Menu
Ajax A1 neemt voorschot op titel

Ajax A1 neemt voorschot op titel

Ajax A1 heeft een belangrijke stap gezet op weg naar de landstitel. Op sportpark de Toekomst won Ajax dankzij doelpunten van Vaclav Cerny, Aschraf el Mahdioui en Donny van de Beek met 3-0 van ADO Den Haag. Omdat concurrent AZ thuis won van FC Twente blijft het verschil 4 punten, wat betekent dat Ajax volgende week bij een overwinning op PSV in Eindhoven landskampioen is.

Net als in het uitduel met sc Heerenveen begon Robert Muric ook tegen ADO in de basis. Bovendien was er op de rechtsbackpositie een basisplaats ingeruimd voor Noussair Mazraoui, die pas voor de derde keer zijn opwachting maakte in Ajax A1. Verder de gebruikelijke namen, die in het zicht van de eindstreep gebrand waren op een goed resultaat.

Ajax opende sterk en de Hagenezen kwamen er aanvankelijk niet aan te pas. Al na tien minuten lag de bal dan ook in het net: Abdelhak Nouri stuurde spits Adham el Idrissi diep, die vervolgens de bal voorgaf op Cerny. De linkspoot had ruimte en scoorde vervolgens met rechts, zijn 15e doelpunt van dit seizoen.

ADO kon vooral de bedrijvige Cerny en Muric alleen met overtredingen afstoppen, al kwam Ajax niet tot levensgrote kansen. Nouri was met een harde boogbal nog wel dicht bij 2-0, maar het grote veldoverwicht werd verder niet omgezet in doelpunten. Sterker nog, ADO kwam beter in de wedstrijd en na een noodgedwongen wissel van de geblesseerd uitgevallen Darren Sidoel kreeg ADO de eerste kansen.

Vaclav Cerny was op dreef in de eerste helft. Vaclav Cerny was op dreef in de eerste helft.

Vlak voor rust dook er een ADO-speler alleen voor doelman Stan van Bladeren op, maar een perfecte tackle van uitblinker Carel Eiting zorgde ervoor dat Ajax zonder kleerscheuren de rust haalde. Ook na de thee waren er kansen voor ADO. Een Haagse inzet werd door een Ajacied van de lijn gehaald en even later ranselde Van Bladeren een poeier uit het doel. In de tussentijd was alleen de prima ingevallen El Mahdioui gevaarlijk geweest met een hard afstandsschot.

Met het inbrengen van Gino Dekker, een kwartier voor tijd, kwam er weer wat meer vuur in het spel van Ajax. Cerny raakte een voorzet van Dekker nog compleet verkeerd, maar de daaropvolgende handsbal van ADO-linksback Jeffrey van Roon leverde wel een strafschop op. Deze werd gemist door El Idrissi, maar een minuut later kwam dan toch de bevrijdende 2-0. Na hard werken van El Idrissi gaf Van de Beek voor op El Mahdioui die met een droog schot scoorde.

Het slotakkoord was slechts voor de statistieken, maar toch een fraai en typisch Ajax-doelpunt. Dekker gooide er enkele scharen uit en gaf een panklare voorzet op het hoofd van Van de Beek, die simpel kon binnenkoppen. Nog drie punten resten Ajax van de landstitel, die ze volgende week zaterdag op de Herdgang kunnen binnenhalen als de ploeg op bezoek gaat bij PSV.

Trainer Saïd Ouaali was vooral tevreden over de eerste 25 minuten: ,,Toen haalden we een goed niveau, zowel met als zonder bal. Daarna veranderde de tegenstander van speelstijl en op dat moment werden we een beetje onrustig. ADO kreeg meer kansen, maar na rust vond ik het meer zwaarbevochten. Uiteindelijk hebben we wel verdiend gewonnen.''

Ouaali keek al vooruit naar volgende week, waar de kroon op het werk kan worden gezet: ,,De spelers zullen niet heel gespannen zijn, het is een ambitieuze en zelfstandige groep. Ze kunnen op elkaar rekenen en ik verwacht dat ze volgende week op een goede manier de wedstrijd bespelen en de titel zullen gaan binnenhalen."

Ajax A1 – ADO Den Haag A1 3-0 (1-0): 11. Cerny 1-0, 80. El Mahdioui 2-0, 90+3. Van de Beek 3-0

Opstelling Ajax A1: Stan van Bladeren, Noussair Mezraoui, Damon Mirani, Darren Sidoel (41. Aschraf el Mahdioui), Damil Dankerlui, Carel Eiting, Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Robert Muric (75. Gino Dekker), Adham el Idrissi, Vaclav Cerny

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Nouri was in de eerste helft ongrijpbaar voor ADO. Nouri was in de eerste helft ongrijpbaar voor ADO.
Muric kwam de A1 wederom versterken. Muric kwam de A1 wederom versterken.
Adham El Idrissi miste in tweede helft de penalty. Adham El Idrissi miste in tweede helft de penalty.
Vince Gino Dekker viel in. Vince Gino Dekker viel in.
Een feestje kon worden gevierd, maar nog niet hét feestje. Een feestje kon worden gevierd, maar nog niet hét feestje.