Noussair Mazraoui), Leon Bergsma (55. Kaj Sierhuis), Conner Blote, Carel Eiting, Ezra Walian (74. Abdelhak Nouri), Dani de Wit (83. Navajo Bakboord), Ché Nunnely (46. Justin Kluivert), Kasper Dolberg, Vince Gino Dekker.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees