Menu
Ajax A1 na strafschoppen uit de beker

Ajax A1 na strafschoppen uit de beker

Het bekeravontuur van Ajax A1 zit erop. Het team van trainer Fred Grim moest zaterdag in de kwartfinale uiteindelijk zijn meerdere erkennen in sc Heerenveen/Emmen A1. Tien minuten voor tijd stond Ajax nog met 1-2 voor nadat het van een achterstand was teruggekomen. In slotfase sleepte Heerenveen een strafschoppenserie uit het vuur: 2-2. De Friezen namen de penalty’s vervolgens net iets beter dan Ajax (4-3).

Andries Noppert kroonde zich uiteindelijk tot man van de wedstrijd op sportcomplex Skoatterwâld. De keeper van Heerenveen stopte in strafschoppenreeks twee inzetten van Ajax, waardoor de Friezen zich uiteindelijk plaatsten voor de halve finales van het bekertoernooi. Trainer Fred Grim was na afloop uiteraard teleurgesteld over het resultaat. ,,In de A1 train je om jezelf te ontwikkelen, maar zeker ook om prijzen te winnen. Tot zaterdag deden we nog op drie fronten mee. Via de beker is het natuurlijk een hele korte weg naar een prijs. Nu blijven het kampioenschap en de NextGen Series over.”

Tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd stond Ajax onder de rook van het Abe Lenstra Stadion nog op voorsprong. Nadat Viktor Fischer na ruim een uur spelen de gelijkmaker verzorgde, zette Rowendy Schoop Ajax even later voor het eerst op voorsprong. Daarmee was de 1-0 achterstand uit de eerste helft weggepoetst. Grim: ,,Die 1-0 ontstond door een slechte pass van onze kant. Het stond misschien wel symbool voor de manier waarop we speelden. We waren niet sterk in de duels, niet heer en meester over de wedstrijd en ons combinatievoetbal - normaal een sterk wapen - liep ook niet goed.”

Om de wedstrijd meer in handen te krijgen speelde Ajax in de tweede helft één-op-één. Dat leverde buiten de twee Amsterdamse goals ook een beter Ajax op. Toch was het niet genoeg om Heerenveen de baas te zijn. Uiteindelijk stelde Michael Chacon alsnog een gelijkspel veilig voor de thuisploeg. Net als in de eerste helft gaf Ajax de goal simpel weg door via een slechte pass de bal in te leveren bij de Friezen.

Een penaltyreeks moest vervolgens uitkomst bieden. In die loterij was Heerenveen uiteindelijk net iets gelukkiger dan Ajax, dat in de Eredivisie voor A-junioren nog steeds aan kop gaat. ,,Daar moeten de jongens zich nu volledig op focussen. In de eerstvolgende competitiewedstrijd krijgen ze de kans om deze nare smaak van de bekeruitschakeling weg te spoelen.”

Opstelling Ajax A1: Peter Leeuwenburgh, Mike Busse, Youssef Fennich (46. Abdelmalek El Hasnaoui), Stefano Denswil, Mitchell Dijks, Fabian Sporkslede, Davy Klaassen, Sinan Keskin (59. Rowendy Schoop), Lesley de Sa, Danzell Gravenberch (46. Nick de Bondt), Viktor Fischer.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst