Menu

Ajax A1 na zeven duels bovenaan

Wie een blik werpt op de ranglijst van de Shell Jeugdcompetitie ziet Ajax A1 aan de leiding staan, met PSV en AZ op het vinkentouw. Zij hebben evenveel punten, maar óf een minder doelsaldo (PSV) óf een wedstrijd meer gespeeld (AZ). Reden om even terug te blikken op de competitiestart.

De A1 van coach Danny Blind begon het seizoen niet zo geweldig, want op eigen veld ging de ouverture tegen AZ met 2-3 verloren. ,,In de voorbereiding wisselden we al heel goede momenten met slechte af”, herinnert Blind zich. ,,Deze groep bezit gebundeld zoveel kwaliteiten, dat ze eigenlijk weinig werden geconfronteerd met het spelen zonder balbezit. Daarom was ik als trainer eigenlijk niet eens rouwig met de nederlaag in de eerste wedstrijd tegen AZ. Hoewel die onterecht was, was ik blij dat daarin tot uiting kwam waar ik al die tijd op hamerde.”

Blind hamerde vooral op het spelen zonder balbezit. In balbezit lukt het goed, getuige de 28 doelpunten die zijn elftal al wist te produceren. ,,We scoren dan wel veel, maar krijgen ook te veel goals tegen”, aldus de immer realistische coach Danny Blind. ,,Van die zeven duels hebben we drie keer de nul gehouden. Dat betekent negen tegendoelpunten in vier duels. Dat is 2,25 per wedstrijd. Te veel dus.”

Maar aanvallend liep het prima: enkele uitschieters bij de vijf overwinningen waren de 6-0 tegen FC Twente en de 8-1 thuis tegen Vitesse, voorheen toch een zeer geduchte concurrent in de Jeugdcompetitie. Blind: ,,Ik blijf de stelling verdedigen dat het bij de A1 niet gaat om de wedstrijden op zich. We hopen dat de spelers zich individueel ontwikkelen. Dat ze facetten oppikken. Als ik dan toch een wedstrijd moet noemen waar ik als trainer een goed gevoel aan heb overgehouden dan is dat die tegen Vitesse. In de eerste helft haalden we qua teamprestatie een dikke acht. Maar het is nooit zwart of wit. Je moet als team kunnen presteren. Hier op de jeugdopleiding telt nog het individu, straks telt alleen het team.”

Kan Blind een overall-conclusie geven na de competitiestart? ,,Ik ben gematigd tevreden over de ontwikkeling. Het kan altijd beter natuurlijk, want er zit nog veel meer in dit team. Het is positief dat de stijgende lijn aanwezig is”, besluit Blind die dit seizoen met liefst tien talenten werkt die voor het eerste jaar in de A-jeugd spelen.

Uitslagen Ajax A1

Ajax - AZ 2-3
Ajax - Utrecht 3-0
Sparta - Ajax 3-5
Ajax - Twente 6-0
Emmen - Ajax 0-3
Ajax - Vitesse 8-1
PSV - Ajax 2-2

Eerstvolgende wedstrijd:

25 oktober Heerenveen - Ajax