Menu
Ajax A1 maatje te klein voor Barcelona

Ajax A1 maatje te klein voor Barcelona

Gehoopt werd op een herhaling van dinsdag, maar in tegenstelling tot de hoofdmacht bleek Ajax A1 niet opgewassen tegen de leeftijdsgenoten van FC Barcelona. Na de nederlaag in Spanje werd woensdagavond ook op de Toekomst verloren in de UEFA Youth League. Wederom met ruime cijfers: 0-4. Ajax A1 is daardoor uitgeschakeld.

Daags nadat het eerste elftal met 2-1 te sterk was geweest voor Barcelona, ging het na het eerste fluitsignaal al direct mis voor de A1. Amper hadden de honderden toeschouwers zich gezeteld op de Bob Haarms Tribune of het was Mohamed el Ourachi die Ajax-doelman Xavier Mous verschalkte namens de Catalanen. Zag ook hoofdtrainer Frank de Boer, die de wedstrijd in de Champions League voor jeugd aanschouwde vanaf het balkon op de tweede etage van het clubgebouw.

De bliksemsnelle openingstreffer bleek de voorbode van een reprise van de heenwedstrijd in september, die met 4-1 verloren was gegaan. De ploeg van trainer Orlando Trustfull, die net als het vlaggenschip is ingedeeld in een poule met Celtic, Barcelona en AC Milan, trof net als toen een elftal dat over een karrenvracht aan talent beschikt. Eén momentje van onoplettendheid en de balvaardige Spanjaarden combineren zich ogenschijnlijk eenvoudig een weg naar het vijandelijk doel. Soms ook met een beetje geluk. Bijvoorbeeld toen verdediger Damon Mirani net zo’n fout leek te begaan als Ricardo van Rhijn een avond eerder in de Amsterdam ArenA. Diens verkeerde terugspeelbal werd meteen afgestraft, die van Mirani net niet, dankzij sterk optreden van keeper Xavier Mous.

Na de nederlaag tegen Barcelona zit het avontuur in de Youth League erop voor Ajax A1. Na de nederlaag tegen Barcelona zit het avontuur in de Youth League erop voor Ajax A1.

Diezelfde Mous kon even later niet voorkomen dat de gasten hun voorsprong uitbreidden. Doelpuntenmaker was Lionel Enguene, die knap raak schoot vanuit een voorzet vanaf de linkerflank. Ook Ajax kreeg kansen in de eerste helft. Zo schoot Leroy Owusu vanuit kansrijke positie over, terwijl Ricardo Kishna zijn vrije trap op het nippertje zag worden gestopt door de doelman van Barca. Hoewel de sluitpost zijn katachtige redding moest bekopen met een flinke smak tegen de paal, bleef het hierdoor wel 0-2 in het voordeel van zijn ploeg.

Op dat moment moest Ajax maar liefst driemaal zien te scoren om eventueel uitzicht te houden op overwintering in Europa. Als nummer laatst in de poule, met drie punten uit vier wedstrijden, zou alleen een overwinning op Barcelona kunnen leiden tot een plek in de achtste finales. Op papier niet onmogelijk, maar net als de hoofdmacht van de Spanjaarden is ook de A1 een ploeg vol geweldenaars. De Amsterdammers knokten voor wat zij waard waren, maar een stunt was heel de avond ver weg.

Twintig minuten voor tijd gooiden de gasten het duel definitief in het slot. Balen voor de aanwezige toeschouwers die liever Ajax zagen scoren, maar wat de pijn moet hebben verzacht was de schoonheid van de 0-3. A la Davy Klaassen tegen Heracles kopte Munir el Haddadi de bal snoeihard tegen de touwen uit een perfect aangesneden voorzet. Alsof het doelpunt van tevoren was uitgetekend op de tekentafel, zo vlekkeloos verliep de doeltreffende aanval. Nadien tekende Maxi Rolón voor het slotakkoord: 0-4.

Opstelling Ajax A1: Mous; Sanniez (82. Anderson), Van Bruggen, Mirani, Owusu; Riedewald, El Mahdioui, El Ghazi (75. Becker); Acolatse (67. Menig), Kishna, Vissers.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De startende elf van Ajax A1. De startende elf van Ajax A1.
Drukte voor het doel van Barcelona. Drukte voor het doel van Barcelona.
Ajax stond halverwege met 0-2 achter. Ajax stond halverwege met 0-2 achter.
Ajax A1 kon het glansrijke optreden van een avond eerder geen passend vervolg geven. Ajax A1 kon het glansrijke optreden van een avond eerder geen passend vervolg geven.
Frank de Boer was een van de toeschouwers op de Toekomst. Rechts Tonny Bruins Slot. Frank de Boer was een van de toeschouwers op de Toekomst. Rechts Tonny Bruins Slot.
Ajax A1 won tot dusver één wedstrijd in de Youth League. Ajax A1 won tot dusver één wedstrijd in de Youth League.
Luchtduel tijdens Ajax A1 - FC Barcelona A1. Luchtduel tijdens Ajax A1 - FC Barcelona A1.
Ajax A1 verloor uiteindelijk van een (veel) sterker Barcelona. Ajax A1 verloor uiteindelijk van een (veel) sterker Barcelona.
Teleurgestelde Ajacieden. Barcelona was een maatje te groot. Teleurgestelde Ajacieden. Barcelona was een maatje te groot.
Coach Orlando Trustfull zag zijn team met 0-4 onderuit gaan. Coach Orlando Trustfull zag zijn team met 0-4 onderuit gaan.