Menu
Ajax A1 kampioen van Nederland!

Ajax A1 kampioen van Nederland!

Ajax A1 versloeg zaterdagmiddag PSV A1 met 4-2. Na een zeer spannend duel tegen de leeftijdsgenoten van PSV A1 mocht het team van trainers Fred Grim en Dennis Bergkamp zich kampioen van Nederland noemen.

Op een druk sportcomplex de Toekomst speelde het hoogste elftal uit de Ajax-jeugdopleiding een zeer belangrijk en cruciaal duel tegen PSV A1. Ook de supporters zagen het belang van dit duel in: als Ajax zou winnen, was het zeker kampioen. Met een (over)volle tribune én vele Ajacieden langs het veld, kon het in ieder geval niet aan een gebrek aan aanmoedigingen liggen. Ook VAK410 was met spandoeken en al naar de Toekomst gekomen. Zoals bij de wedstrijden van het eerste elftal, zorgden zij ook bij de wedstrijd van de A1 voor sfeer.

Bij het elftal van Fred Grim en Dennis Bergkamp was, zeker in de eerste helft, geen spatje spanning te bekennen. De basislieden kwamen prima in het spel, speelden goed uit en zorgden ervoor dat PSV geen kans kon creëren. De eerste de beste kans voor Ajax A1 resulteerde gelijk in een doelpunt. De talentvolle buitenspeler Lesly de Sa nam een pass zeer fraai aan, zette zijn directe tegenstanders op het verkeerde been en schoot raak; 1-0.

Twee kleine kansen deden zich verder in de eerste helft voor. Tom Boere lobte de bal bovenop het doel. En Ricardo Kip probeerde in een keer vanuit de lucht te schieten, maar hij raakte de bal niet goed en zag zijn schot naast het doel eindigen.

De kampioenen van Nederland! De kampioenen van Nederland!

De A1 begon wat slordig aan de tweede helft en de spanning werd even zichtbaar. PSV kreeg in de beginfase van het tweede bedrijf slechts twee kansen, die meteen tot doelpunten resulteerden. Jurgen Locadia scoorde binnen zeven minuten twee keer. De vreugde bij PSV duurde maar even, want de Ajacieden pakten gauw de draad op. Tom Boere scoorde, drie minuten na de tweede PSV-treffer, hard in het doel na een fout van de verdediging; 2-2. Kort daarna was het de beurt aan Ruben Ligeon die op prachtige wijze, vanaf links, in de verre hoek schoot; 3-2. In de 69e minuut gooide Boere de wedstrijd op slot met een fraaie kopbal op aangeven van Ouasim Bouy. De A1 speelde het spel rustig uit totdat het verlossende fluitsignaal van de scheidsrechter over het veld galmde. Ajax A1 is kampioen van Nederland!

,,Het is een geweldig gevoel’’, zei trainer Grim na de overhandiging van de kampioensschaal. ,,Het is natuurlijk allereerst het kampioenschap van de jongens. Zij hebben hard getraind en zichzelf goed verbeterd. Dit is een bekroning op hun werk.’’

Grim en Bergkamp hebben het werk van hun voorgangers, Frank de Boer en Bob de Klerk, op prima wijze voortgezet. ,,Dit is een kampioenschap van meerdere trainers en iedereen die betrokken is bij het elftal. Het belangrijkste is natuurlijk het doorstromen van de spelers. Als dat samengaat met een kampioenschap, is dat geweldig’’, aldus Grim.

,,We hebben de jongens deze week voorbereid op deze wedstrijd. Wat ze allemaal konden verwachten. Er kwamen meer mensen op af dan bij een gemiddelde wedstrijd van de A1 en de druk was natuurlijk ook groter. Eerlijk, ik ben trots hoe ze het hebben opgepakt. Het kan meezitten in een wedstrijd en het kan tegenzitten. Wat moet je dan doen? Dennis (Bergkamp red.) en ik hebben daar veel aan gewerkt en het team daarin gecoacht. Saamhorigheid en reactie is belangrijk. Dat pakten ze goed op en ze maakten mooie goals. Complimenten voor de boys.’’

Hoe het hechte team en de trainers het kampioenschap gaan vieren? ,,Nu even wat drinken met elkaar, maar van de week gaan we het met iets leuks vieren’’, zegt Grim met een glimlach.


Scoreverloop 12. De Sa 1-0, 52. Locadia 1-1, 59. Locadia 1-2, 62. Boere 2-2, 67. Ligeon 3-2, 69. Boere 4-2.

Opstelling Ajax A1: Hahn, Ligeon, Sporkslede, Denswil, Koppers, De Kamps (80. Fennich), Bouy, Kip, De Sa, Boere (83. Schenk), Ondaan (46. Lukoki).


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Louis van de Vuurst/Ajax.nl

De animo voor de kampioenswedstrijd was erg groot. De animo voor de kampioenswedstrijd was erg groot.
Tom Boere was goed voor twee treffers. Tom Boere was goed voor twee treffers.
Boere kopt de bal in het doel. Boere kopt de bal in het doel.
De B1 van Ajax Cape Town was aandachtig toeschouwer. De B1 van Ajax Cape Town was aandachtig toeschouwer.
Ruben Ligeon wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten. Ruben Ligeon wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten.
Vreugde bij de Ajacieden als het verlossende fluitsignaal klinkt. Vreugde bij de Ajacieden als het verlossende fluitsignaal klinkt.
Jan Olde Riekerink, hoofd jeugdopleiding, spreekt de groep toe. Jan Olde Riekerink, hoofd jeugdopleiding, spreekt de groep toe.
Ook Nicolai Boilesen, sinds kort bij de A-selectie, heeft een grote bijdrage gehad bij de A1. Ook Nicolai Boilesen, sinds kort bij de A-selectie, heeft een grote bijdrage gehad bij de A1.
De Ajacieden bedanken het publiek voor de support. De Ajacieden bedanken het publiek voor de support.
VAK410 zorgde voor een goede sfeer op de Toekomst. VAK410 zorgde voor een goede sfeer op de Toekomst.
De schaal wordt omhoog gehouden door aanvoerder Stefano Denswil. De schaal wordt omhoog gehouden door aanvoerder Stefano Denswil.