Menu
Ajax A1 neemt revanche op Groningen

Ajax A1 neemt revanche op Groningen

Ajax A1 heeft zaterdag op geslaagde wijze revanche genomen op de leeftijdsgenoten van FC Groningen. Eerder dit seizoen ging de A1 nog onderuit in het hoge noorden, zaterdag in Amsterdam hield het team van Frank de Boer de punten in eigen huis: 4-2.

Het was voor Frank de Boer eenvoudig om vooraf een motivatiespeech te bedenken. Na de 2-1 nederlaag van vorige week zaterdag tegen nummer laatst FC Volendam had Ajax A1 immers wat goed te maken. ,,Als we nog wat wilden betekenen in het kampioenschap moesten we vandaag winnen. Daarnaast hadden de spelers alle reden om zich vanmiddag te revancheren. Zowel van de nederlaag tegen Volendam, als die tijdens de uitwedstrijd tegen Groningen (3-2), eerder dit seizoen.”

De woorden van De Boer misten hun uitwerking niet. Nog voor de pauze nam Ajax A1 een 2-0 voorsprong. Twee keer zette Rik Schouw zijn handtekening onder een doelpunt. Na zeventien minuten opende hij de score na een prachtige pass van Ricardo van Rhijn. Via Davy Klaassen belandde de bal voor de voeten van Schouw die de bal snoeihard in de verste bovenhoek plantte: 1-0. Vervolgens kregen Geoffrey Castillion en Klaassen allebei goede kansen op Ajax’ tweede treffer. Het was echter Schouw die na 38 minuten opnieuw trefzeker was. Een losgelaten bal van de keeper was een prooi voor de Ajacied, die daarmee zijn tweede doelpunt van de middag produceerde.

In de tweede helft schakelde Groningen over op een systeem met twee spitsen. De Boer zette daar een 3-4-3-opstelling tegenover. ,,Daarmee hadden we het ons eigenlijk makkelijker moeten maken, maar we waren te slordig”, sprak hij na afloop. Die slordigheid brak Ajax A1 al na vijf minuten in het tweede bedrijf op toen Ajax-keeper Bizot zich liet verrassen door een houdbaar schot van 25 meter: 2-1.

Twee ‘hachelijke momenten’ later zorgde Yanic Wildschut er in de 59e minuut voor dat De Boer en zijn collega Bob de Klerk weer iets rustiger op de bank konden gaan zitten. Een als voorzet bedoeld schot eindigde achter de Groningse doelman: 3-1. ,,Dat was een belangrijk moment, want het had op dat moment net zo goed gelijk kunnen staan. Dat doelpunt gaf ons weer even lucht voor het vervolg van de wedstrijd.”

Zeven minuten voor tijd kwam Groningen opnieuw wat dichter in de buurt. Madjer Lukoki, broer van Ajacied Jody Lukoki, zette Groningen op 3-2. Slechts heel even keken de Ajacieden tegen de verkleinde marge aan, want kort na het doelpunt van Lukoki zorgde Florian Jozefzoon er in de slotminuut voor dat marge opnieuw naar twee treffers werd vergroot. Doelpuntenmaker Wildschut gaf de bal aan Jozefzoon (handige overstap invaller Boere), die vervolgens doeltreffend bij de tweede paal toesloeg: 4-2. ,,Dankzij de overwinning blijven we om het kampioenschap meedoen. Het was belangrijk om vandaag te winnen. Aan die opdracht hebben we gelukkig voldaan. Bovendien hebben de jongens zich kunnen revancheren”, besloot De Boer.

Opstelling Ajax A1: Marco Bizot, Ruben Ligeon, Ricardo van Rhijn, Dico Koppers, Lorenzo Burnet, Zé Eduardo (81. Daan Brinkman), Rik Schouw, Davy Klaassen, Florian Jozefzoon, Geoffrey Castillion (81. Tom Boere), Yanic Wildschut.

Scoreverloop: 17. Schouw 1-0, 38, Schouw 2-0, 50. 2-1, 59. 3-1 Wildschut, 83. 3-2, 90. Jozefzoon 4-1.

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl