Menu
Ajax A1 maakt zich op voor Europese avond

Ajax A1 maakt zich op voor Europese avond

Ajax A1 strijdt woensdagavond in de return tegen Spartak Moskou o/19 voor een plek in de play-offs van de UEFA Youth League. Na de 0-3 uitzege in Rusland moet het op sportcomplex de Toekomst wel heel raar lopen willen de A-junioren van Ajax niet overwinteren in Europa.

Die prima uitgangspositie werd drie weken geleden op een koude woensdagmiddag in Rusland veiliggesteld. Op slag van rust tekende spits Zakaria El Azzouzi uit een strafschop voor de 0-1. Na rust tilden collega-aanvallers Kasper Dolberg en Ezra Walian de stand naar 0-3, daar waar Ajax de kansen had om de score nog verder op te voeren. Het was de eerste Ajax-overwinning in Rusland ooit. Het eerste elftal was er in twee eerdere confrontaties tegen Spartak Moskou immers niet in geslaagd om een duel in de Russische hoofdstad te winnen.

Dasajev
Voor Spartak Moskou wordt het woensdagavond een hels karwei om het tij nog te keren. De Russische landskampioen wordt gecoacht door Vladimir Beschastnykh, die met 26 doelpunten in 71 interlands voor lange tijd topscorer van het Russisch elftal was. Ook doelman Vadim Averkiev werkt met een trainer met internationale allure. De keeperstrainer van Spartak Moskou o/19 is niemand minder dan Rinat Dasajev. In Nederland is Dasajev niet alleen bekend als voormalig beste keeper ter wereld, maar uiteraard ook als de man die de geweldige volley van Marco van Basten in de EK-finale van 1988 moest toestaan.

Spartak won in de eerste ronde van de Azerbeidjaanse kampioen Ravan Bakoe. Thuis werd het 4-0, en door het 0-0 gelijkspel in Bakoe bekerden de Russen door naar de tweede ronde. Grote man aan Spartak-zijde was de aanvoerder Vladislav Panteleev, die twee doelpunten voor zijn rekening nam. De andere doelpuntenmakers, middenvelders Georgi Melkadze en Zelimkhan Bakayev, hebben zelfs al gedebuteerd voor het eerste elftal van de Moskovieten.

Ajax A1 heeft een prachtige uitgangspositie dankzij de 0-3 uitzege in Moskou.
Ajax A1 heeft een prachtige uitgangspositie dankzij de 0-3 uitzege in Moskou.


Zes doelpuntenmakers, solide verdediging
Dat kan van de Ajax A1-spelers nog niet worden gezegd. Al staat er ook dit jaar weer een team dat genoeg talent herbergt om het eerste elftal in de toekomst van kwaliteitsimpulsen te voorzien. Ajax kent dit seizoen in drie Europese wedstrijden al zes verschillende doelpuntenmakers. De Deen Kasper Dolberg is Ajax’ topscorer met drie goals. Alleen tegen de fysiek sterke Duitse landskampioen Schalke '04 heeft keeper Stan van Bladeren twee keer moeten vissen. Verder staat de verdediging als een huis.

Als Ajax de 0-3 voorsprong woensdagavond over de streep trekt, gaat het tweeënhalve week later in de koker voor de volgende ronde. Tijdens de loting op maandag 14 december zal Ajax in dat geval aan een nummer 2 uit de poulefase worden gekoppeld. In deze play-off speelt Ajax dan op 9 of 10 februari 2016 in één wedstrijd op de Toekomst voor een plek in de achtste finales. Die ronde bleek vorig seizoen het eindstation voor Ajax A1, toen AS Roma na penalty's te sterk was.

Ajax wil er nu alles aan doen om het Europese seizoen van vorig jaar te overtreffen. Maar voor er verder gekeken wordt naar de play-offs, moet Ajax ondanks de prima uitgangspositie eerst nog wel Spartak
Moskou uitschakelen. 

Tickets
Ajax A1 - Spartak Moskou A1 begint woensdag om 18:30 uur op de Toekomst. Bestel je tickets via onderstaande link.

Tickets Youth League Ajax A1 - Spartak Moskou A1
Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees