Menu
Ajax A1 kampioen van Nederland

Ajax A1 kampioen van Nederland

De beslissingswedstrijd om de landstitel tussen Ajax A1 en PSV A1 werd er uiteindelijk een met alles erop en eraan. Doelpunten, strijd, emoties en tal van spannende momenten hielden het volgepakte sportpark Panhuis in Veenendaal een avond lang in de greep. Met het 2-2-gelijkspel stelden de Ajacieden het landskampioenschap veilig.

Daarvoor werd wel het nodige gevraagd van zowel de PSV’ers als de Amsterdamse talenten. Na negentig minuten bloedstollend voetbal was de kampioensrace nog altijd niet beslist. Een half uur durende verlenging later prijkte nog altijd de 2-2-stand op het scorebord van gastheer DOVO.

Opvallend genoeg vielen alle doelpunten al in de eerste 25 minuten van het beslissingsduel. Na 120 minuten gaf uiteindelijk het doelsaldo de doorslag. Ajax koesterde een beter gemiddelde en mocht zich de nieuwste landskampioen van Nederland noemen in de Eredivisie voor A-junioren.
,,Ik ben apetrots op deze jongens’’, sprak trainer Orlando Trustfull – zichtbaar trots – over zijn Ajacieden. ,,Ondanks dat dit team niet vaak heeft samengespeeld, bijna nooit eigenlijk, hebben de spelers het goed opgepakt. De taken werden goed uitgevoerd. En als Ajacieden goed bij de les blijven dan maak je een goede kans op de overwinning.’’

Terwijl de jeugdtrainer zijn verhaal deed vierden zijn Ajacieden een uitzinnig feestje. Champagne was inmiddels ontkurkt en de blinkende kampioensschaal ging gretig van hand tot hand. Het kunstgras van DOVO was even feestterrein. De avond begon nog vervelend voor de Amsterdammers. Al in de derde minuut tekende PSV-spits Niels Wouters voor de 0-1, na een fout van Damian van Bruggen. De tegenstoot liet niet lang op zich wachten. Rechtsbuiten Javairo Dilrosun – met 15 jaar de jongste op het veld – rondde een voorzet van uitblinker Vince Gino Dekker perfect af: 1-1. Aanvoerder Damon Mirani kopte Ajax uit een corner van Dekker vervolgens naar 2-1. Drie minuten later kopte PSV’er Moussa Sanoh van dichtbij raak. Het doelpuntenbombardement kreeg in de resterende 95 minuten geen vervolg. Met alle mooie gevolgen van dien.

In het beslissingsduel ontliepen Ajax en PSV elkaar niet veel. In het beslissingsduel ontliepen Ajax en PSV elkaar niet veel.

Het beslissingsduel op neutraal terrein was nodig, nadat Ajax op de slotdag van de competitie bleef steken op een gelijkspel tegen FC Groningen. PSV kwam in punten gelijk met de Amsterdammers. Het leverde een fijne toegift op in Veenendaal bij Door Ons Vrienden Opgericht.

,,Het was een fantastische wedstrijd, een heel bijzondere avond’’, vervolgde Trustfull in het feestgedruis. Met de feestvierende spelers hadden ook Ajax-fans bezit genomen van het hoofdveld van gastheer DOVO. Ondanks de spanning van een kampioenswedstrijd, was er vooraf ook ontspanning bij zijn Ajacieden, had Trustfull gemerkt. ,,Links en rechts werd opgemerkt dat het ons ‘samengeraapte zootje’ vanavond toch niet zou lukken kampioen te worden’’, merkte de trainer fijntjes op. Tal van basisklanten, vooral de Ajacieden die volgend seizoen overstappen naar Jong Ajax, werd rust gegund. Om de voorbereiding op het nieuwe seizoen niet in gevaar te laten komen, kwamen vaste A1-spelers als Queensy Menig, Anwar El Ghazi, Elton Acolatse, Danny Bakker en Xavier Mous niet in actie. Ze werden uitstekend vervangen door hongerige, veelal jonge talenten die volgend seizoen in dit team zullen spelen. Alleen Mirani en Van Bruggen speelden het kampioensduel mee én maken promotie naar Jong Ajax. Dat de Ajacieden afrekenden met de veelal oudere en fysiek sterkere Eindhovenaren was op zich al een prestatie op zich.

Trustfull, onderwijl felicitaties incasserend van zijn voorganger Fred Grim: ,,Dat verwachtingspatroon bij de buitenwacht zorgde ook voor ontspanning. Desondanks moésten we vanavond wel winnen. Het is fantastisch opgepakt. Daardoor zijn we toch ‘onverwacht’ kampioen. Hoe we dit gaan vieren? Zaterdag wordt er een mooi feestje gevierd. Desnoods gaan we op kosten van de trainer naar de MacDonalds.’’ Zo liet Ajax A1 zich voor de derde keer in vier seizoenen kronen tot kampioen van de Eredivisie. Het was alweer de dertiende titel voor Ajax’ vlaggenschip van de jeugdopleiding. Ook dat smaakt naar meer.

Scoreverloop:
3. Wouters 0-1, 11. Dilrosun 1-1, 22. Mirani 2-1, 25. Sanoh 2-2.

Opstelling Ajax A1, in de beslissingswedstrijd tegen PSV A1
Groothuizen; Sno (66. Dankerlui), Van Bruggen, Mirani, Lartey-Sanhieze; El Mahdioui (70. Bruijn), Van de Beek (90. Efmorfidis), Nouri (93. Vissers); Dilrosun, El Idrissi en Dekker (115. El Azouzi).

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Na het EK met Oranje onder 17 stond Donny van de Beek weer met Ajax op het veld. Na het EK met Oranje onder 17 stond Donny van de Beek weer met Ajax op het veld.
Vince Gino Dekker haalt uit. Vince Gino Dekker haalt uit.
Vreugde na de openingsgoal van Javairo Dilrosun. Vreugde na de openingsgoal van Javairo Dilrosun.
Aanvoerder Damon Mirani zet Ajax weer op voorsprong, 2-1. Aanvoerder Damon Mirani zet Ajax weer op voorsprong, 2-1.
Kenneth Perez was op tijd terug uit Hong Kong om samen met Orlando Trustfull de A1 kampioen te zien worden. Kenneth Perez was op tijd terug uit Hong Kong om samen met Orlando Trustfull de A1 kampioen te zien worden.
Staf en spelers van A1 vieren het landskampioenschap uitbundig. Staf en spelers van A1 vieren het landskampioenschap uitbundig.