Menu
Ajax A1 morst opnieuw punten

Ajax A1 morst opnieuw punten

Ajax heeft opnieuw kostbare punten gemorst in de Eredivisie voor A-junioren. Op de Toekomst kwamen de Ajacieden niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Vitesse/AGOVV A1.


De ploeg van trainer Frank de Boer liep daarbij opnieuw dure averij op in de strijd om het landskampioenschap. De achterstand op koploper AZ bedraagt nu vier punten. De Alkmaarders (AZ A1 won vandaag met 1-2 bij De Graafschap A1) speelden tot nu toe wel twee wedstrijden meer. Ajax A1 moet ook sc Heerenveen A1 voor zich dulden. De Friezen speelden een wedstrijd minder dan de Amsterdammers, maar voetbalden wel twee punten meer bij elkaar. Heerenveen verloor vandaag overigens met 5-3 van FC Twente/Heracles A1. Afgelopen weekeinde waren de Friezen met maar liefst 4-0 te sterk voor de Ajacieden.
,,Vooral de eerste helft was van onze kant zeer matig; vooral ook omdat we niet goed begonnen’’, keek De Boer teleurgesteld terug op het competitietreffen. ,,We hebben lang moeten beuken op de muur die de tegenstander voor zijn eigen doelgebied had opgebouwd. Vaak stonden er 21 man op de helft van de gasten. Het was daardoor ook best een saaie wedstrijd.’’
Bij een spaarzame uitbraak namen de Gelderlanders, na een half uur spelen, zowaar een 0-1 voorsprong. ,,Niemand van ons liep mee en niemand blokte het schot’’, verwoordde De Boer zijn onvrede over de manier waarop Vitesse/AGOVV kon scoren. Ajax-keeper Marco Bizot kon ook geen redding meer brengen. Eerder kwamen de Amsterdammers nog goed weg na een foute terugspeelbal van Rik Schouw.
In de rust stak de trainer zijn onvrede niet onder stoelen of banken. ,,Afspraken werden niet nagekomen en er werden te veel foute keuzes gemaakt. Daarbij waren we ook heel slordig in balbezit. Ik ben ook boos geworden omdat er te weinig beleving was.’’ De Boer paste zijn middenveld op twee posities aan. Rechtshalf Rik Schouw en centrale middenvelder Nick Koppers werden eruit gehaald. Jarchino Antonia en Tayfun Candan waren de vervangers.
Twee minuten na de pauze leek de wedstrijd eindelijk te kantelen. Uit een corner van Rodney Sneijder kopte Candan de bal terug in het doelgebied. Randel Shakison tekende met een halve volley voor de gelijkmaker: 1-1. ,,Daarna ging het wel iets beter; we wisten onze spits Lorenzo Ebecilio beter en vaker te bereiken. We kregen wel kansen maar hadden iets meer geduld moeten hebben. Toch was het wachten op de ineenstorting van Vitesse/AGOVV. Bij de tegenstander kregen steeds meer spelers kramp.’’
Invaller Candan was in het vervolg misschien wel het dichtst bij een tweede Amsterdamse treffer. Hij prikte de bal net naast. Op een prima voorzet van linksbuiten Marvin Zeegelaar kwam invaller Geoffrey Castillon een teenlengte te kort om toe te slaan. Ajax kwam goed weg bij een handsbal van Johan Kappelhof. De handsbal, in de zestien, werd niet opgemerkt door de scheidsrechter. ,,We bleven de tegenstander onder druk zetten. Maar wat betreft de kansen lukte het telkens nét niet bij ons.’’
De A1 moest het zaterdag doen zonder Tom Overtoom. De middenvelder en eerste aanvoerder is de hele week al ziek. De aanvoerdersband zat deze wedstrijd daarom om de bovenarm van centrale verdediger Ricardo van Rhijn.
Opstelling Ajax A1:
Marco Bizot; Mitch Apau, Johan Kappelhof, Ricardo van Rhijn, Randel Shakison (73. Lorenzo Burnet); Rik Schouw (46. Jarchino Antonia), Nick Koppers (46. Tayfun Candan), Rodney Sneijder; Florian Jozefzoon, Lorenzo Ebecilio (73. Geoffrey Castillon) en Marvin Zeegelaar.