Menu
Ajax A1 jaagt op eerherstel

Ajax A1 jaagt op eerherstel

Ajax A1 speelt dinsdagmiddag in Spanje zijn derde groepswedstrijd in de UEFA Youth League tegen FC Barcelona. Voorafgaand aan het duel tussen de eerste teams, even verderop in het immense Camp Nou, gaat Ajax A1 op jacht naar revanche. Vorig jaar was FC Barcelona immers in zowel in de thuis- als de uitwedstrijd te sterk voor de Amsterdamse talenten.

Het affiche was vorig seizoen de openingswedstrijd in de poulefase. Voor 1.500 toeschouwers kwam Ajax in het ‘Mini Estadi’, wat op 200 meter van zijn grote stadionbroer ligt, vrij snel op 0-1 door een doelpunt van Elton Acolatse. Ajax speelde sterk en kreeg kansen op meer. Zo schoot Melvin Vissers rakelings voorlangs en raakte Sheraldo Becker de paal. Uiteindelijk trok Barcelona het duel naar zich toe en won met 4-1. Een van de Catalaanse doelpuntenmakers was Munir El-Haddadi, die inmiddels ook al voor het eerste elftal van FC Barcelona heeft gescoord.

Helaas bleek de nederlaag geen al te beste opmaat voor de rest van het toernooi. Ajax werd laatste in de poule, al had het door een afgelasting in Milaan een wedstrijd minder gespeeld dan nummer drie Celtic. De verliespartij tegen Barcelona was geen schande, want Barcelona won later de Youth League door Benfica in de finale met 0-3 te verslaan.

Johan Cruijff was vorig seizoen aandachtig toeschouwer bij het duel tussen de talenten van Ajax en FC Barcelona. Johan Cruijff was vorig seizoen aandachtig toeschouwer bij het duel tussen de talenten van Ajax en FC Barcelona.

Dit jaar kende Ajax een aanmerkelijk betere opening van Europa’s belangrijkste jeugdtoernooi. Op de Toekomst werden de leeftijdsgenoten van Paris Saint Germain met 6-1 verslagen. Door onder meer drie goals van middenvelder Donny van der Beek was Ajax veel te sterk voor de Franse opponent. Het tweede duel, uit tegen Apoel Nicosia, eindigde onder tropische omstandigheden in een 0-0 gelijkspel.

Met vier punten uit twee duels staat Ajax aan kop van Groep F. Tegenstander Barcelona heeft ook vier punten, maar een minder doelsaldo. Het won weliswaar thuis met 3-0 van APOEL Nicosia, maar kwam in Parijs niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Ajax zal in het Mini Estadi dus niet alleen proberen om de uitwedstrijd tegen Barcelona beter af te sluiten dan vorig jaar, maar ook alleen aan kop willen komen in de poule.

De wedstrijd tussen Barcelona en Ajax is niet zomaar een wedstrijd tussen twee jeugdteams uit Europa. Het is een clash tussen de vlaggenschepen van twee van de beste jeugdopleidingen ter wereld. Eerder dit jaar becijferde het Zwitserse CIES Football Observatory dat maar liefst 61 door FC Barcelona opgeleide spelers actief zijn op het hoogste niveau in Europa. Hiermee bezetten de Spanjaarden de derde plaats op de ranglijst, achter Rode Ster Belgrado en koploper Ajax. Bij het uitkomen van het rapport had Ajax 69 zelfopgeleide spelers die actief waren in de hoogste Europese competities.

FC Barcelona A1 en Ajax A1 trappen dinsdagmiddag om 16.00 uur af. Plaats van handeling is het Mini Estadi, wat plaats kan bieden aan ruim 15.000 toeschouwers. Het duel wordt rechtstreeks uitgezonden via Eurosport.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst