Menu
Ajax A1 nog geen kampioen

Ajax A1 nog geen kampioen

Ajax A1 moet het kampioenschap in de Eredivisie voor A-junioren nog even uitstellen. Op bezoek bij PSV gingen de A-junioren van Ajax zaterdag met 4-2 onderuit. Doordat concurrent AZ van sc Heerenveen won, valt de beslissing volgend weekend op de laatste speeldag. Als Ajax de thuiswedstrijd tegen NEC wint, is het kampioen.

Het was een mooi scenario geweest, maar de vierde titel in vijf jaar werd door Ajax niet in Eindhoven veiliggesteld. PSV was simpelweg beter en zorgde er daardoor voor dat de schaal niet op De Herdgang werd uitgereikt.

Omdat Adham El Idrissi niet fit genoeg was om te starten, begon Vaclav Cerny verrassend in de punt van de aanval. Hij vormde samen met Robert Muric en Vince Gino Dekker de voorhoede van Ajax. Het middenveld bestond uit de vertrouwde namen Carel Eiting, Abdelhak Nouri en Donny van de Beek. Achterin stonden Noussair Mazraoui, aanvoerder Damon Mirani, de nog altijd pas 15-jarige Matthijs de Ligt en Damil Dankerlui voor keeper Indy Groothuizen.

Donny van de Beek maakte in de extra tijd een doelpunt. Het was niet genoeg voor Ajax. Donny van de Beek maakte in de extra tijd een doelpunt. Het was niet genoeg voor Ajax.

Ajax trof in PSV een tegenstander die vijf van de laatste zes duels had gewonnen. Een lastige tegenstander, zo bleek ook zaterdagmiddag. Voor rust kwamen de Eindhovenaren tot twee keer toe op voorsprong. Martijn Berden opende halverwege de eerste helft de score, waarna Sam Lammers een minuut later bijna aan de 2-0 hielp. Ajax-keeper Indy Groothuizen behoedde zijn ploeg voor een nog een grotere achterstand. In de dertigste minuut maakte Robert Muric gelijk, na een mooie aanval via Donny van de Beek en Cerny. De 1-1 stond echter maar tien minuten op het scorebord. Kenneth Paal zorgde er vlak voor rust voor dat PSV opnieuw de leiding nam: 2-1.

Na rust maakte PSV’er Berden zijn tweede treffer van de middag. Even later had hij zelfs het vierde Eindhovense doelpunt op zijn schoen. Die bleef Ajax op dat moment nog bespaard. Halverwege de tweede helft kreeg Ajax via Cerny pas de eerste kans na rust. De aanvaller stuitte op PSV-doelman Van Osch. Met verschillende verse krachten in het veld ging Ajax op zoek naar de gelijkmaker of misschien nog wel meer. Het zat er echter niet in. In de extra tijd verkleinde Van de Beek de achterstand tot 3-2, maar even later had PSV alsnog het laaste woord via Boris Cmiljanic: 4-2.

Ondanks de nederlaag had Ajax zaterdag alsnog kampioen kunnen worden. Daarvoor had het echter wel de hulp nodig van sc Heerenveen. De Friezen gingen echter onderuit tegen concurrent AZ, waardoor de beslissing volgende week zaterdag valt. Ajax koestert momenteel één punt voorsprong op nummer 2 AZ. Bij een zege is Ajax dus sowieso kampioen van Nederland.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Vaclav Cerny startte in de spits. Vaclav Cerny startte in de spits.
Ajax moest zaterdag vier tegentreffers incasseren. Ajax moest zaterdag vier tegentreffers incasseren.
Robert Muric tekende voor de 1-1 in Eindhoven. Robert Muric tekende voor de 1-1 in Eindhoven.
Abdelhak Nouri omsingeld door PSV-spelers. Abdelhak Nouri omsingeld door PSV-spelers.
Damil Dankerlui speelde voor rust linksachter en in de tweede helft als rechtsback. Damil Dankerlui speelde voor rust linksachter en in de tweede helft als rechtsback.

Ajax-keeper Indy Groothuizen verrichtte een aantal goede reddingen, maar kon de tegentreffers niet voorkomen. Ajax-keeper Indy Groothuizen verrichtte een aantal goede reddingen, maar kon de tegentreffers niet voorkomen.
De bank van Ajax A1. De bank van Ajax A1.
Kramp bij PSV. Kramp bij PSV.
Invaller Bulut waagt een poging. Invaller Bulut waagt een poging.
Donny van de Beek baalt na afloop. Donny van de Beek baalt na afloop.
Teleurstelling bij de Ajacieden. Volgende week herkansing tegen NEC/FC Oss! Teleurstelling bij de Ajacieden. Volgende week herkansing tegen NEC/FC Oss!