Menu
Ajax A1 na zege dicht bij titel

Ajax A1 na zege dicht bij titel

Ajax A1 heeft de uitwedstrijd tegen Roda JC zaterdag met 1-3 gewonnen. Queensy Menig en Anwar El-Ghazi (2) maakten de doelpunten voor het team van Orlando Trustfull. Omdat PSV A1 ook won, heeft Ajax de titel nog niet binnen. Bij winst volgende week tegen FC Groningen is het landskampioenschap een feit.

Ajax A1 trof in Roda JC een opponent die de grenzen duidelijk opzocht. Zowel verbaal als fysiek kregen de Ajacieden het soms zwaar te verduren. De Limburgers kunnen nog degraderen en beten flink van zich af. ,,Dat was zoals we Roda hadden verwacht'', wist Ajax-trainer Orlando Trustfull. ,,De intimidatie werd niet geschuwd. Gezien de positie waarin die ploeg verkeert, was dat misschien ook wel gerechtvaardigd.''

Het was daarom de beginfase ook aftasten voor de Amsterdammers. Trustfull: ,,Maar toen we het spel van Roda eenmaal door hadden en de ruimtes op de flanken benutten, brak voor ons een goede fase aan.'' Die goede fase leverde Ajax een voorsprong op. Queensy Menig ontving, uit een omschakelmoment, een steekpass vanaf rechts. Menig schoof de bal koel onder de doelman van Roda door: 0-1.

Na rust bleven de Limburgers hun fysieke spel spelen ('met het mes tussen de tanden', aldus Trustfull), maar gaf Roda ook steeds meer ruimte weg achter de eigen verdediging. De Ajacieden profiteerden dankbaar van de geboden ruimte. Na een paar minuten bouwden de gasten de marge uit naar 0-3. Eerst was Anwar El-Ghazi, na opnieuw een omschakeling en steekpass, het scorende eindstation: 0-2. Iets later rondde El-Ghazi zelfverzekerd af met een prima schot in de verre hoek.

,,We kregen daarna nog volop kansen op een vierde en vijfde treffer. Maar we waren slordig'', besloot Trustfull. ,,Die werden dus niet verzilverd. Omdat we slordig waren, kon Roda na zeventig minuten ook iets terug doen met de 1-3 (Hellemons scoorde namens Roda, red.). Gezien de moeilijkheden en de wijze waarop Roda speelde, is dit een goede overwinning. Nu moeten we het volgende week thuis tegen FC Groningen afmaken. Dan wacht een nieuwe kans om kampioen te worden.''

Basisopstelling Ajax A1: Mous, Lartey Sanniez, Van Bruggen, Mirani, Owusu, Bakker, Van de Beek, Nouri, El Ghazi, Menig, Acolatse.

Invallers: El Mahdioui, Efmorfidis, Bulut en Dankerlui.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst