Menu
Ajax A1 niet voorbij ADO Den Haag

Ajax A1 niet voorbij ADO Den Haag

Ajax A1 heeft de galavoorstelling tegen Paris Saint Germain geen goed vervolg kunnen geven. Verdediger Leon Bergsma zette Ajax in de eerste helft uit een vrije trap van Donny van de Beek op een 1-0-voorsprong, maar direct na rust bracht ADO Den Haag de stand weer op gelijke hoogte door een benutte penalty. Een Amsterdams slotoffensief leverde niets op, waardoor het duel eindigde in 1-1.

Trainer Frank Peereboom had in vergelijking met de UEFA Youth League-wedstrijd tegen Paris Saint Germain enkele wijzigingen aangebracht in zijn elftal. De verdediging telde drie andere namen dan de achterhoede die enkele dagen eerder makkelijk overeind bleef tegen de Fransen. Damil Dankerlui, debutant Leon Bergsma en Shaquill Sno moesten samen met vaste waarde Terry Lartey Sanniez de aanvallers van ADO Den Haag afstoppen. Op het middenveld was er een basisplaats voor de Deen Markus Bay, terwijl ook Vince Gino Dekker op de linksbuitenpositie vanaf de aftrap mocht beginnen.

Ajax startte slordig aan het duel. Al in de tweede minuut had Segun Owobowale van ADO Den Haag de score kunnen openen , maar zijn schot ging naast het doel van keeper Stan van Bladeren. Nadat de Hagenezen nog wat kleinere kansen hadden gemist, kreeg Ajax meer grip op het duel. Enkele schoten van Vaclav Cerny hadden geen succes, maar na ruim een half uur was het wel raak. Een vrije trap van Van de Beek werd door Bergsma ingekopt: 1-0.

Vlak na rust was er direct tegenslag voor de Ajacieden. Een overtreding in het strafschopgebied zorgde ervoor dat scheidsrechter Kroesen de bal op de stip legde. Jeffrey van Roon liet deze buitenkans niet onbenut en zorgde voor de gelijkmaker. Ajax was maar even geschrokken van de gelijkmaker en ging snel weer op jacht naar een treffer. Cerny miste een reuzenkans op de 2-1 na een mooie Ajax-aanval, maar ook ADO had kunnen scoren: van der Wilden raakte de lat en even later redde Van Bladeren op een Haags schot van dichtbij.

Vijf minuten voor tijd had invaller Dani de Wit de winnende op zijn schoen, maar zijn schot werd knap gekeerd door keeper De Boer. Ook een vrije trap van El Mahdioui leverde niets op, zijn bal spatte op de lat uiteen. Hierdoor loopt Ajax voor de tweede keer in deze jonge jaargang averij op in de eredivisie.

Trainer Peereboom kon leven met gelijkspel: ,,Het was voetballend allemaal wat minder dan tegen Paris, maar qua arbeid kan ik de jongens niets verwijten. Iedereen heeft keihard gewerkt om de overwinning binnen te slepen. Door blessures en ons drukke speelschema heb ik niet iedereen op kunnen stellen, maar hun vervangers hebben het prima ingevuld.”

Ook over de twee debutanten was Peereboom te spreken: ,,Bergsma debuteerde verdienstelijk, en ook de ijverige Dani de Wit viel goed in. Ook de invallers Clement en Efmorfidis hadden goede momenten. Met het drukke schema voor de boeg gaan we goed kijken naar wie er de volgende wedstrijd weer gaan spelen en wie er rust gaan krijgen.”

Scoreverloop: 34. Leon Bergsma 1-0, 46. Jeffrey van Roon 1-1 (pen.)

Ajax A1: Stan van Bladeren, Damil Dankerlui, Terry Lartey Sanniez, Leon Bergsma (71. Dani de Wit), Shaquill Sno (71. Pelle Clement), Aschraf El Mahdioui, Vaclav Cerny (64. Samet Bulut), Markus Bay (64. James Efmorfidis), Adham El Idrissi, Donny van de Beek, Gino Dekker.