Menu
Ajax A1 met speels gemak langs Willem II A1

Ajax A1 met speels gemak langs Willem II A1

Ajax A1 had zaterdag op Sportpark de Toekomst geen kind aan de leeftijdsgenoten van Willem II. Dankzij vier doelpunten van Kaj Sierhuis en één benutte strafschop van Vince Gino Dekker werd het, net als in de eerste versie dit seizoen, 5-1. Door de nederlagen van concurrenten AZ en Vitesse staat Ajax A1 weer bovenaan in de eredivisie.

Trainer Frank Peereboom stuurde de vertrouwde namen het veld in. In vergelijking met het elftal wat met 2-5 won bij AZ, begon nu Navajo Bakboord weer op linksback, terwijl ook middenvelder Markus Bay en spits Sierhuis een basisplaats kregen toebedeeld. De aanvoer zou moeten komen van vleugelspelers Dekker en Ezra Walian.

Na een aarzelend begin nam Ajax al snel het initiatief. Zo zette keeper Stan van Bladeren Dani de Wit alleen voor het doel, maar hij wachtte iets te lang zodat de Tilburgse doelman nog kon ingrijpen. Na een prima kans voor Willem II en dito redding van Van Bladeren stond het aan de andere kant plots 1-0: Sierhuis tikte binnen uit een voorzet van Dekker.

Even later werd Bay van achter aangetikt in het strafschopgebied en benutte Dekker de toegekende strafschop. Toen enkele minuten daarna Sierhuis met een schitterende rush ook nog de 3-0 liet aantekenen was het duel lang en breed beslist. De tandem Dekker – Sierhuis bleef voor veel gevaar zorgen: eerst schoot Dekker voorlangs na een pass van De Wit en ene minuut later voltooide Sierhuis zijn hattrick door een voorzet van Dekker binnen te werken.

4-0 na 43 minuten, een score die bij de A1 alweer een tijdje niet was voorgekomen. Direct na de 4-0 werd de scheelgedraaide rechtsback van Willem II uit zijn lijden verlost, want bijna al het Ajax-gevaar kwam over links. In de tweede helft bleek dat ook de nieuwe Willem II-rechtsback maar geen vat kon krijgen op Dekker, al werden de kansen wel iets minder talrijk.

Na een uur spelen werd uitblinker Matthijs de Ligt rust gegund en ging Ajax verder op 3-4-3 met Azor Matusiwa in de verdediging en Léon Bergsma als verdedigende middenvelder. Ezra Walian verving de geblesseerd uitgevallen Bay op de 10-positie en kon zo invaller Ché Nunnely in stelling brengen.

Het duel kabbelde rustig voort, totdat de koud in het veld gekomen Willem II’er Victor van den Bogert de toeschouwers liet genieten van een schitterende boogbal over doelman Joe van der Sar, die ook even daarvoor de geblesseerd geraakte van Bladeren verving. Ajax reageerde op het tegendoelpunt door uit de aftrap de marge weer naar vier te tillen, toen Sierhuis werd weggestuurd en de bal onder de keeper door tegen de touwen knalde. Een passend slotakkoord in de vorm van een grote kopkans was even later niet aan Sierhuis besteed, maar vier goals is een uitstekende prestatie van de spits.

Peereboom was ondanks de 4-0 ruststand niet helemaal tevreden over de eerste helft: ,,Als je vier goals maakt ben je dáárover wel tevreden, maar ik vond ons niet het niveau halen wat we de afgelopen weken haalden. Het baltempo kon wel wat hoger en we maakten de veldbezetting te klein. We moeten veel sneller ‘groot staan’, waardoor we de ruimtes beter kunnen bespelen en de bal makkelijker kwijt kunnen. Op sommige momenten deden we dat goed, maar eigenlijk was het te weinig.”

De heroverde koppositie is vooral voor de spelers leuk, vindt Peereboom: ,,Voor de jongens is het leuk om bovenaan te staan, als club vinden we het prettig om bovenaan te staan. We willen volgend jaar weer in de Youth League uitkomen, dus we kijken daarom ook naar onze concurrenten. Het zou mooi zijn als we die deelname pakken dankzij zowel het kampioenschap van Ajax-1 als dat van ons. Maar verder kijken we als technische staf vooral naar het proces. Als je vijf goals maakt is dat goed, de jongens hebben nu enkele dagen rust zodat we ons daarna volledig kunnen voorbereiden op de uitwedstrijden tegen NEC/FC Oss en Chelsea.”

Ajax A1 – Willem II A1 5-1 (4-0), 19. Sierhuis 1-0, 34. Dekker 2-0 (pen.), 38. Sierhuis  3-0, 43. Sierhuis 4-0, 82. Van den Bogert 4-1, 83. Sierhuis 5-1

Opstelling Ajax A1: Stan van Bladeren (71. Joe van der Sar), Deyovaiso Zeefuik, Mathijs de Ligt (58. Azor Matusiwa), Léon Bergsma, Navajo Bakboord, Carel Eiting, Markus Bay (58. Ché Nunnely), Dani de Wit, Vince Gino Dekker, Kaj Sierhuis, Ezra Walian

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees