Menu
Ajax A1 nog geen kampioen

Ajax A1 nog geen kampioen

Ajax A1 is zaterdag op sportpark De Toekomst tegen FC Groningen A1 op een 2-2-gelijkspel blijven steken. De ploeg van trainer Orlando Trustfull had een overwinning nodig om landskampioen te worden, wat betekent dat een beslissingswedstrijd tegen PSV uitkomst moet bieden wie kampioen van Nederland wordt in de Eredivisie voor A-junioren.

Ajax en FC Groningen legden een rommelige eerste helft op de mat. Het eerste gevaar kwam van middenvelder Damil Dankerlui, die zijn schot gestopt zag worden door FC Groningen-keeper Wieger Sietsma. Daarna was spits Anwar El-Ghazi de gevaarlijkste man. Na een half uur spelen scoorde hij bijna met een afstandsschot en tien minuten later miste hij na een direct duel met de doelman van de Groningers. De eerste helft leek af te stevenen op een 0-0 ruststand, ware het niet dat aanvoerder Damian van Bruggen uit een corner de 1-0 liet aanteken.

De tweede helft gaf een iets ander spelbeeld. FC Groningen beet meer van zich af en er ontspon zich een aantrekkelijk duel met kansen voor beide teams. Waar Melvin Vissers vijf minuten na rust net naast schoot, was het de Groningse aanvaller Kasper Oldenburger die direct daarna met een schitterend afstandsschot in de rechterbovenhoek voor de gelijkmaker zorgde. Ajax wankelde even, maar richtte zich tien minuten later op toen Queensy Menig uit een voorzet de 2-1 binnentikte. Heel even waande Ajax zich kampioen, maar het kon niet voorkomen dat FC Groningen na een scrimmage binnen een minuut weer op 2-2 kwam.

Ajacieden treuren na het 2-2-gelijkspel. Ajax laat de eerste kans op de titel onbenut; de ploeg van Orlando Trustfull krijgt een herkansing in een beslissingswedstrijd tegen PSV A1. Ajacieden treuren na het 2-2-gelijkspel. Ajax laat de eerste kans op de titel onbenut; de ploeg van Orlando Trustfull krijgt een herkansing in een beslissingswedstrijd tegen PSV A1.

In de wetenschap dat PSV ruim voor stond tegen FC Twente, hinkte Ajax op twee gedachten. Met nog een half uur op de klok betekende een overwinning weliswaar een kampioenschap, maar een Groningse tegengoal zou ervoor zorgen dat de landstitel in Eindhoven werd gevierd. Veel kansen waren er dan ook niet meer, al miste de voor Menig ingevallen Vaclav Cerny nog een kopkans in de 88e minuut.

Trustfull had niet direct rekening gehouden met dit scenario: ,,Natuurlijk zijn we teleurgesteld. We kwamen vlak voor rust op 1-0, psychologisch een goed moment. Door twee jammerlijke momenten verspeelden we ook twee keer de voorsprong. We hebben vandaag niet gespeeld zoals we kunnen spelen.” Trustfull wilde in de slotfase niet veel risico meer nemen, uit angst dat een Groningse counter voor een anticlimax zou zorgen: ,,We stonden de hele wedstrijd niet echt goed. Ik wilde geen risico nemen, de basis was daarvoor net iets te wankel. We moeten ons nu richten op PSV.”

Waar en wanneer de beslissingswedstrijd tegen PSV A1 zal worden gespeeld is nog niet bekend.

Ajax A1 – FC Groningen A1 2-2 (1-0)

Scoreverloop: 45. Van Bruggen 1-0, 52. Oldenburger 1-1, 61. Menig 2-1, 62. Veldman 2-2

Opstelling Ajax A1: Mous, Lartey Sanniez, Mirani, Van Bruggen, Owusu (86. Noordhoff), Bakker, El-Ghazi, Dankerlui, Menig (72. Cerny), Vissers (67. Groothuizen), Acolatse.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Danny Bakker laat een Groninger achter zich. Danny Bakker laat een Groninger achter zich.
Stevig duel uit de kampioenswedstrijd tussen Ajax A1 en FC Groningen A1. Stevig duel uit de kampioenswedstrijd tussen Ajax A1 en FC Groningen A1.
De Groningse doelman kon twee keer 'vissen'; het bleek (nog) niet voldoende voor de landstitel. De Groningse doelman kon twee keer 'vissen'; het bleek (nog) niet voldoende voor de landstitel.
Damon Mirani schermt de bal af voor een Groninger. Damon Mirani schermt de bal af voor een Groninger.
Blijdschap na een van de twee Ajax-goals op de Toekomst. Blijdschap na een van de twee Ajax-goals op de Toekomst.
Anwar El Ghazi torent in een luchtduel hoog uit boven zijn tegenstander. Anwar El Ghazi torent in een luchtduel hoog uit boven zijn tegenstander.
Illustratief voor Ajax' kampioensduel: Groningen zette de Ajacieden de voet dwars. Illustratief voor Ajax' kampioensduel: Groningen zette de Ajacieden de voet dwars.