Menu
Ajax A1 kijkt uit naar Europees duel

Ajax A1 kijkt uit naar Europees duel

Een paar uur na Ajax 1 koos ook Ajax A1 het luchtruim. Waar het eerste elftal de Champions League-trip naar Lyon maakte, stapte Ajax A1 in het vliegtuig naar Engeland. Daar speelt het team van trainer Fred Grim dinsdag de Europese wedstrijd tegen Aston Villa in de NextGenSerie. ,,Dit is een geweldig proces voor de jongens”, juicht Grim de reeks topduels op hoog niveau toe.

Vier wedstrijden speelde Ajax A1 in de nieuw opgezette competitie; twee keer thuis en twee keer uit. Dinsdagavond staat duel nummer 5 in Engeland op het programma en volgende week dinsdag volgt het laatste groepsduel tegen Rosenborg. De ervaring die de talenten tijdens deze duels en zeker tijdens de trips naar Rosenborg en Istanbul hebben opgedaan, kan ze van pas komen als ze de stap naar Ajax 1 zetten en dan ook te maken krijgen met midweekse Europese duels. Hoe snel dat kan gaan, merkte Davy Klaassen en Lesly de Sa afgelopen weekend. Eigenlijk zouden zij maandagochtend met hun koffer het vliegtuig naar Engeland nemen, maar het talentvolle duo moest zich nu enkele uren eerder op de ArenA melden voor de reis met Ajax 1 naar Lyon.

In het thuisduel tegen Aston Villa keepte Mickey van der Hart uitstekend. In het thuisduel tegen Aston Villa keepte Mickey van der Hart uitstekend.

,,De spelers van de A1 krijgen door deze wedstrijden in de NextGen Series extra bagage. Voor de wedstrijd van dinsdag gaan we op maandag weg, dan trainen we, gaan we ’s avonds naar het hotel. Het is toch een ander soort spanning als in de competitie”, weet Grim ook uit eigen ervaring. ,,De manier waarop de jongens het beleven en hoe ze er mee omgaan is geweldig. Ze zijn gefocust en kijken er erg naar uit. Dan is het juist de kunst om ook in het weekeinde voorafgaande aan de Europese wedstrijd een goed resultaat te boeken.” Dat lukte zaterdag, want Ajax A1 won bij Groningen/Cambuur met 0-1.

Net als in de competitie is Ajax A1 ook na die vier Europese duels ongeslagen – drie zeges en een doelpuntloos gelijkspel - en plaatste zich al voor de kwartfinale waarin of Barcelona, Olympique Marseille of Celtic wacht. De kwartfinale bestaat uit één wedstrijd, die wordt gespeeld op het veld van de groepswinnaar. ,,De teams die deelnemen aan de NextGen Series zijn van een hartstikke goed niveau”, aldus Grim. ,,Hoewel we drie wedstrijden gewonnen hebben, krijgen we enorm veel weerstand. Dinsdag is de wedstrijd tegen Aston Villa; ook nog in het stadion. Dat zijn mooie momenten om de krachten te meten met het Engelse voetbal.”

Niet alleen voor de spelers is het meespelen in de NextGen Series zeer waardevol met het oog op de ervaring die ze krijgen door het midweekse programma, ook voor de trainers. ,,Het is voor ons ook een uitdaging. Het is voor de spelers enorm pittig. We komen woensdag weer terug, richten ons dan vanaf donderdag weer op de wedstrijd van zaterdag – bekerduel bij Groningen/Cambuur A1 - en spelen dinsdag de laatste groepswedstrijd tegen Rosenborg. Aan een trainer is het de taak om de arbeid – rustverhouding goed in de gaten te houden.”


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees