Menu
Ajax A1 onderuit in Barcelona

Ajax A1 onderuit in Barcelona

Hoopvol was de start van Ajax A1 in het eerste duel van de UEFA Youth League. Maar in de verkleinde versie van Camp Nou moest het team van Orlando Trustfull alsnog zijn meerdere erkennen in Barcelona. Eindstand: 4-1.

Op voorhand beloofde het een zeer interessante krachtmeting te worden in Mini Estadi, het kleine broertje van het naastgelegen immense Camp Nou. Want in Barcelona trof Ajax een club die vrijwel dezelfde speelstijl nastreeft. Net als op de Toekomst wordt in de jeugdopleiding van de Catalaanse grootmacht aanvallend, verzorgd voetbal gepredikt. ,,Spanjaarden zijn technisch vaardig, willen alles voetballend oplossen en zetten snel druk. Precies hetzelfde als wij doen’’, had Orlando Trustfull vooraf opgemerkt.

Veelal staand voor zijn dug-out zag de coach hoe zijn ploeg zich niet liet overweldigen door de ambiance in het stadion, dat niet onderdoet voor het onderkomen van menig club in de eredivisie. Eerder leek sprake van het tegendeel, moet ook Johan Cruijff hebben gezien vanaf de tribune. Met een fikse dosis lef gingen zijn landgenoten van start, wat resulteerde in een verdiende voorsprong na twintig minuten. Geholpen door een grabbelende doelman van Barca kon Elton Acolatse de 1-0 binnen glijden. Tot vreugde van de vele Amsterdamse fans op de tribune die in totaal met ruim 1.500 fans was gevuld. Voor hen was het Youth League-duel een smakelijke amuse in de aanloop naar het hoofdgerecht van woensdag, wanneer de hoofdmachten van beide clubs elkaar treffen in de UEFA Champions League.

Johan Cruijff was, net als bijvoorbeeld Edwin van der Sar en Marc Overmars, aandachtig toeschouwer bij het duel in de UEFA Youth League. Johan Cruijff was, net als bijvoorbeeld Edwin van der Sar en Marc Overmars, aandachtig toeschouwer bij het duel in de UEFA Youth League.

De meegereisde supporters zagen hoe de talenten van Trustfull kort na de 0-1 bijna op 0-2 kwamen. Eerst schoot Melvin Vissers rakelings voorlangs, vervolgens trof Sheraldo Becker de paal. Grote kansen, die het gevolg waren van het sterke en felle spel van Ajax. Hoewel de gasten in deze fase domineerden, deed ook Barca enkele malen van zich spreken. De gelijkmaker zou uiteindelijk vallen, maar gelukkig kon doelman Indy Groothuizen die lange tijd verhelpen. Hij keepte een sterke wedstrijd en kon dan ook weinig doen aan de vier tegentreffers die Ajax over de gehele avond zou moeten slikken.

De eerste, een kopbal van Quintillà, viel op slag van rust. Kansloos was Groothuizen toen het speeltuig ziedend hard langs hem heen zoefde. Net als bij het tweede tegendoelpunt in de 53e minuut. Alsof de Catalanen een tandje hadden bij geschakeld in de rust, zo acteerden zij in deel twee van het duel. Het betekende dat de Ajacieden er flink tegenaan moesten. Dat deden ze, met aanvankelijk nog de bijbehorende hoop dat de 2-2 binnen bereik was. Maar die hoop vervloog nadat de gastheren een kwartier voor tijd via Munir op 3-1 waren gekomen. Hoewel het nog 4-1 (goal Ebwelle) werd, konden de Amsterdammers het veld met opgeheven hoofd verlaten.

,,De eerste helft waren er duidelijk goede momenten en kansen’’, blikte Orlando Trustfull na afloop terug op het treffen in het Mini Estadi. ,,We hebben het Barcelona toen heel moeilijk gemaakt. Zij speelden toen te haastig, waardoor wij snel ballen konden veroveren. Dat dwongen we als team af, maar het kostte wel heel veel kracht.’’ Naast vermoeidheid sloop er ook een ander minpunt in het Ajax-spel. Trustfull: ,,We werden te slordig. Op de momenten waarop wij niet goed stonden, wisten zij telkens de vrije man te vinden. Dat verraadt klasse. We speelden vanavond ook tegen een van de betere teams in de wereld. Daarbij waren we op sommige momenten ook te slordig, ook in onze technische vaardigheden.’’

Was de 4-1 geflatteerd? In de catacomben van ‘klein Camp Nou’ besefte Trustfull dat er in de openingswedstrijd van de UEFA Youth League meer in had gezeten voor zijn A1. ,,Je merkte ook dat de ambiance iets met sommige jongens deed. Ook daardoor waren we soms slordig. Al met al hebben we kansen gehad. Er had dit duel meer ingezeten. 4-1 is te geflatteerd.’’

Een leerzame ervaring rijker krijgt Ajax A1 op woensdag 2 oktober de kans om zich te revancheren. Dan wacht in eigen huis het treffen met de A-junioren van AC Milan. Een dag eerder speelt het eerste elftal van Ajax in de Champions League tegen de Italianen.

Opstelling Ajax A1: Groothuizen, Sanniez, Van Bruggen, Mirani, Owusu (52. Sno), Bazoer, Riedewald (73. Van den Boomen), Becker, Menig, Acolatse, Vissers (65. Anderson).

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax in de aanval in het Mini Estadi. Ajax in de aanval in het Mini Estadi.
De A-junioren van Ajax en FC Barcelona namen het dinsdagavond tegen elkaar op. De A-junioren van Ajax en FC Barcelona namen het dinsdagavond tegen elkaar op.
Elton Acolatse zette Ajax in de eerste helft op voorsprong. Elton Acolatse zette Ajax in de eerste helft op voorsprong.
Johan Cruijff ontmoette uiteraard veel bekenden op de tribune in zijn woonplaats. Johan Cruijff ontmoette uiteraard veel bekenden op de tribune in zijn woonplaats.
Doelman Indy Groothuizen moest vier keer het antwoord schuldig blijven bij een aanval van Barcelona. Doelman Indy Groothuizen moest vier keer het antwoord schuldig blijven bij een aanval van Barcelona.
Onder toeziend oog van ruim 1.500 toeschouwers ging Ajax met 4-1 onderuit. Onder toeziend oog van ruim 1.500 toeschouwers ging Ajax met 4-1 onderuit.
Coach Orlando Trustfull zag dat zijn team de UEFA Youth League met een nederlaag begon. Coach Orlando Trustfull zag dat zijn team de UEFA Youth League met een nederlaag begon.