Menu
Ajax A1 lijdt eerste nederlaag

Ajax A1 lijdt eerste nederlaag

Ajax A1 heeft zaterdag voor het eerst dit seizoen een competitiewedstrijd verloren. In Amsterdam ging de koploper in de 21ste speelronde met 1-3 onderuit tegen FC Groningen/Cambuur A1. Youssef Fennich (foto) scoorde kort na rust de enige Ajax-goal op sportcomplex de Toekomst. Zondagmiddag wordt de A1 in de rust van Ajax - Heracles gehuldigd voor de tweede plaats in de NextGen Series.

Vier dagen na de knappe ontsnapping tegen VA Twente A1 (4-2) slaagde de A1 er niet in om opnieuw een 0-2 achterstand alsnog in een overwinning om te buigen. Net als eerder deze week kreeg het team van Fred Grim in de eerste helft twee tegengoals te verwerken. Het vroege uitvallen van Lesley de Sa zorgde bovendien voor een tegenvaller in de voorste linie. De rechtsbuiten moest zich al na zeven minuten naar de kant met een spierblessure. De aansluitingstreffer van Youssef Fennich vlak na rust bleek deze keer uiteindelijk niet opnieuw de opmaat naar een zege. De eerste competitienederlaag van het seizoen was daarmee een feit.

,,En dat is jammer, want we hadden die mooie reeks uiteraard willen continueren", zei coach Fred Grim daar na afloop over. ,,We begonnen niet goed aan de wedstrijd en konden de achterstand daarna niet meer rechtzetten. Dat zo'n 0-2 achterstand niet altijd iets zegt hebben we vorige week bewezen. Het verschil was dat we toen wel goed speelden en je steeds het gevoel had dat het wel goedkwam. Vandaag was dat anders. We misten scherpte. Het zat er helaas niet in."

De 54 punten uit 21 duels verklappen dat de A1 dit seizoen niet voor niets aan kop van de Eredivisie voor A-junioren staat. Met een gemiddelde van liefst 2,6 punten per wedstrijd rijgt het hoogste jeugdelftal van Ajax de overwinningen aaneen. Opgeteld bij de indrukwekkende reeks wedstrijden in de NextGen Series hebben de spelers van de A1 zich dit seizoen bijna wekelijks op de kaart gezet. Vijf wedstrijden voor het einde lonkt bovendien de prolongatie van de landstitel voor A-junioren. Zonder Europese en bekerverplichtingen kan de A1 daarom net als Ajax 1 de komende weken vol voor een nieuw kampioenschap gaan.

In de titelrace is Feyenoord A1 de enige overgebleven concurrent op twee punten achterstand van Ajax. Omdat de Rotterdammers een wedstrijd meer gespeeld hebben (en beide ploegen elkaar op 21 april nog treffen) heeft de A1 alles in eigen hand. Volgend weekend speelt de koploper in Friesland de inhaalwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen. Een week later komen de A-junioren van FC Utrecht naar de Toekomst. ,,We moeten zorgen dat we vanaf maandag iets positiefs uit deze nederlaag gaan te halen. Daar gaan we met elkaar keihard aan werken", sprak Grim.

Ajax A1 wordt zondagmiddag in een uitverkochte Amsterdam ArenA gehuldigd voor de fraaie prestaties in de NextGen Series. Afgelopen zondag verloor de A1 de finale tegen Internazionale na strafschoppen. Tijdens de rust van Ajax - Heracles Almelo zal de A1 een passend eerbetoon krijgen.

Opstelling Ajax A1: Mickey van der Hart, Sven Nieuwpoort, Youssef Fennich, Stefano Denswil, Darren Rosheuvel, Fabian Sporkslede, Viktor Fischer, Abdelmalek El Hasnaoui (77. Bas Kuipers), Lesley de Sa (7. Nick de Bondt), Danzell Gravenberch (46. Rowendy Schoop), Boban Lazic (46. Sinan Keskin).

Tekst en foto: Ajax.nl